KOLEJ Polish PKP Set v2.0
A z innej beczki - malowanie lokomotyw na firmowo (oczywiście nie tak ordynarnie jak w oryginale, a le np., paseczek na gagarinie mógłby być w kolorze firmowym
(30-05-2013, 16:28)TadeuszD napisał(a): W PKP Secie już teraz są/powstają następujące mechanizmy urealniające rozgrywkę:
- kontrola ogrzewania pociągów osobowych (tylko w klimacie arktycznym)
Pokusiłbym się o dostosowanie tego do klimatu umiarkowanego gdyby nie fakt, że wtedy odpada prowadzenie pociągów pasażerskich choćby przez ST43 i ST44.

(30-05-2013, 16:28)TadeuszD napisał(a): b) ograniczenie ich prędkości do 80km/h + info na czerwono w menu zakupu, że lokomotywa "nieprzystosowana do pociągów towarowych"
To by było niegłupie.
Mały eksperyment na Ok1. Formalnie ma vmax 100km/h, ale z pociągiem towarowym (wystarczy jeden wagon) nie rozpędza się powyżej 80km/h:

[Obrazek: 394Limit_predkosci_Ok1.png]

Kwestia samego brzmienia opisów jest jeszcze otwarta. W każdym razie powinny być krótkie i zrozumiałe.
Z jednej strony fajne, a z drugiej chciałbym wozić towary w kontenerach z prędkością 100 km/h. Nie da się zrobić limitu prędkości dla pustego i ładownego wagonu?
(30-05-2013, 21:46)niemiec napisał(a): Z jednej strony fajne, a z drugiej chciałbym wozić towary w kontenerach z prędkością 100 km/h.

Ale czy koniecznie przy pomocy osobowej Ok1? Zainwestuj w ET22 - pociągnie twoje kontenery z Vmax.
Co do rozróżnienia pusty/ładowny, to muszę popróbować - z dokumentacji wynika, że powinno...
To byłoby interesujące, jakie możliwości mieszania potoków ruchu, byłoby nad czym łamać głowę.
btw: taką prędkością graniczną odróżniajcą masę od rasy jest 70, nie 80 km/h. Powyżej 70-iu mogą jeździć tylko składy zwarte (np.; właśnie kontenery 100). 80 można zrobić opcjonalnie dla "towarów", bo to typowy ładunek na lopka.
Zozo, to że profesjonaliści i "profesjonaliści" uwielbiają między sobą posługiwać się "tajemnym" slangiem nie upoważnia Cię do pisania w tym stylu na ogólnodostępnym forum, powstrzymaj się proszę przed zmuszaniem wszystkich do dekodowania Twoich postów.
ihi, kładę to na karb rutyny i posypuję głowę popiołem - co Ci zdekodować ?

hmmm... (z ost. postu) widzę...

masa i rasa - towary i pasażerowie
skład zwarty - taki, którego wagony są naciśnięte na siebie, w odróżnieniu od luźnych sprzęgów, czyli po między tarczami wagonów jest kilkucentymetrowa przestrzeń.
70, 80, 100 - w domyśle km/h
lopek - pociąg Towarowy Pośpieszny

jak coś to pytaj, przypuszczam, że jeszcze nie raz się zapomnę, po to mój język ojczysty ;-)
(30-05-2013, 22:24)TadeuszD napisał(a): Ale czy koniecznie przy pomocy osobowej Ok1? Zainwestuj w ET22 - pociągnie twoje kontenery z Vmax.
Co do rozróżnienia pusty/ładowny, to muszę popróbować - z dokumentacji wynika, że powinno...
Mówię, bo myślałem, że chcesz takie ograniczenia dać wszystkim lokomotywom pasażerskim, w tym EU07.

Brutto - pociąg towarowy.
Tak sobie myślę, że kiedyś Tadeusz kminił z grafikami w wyższej rozdzielczości. I co z tym jest? Big Grin I w jaki sposób takie coś się wykonuje? Smile
Ja mogę powiedzieć że na przykładzie simutransa o wiele lepiej wyglądają.
http://screenshu.com/static/uploads/temp...z00icp.jpg
Nie wiem, czy zauważyliście, ale Pt47 na liście ma Vmax=111km/h a jeździ 80km/h
Ja się zastanawiam czy w Polish PKP Set v2.0 można zrobić coś takiego żeby była wymiana czoła tzn. z Elektryka na Spalinówke i na odwrót. O co mi dokładnie chodzi dam na przykładzie

1.Jedź do Warszawa Centralna (Pełny załadunek)
2.Jedź do stacji X
3.Odpięcie czoła i wymiana
4.Jedź do Stacji Berlin Hbf

o coś takiego w sumie mi chodzi nie wiem czy jest to możliwe.
Nie w TTD Sad musisz kupić dwa pociągi i przeładowywać towar
Ja się kiedyś bawiłem w coś takiego - na stacji, gdzie zaplanowałem zmianę, pociąg zjeżdżał do szopy i ręcznie przepinałem wagony do innej lokomotywy, której lista poleceń stanowiła kontynuację relacji pociągu poprzedniego. Niestety gdy liczba pociągów na sieci urosła, musiałem z tego zrezygnować ;)
Zrób ciapon z dwiema maszynmi - ET i ST :-)))))
Czy set nie może wyłączać monorailów i maglevów?
(02-06-2013, 13:12)Zozo napisał(a): Zrób ciapon z dwiema maszynmi - ET i ST :-)))))

Ale ja chce zrobić tak że do pewnej trasy jest zelektryfikowana a reszta nie ma trakcji o to mi chodzi. Ale jak się nie da to Lipton.
(31-05-2013, 19:18)niemiec napisał(a): Mówię, bo myślałem, że chcesz takie ograniczenia dać wszystkim lokomotywom pasażerskim, w tym EU07.

Nie. Chodziło mi tylko o wybitnie pasażerskie loki, które z zasady nigdy z bruttem nie jeździły - np. EP05, EP09, parowozy Pm36 i Pt31, Pt47, może coś jeszcze... EU07 natomiast już z nazwy jest uniwersalna. Wink

Cytat:Czy set nie może wyłączać monorailów i maglevów?

Teoretycznie mógłby, ale to już chyba za duża ingerencja by była. Wystarczy przecież nie budować takich linii, jeśli ktoś nie ma na nie ochoty.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord