|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 8
Jak dla mnie to nie powinno się przesadzać z realizmem, set powinien być jednak grywalny. Teraz zacząłem grę w 1930, i patrząc po parowozach niektóre dochodzące później nie mają praktycznie żadnej większej różnicy względem poprzedników, która uzasadniałaby wymianę (poza ewentualnym znikaniem starszych modeli), a gdyby nie limity prędkości wagonów to pasażerskie lokomotywy ciągnęłyby węgiel bez problemów. Proponowałbym prędkości również uzależnić od innych lokomotyw pojawiających się w danym okresie, ale też bez przesady
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 6
W ustawieniach gry jest opcja (domyślnie wyłączona): "uwzględniaj max prędkości wagonów" (ja sobie toto włączam). Można lokomotywom ustawić Vkonstr, a wagonom ograniczone do powszechnie stosowanych prędkości rozkładowych: 160 i 120 "wysokie koła", 70 "masa", 80 i 100 "zwarte".
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 0
(09-05-2013, 20:02)niemiec napisał(a): Bo jest to maksymalna prędkość eksploatacyjna. Nie chcę wyjść na czepialskiego, ale czy mogę prosić o źródło?
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
Aby nie było, że set "umarł"  - z https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files można pobrać najnowszą wersję dodatku.
W stosunku do poprzedniej doszły EP05, SU45 i SU46.
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 19
(19-05-2013, 15:21)TadeuszD napisał(a): Aby nie było, że set "umarł" - z https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files można pobrać najnowszą wersję dodatku.
W stosunku do poprzedniej doszły EP05, SU45 i SU46. Będzie to na oficjalnej liście?
(19-05-2013, 15:33)pAter napisał(a): Będzie to na oficjalnej liście?
Tak, od dzisiaj Polish PKP Set 2.0 (w wersji 2.0.6) jest dostępny poprzez 'dodatki online' bezpośrednio w grze.
Przeglądałem sobie strony producentów nowoczesnych lokomotyw i znalazłem coś ciekawaego:
http://www.znle.pl/pl/lokomotywy/dragon/opis-2.html
Zwróćcie uwagę na dane techniczne, a szczególnie prędkości maks. uzależnione od brutto i profilu linii - da się coś takiego "zparametryzować" ttd ?
Pomysł dodania DRAGON-a do PKP Setu pojawia się średnio co 7 stron tego wątku...  Drugą proponowaną pozycją jest Marathon z Pesy. Marathon jest o tyle ciekawszy, że jest lokomotywą dwusystemową - elektryczno-spalinową.
DRAGON-a lub Marathon-a mogę zrobić zamiast planowanej EP08, która i tak nie wniosłaby do setu nic odkrywczego...
Co do "parametryzacji", to ona dokonuje się niejako sama, zgodnie z prawami fizyki, pod warunkiem, że włączysz w opcjach OTTD realistyczny model przyśpieszania.
23-05-2013, 11:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-05-2013, 11:04 przez Zozo.)
tia... tylko chdzi właśnie o "pominięcie" fizyki, niechby toto wiedziało ile ma na haku i pilnowało ograniczenia
btw: parowozy powinny znikać z "oferty dostawców" w latach '80
Ja zamyślam nad biblioteką z nowoczesnymi lokomotywami (1990+) i PRL-owskim demobilem, oczywiście jako alternatywa dla PKPv98765. Jeżeli mam fantazję budować III RP - to po co mi stado taboru zaczerniającego tylko okno szopy. BTW: może podzielić ten PKP set na kilka mniejszych, np. w/g epok.
(23-05-2013, 11:01)Zozo napisał(a): btw: parowozy powinny znikać z "oferty dostawców" w latach '80 Będą znikały. Na razie łatwiej mi się testuje, kiedy mam wszystko naraz - nie muszę odpalać kilku gier, w różnych okresach czasu...
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Tadeusz, ale czemu każdy lok musi coś wnosić?
Oczywiście - nie musi. Ale uważam, że set będzie bardziej grywalny, jeśli kolejne loki będą jednak coś wnosiły....
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
Też tak uważam, zwłaszcza jeśli chodzi o PKP, co z tego ze będą wszystkie loki jeśli nie tylko ich parametry ale i wygląd nie będą się różniły, to nie ma sensu.
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 3
Ja natomiast, mam takie iście idiotyczne pytanie. Gdy zaaktualizowałem seta, popędziłem zobaczyć jak wygląda Czesio. I zauważyłem rażącą podobiznę do mojego 'mutanta'  . Oczywiście po przybliżeniu widać że ten w secie jest duuuużo lepszy jednak z czystej ciekawości zapytam: czy w jakikolwiek sposób był wykorzystywany mój paskudny 'szkic' czy też nie?
Prawdopodobnie znalazłem buga - nie wiem czy to wina setu PKP, czy OpenTTD, ale stawiam raczej na to pierwsze, więc wrzucam to w tym temacie.
Jeśli tory idą po skosie i podłoże nie jest proste, to wagony są dziwnie ucinane:
http://www.youtube.com/watch?v=0ldTXPKvqIs
Pod koniec filmiku również załapał się pociąg, który wjeżdża do tunelu i częściowo "przenika" nad nim.
Pewnie jest to wina tego, że są dłuższe od standardowych. Wrzucam, bo być może autorowi to umknęło.
25-05-2013, 18:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2013, 18:29 przez TadeuszD.)
(25-05-2013, 17:29)pAter napisał(a): Jeśli tory idą po skosie i podłoże nie jest proste, to wagony są dziwnie ucinane:
http://www.youtube.com/watch?v=0ldTXPKvqIs
Pod koniec filmiku również załapał się pociąg, który wjeżdża do tunelu i częściowo "przenika" nad nim.
Dzięki, Wygląda na to, że ten błąd ucinania wagonów pojawia się tylko w OTTD 1.3.0. W wersji 1.2.x jest wszystko OK. Trzeba by więc zgłosić to do ekipy OTTD jako błąd.
W tunelu to co innego - to taka uroda wszystkich setów, posiadających wagony dłuższe niż 1/2 kratki. I na to nie ma rady.
@saunter: Owszem, wykorzystałem okienka. Reszta była łudząco podobna do mojej EU07...
Tadeuszu-Zgadłeś  . Ale w końcu wymiary są takie same  . A mam takie pytanie dotyczące malowań. Czy będą tylko malowania PKP czy dojdą też te nowsze (IC, Cargo, PR , Lotos)? Oraz co z modernizacjami? Modernizacje mogą 'niewielkim kosztem' znacznie rozbudować set.
(25-05-2013, 18:28)TadeuszD napisał(a): Dzięki, Wygląda na to, że ten błąd ucinania wagonów pojawia się tylko w OTTD 1.3.0. W wersji 1.2.x jest wszystko OK. Trzeba by więc zgłosić to do ekipy OTTD jako błąd. Zgłoszone - http://bugs.openttd.org/task/5559 (wybierałem inną kategorię - nie wiem czemu tę mi wybrało; nie mogę edytować).
A ja mam taki pomysł, który po zaprogramowaniu pewnej logiki zapobiegnie ciągnięciu wungla przez 2x Pm36. Kiedyś zdaje się o tym pisałem. Ale do rzeczy. Pm36 jest w stanie pociągnąć dość szybko węgiel na płaskim terenie. W pojedynkę. Dwie takie maszyny zrobią to po krętej, górzystej trasie. Więc moja idea opiera się na gniazdach sterowania wielokrotnego. Parowozy takiego luksusu nie miały więc 2. parowóz w składzie zachowywał by się jak ciężki wagon. Wg. mnie jest to jedyne rozwiązanie bo nie da się zmniejszyć mocy parowozu, wagony pasażerskie też ważą po 45t. A więc, co wy na to?.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Saunter, ale druga maszyna w tandemie przecież ma obsługę, chyba, że jedzie "na zimno". Dziś bardzo rzadko korzysta się z "warkoczyków". Najczęściej w drugiej lokomotywie jest maszynista i razem przez radio się dogadują. Dawnej w erze pary stosowano sygnały dźwiękowe. Polecam zapoznać się z sygnałami "Rp" Nie wszystkie EU07 da się połączyć "warkoczykami"  .
Skoro kupuję drugą lokomotywę, chcę mieć większą moc. Logiczniejszym rozwiązaniem byłoby zablokowanie ciągnięcia wagonów towarowych. Chociaż widziałem raz zdjęcie EP07 z węglarkami.
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|