ocena stacji
Mam zagwostkę... Dlaczego jak zakładam stację to mam ocenę rzędu 20-35%, a jak zakłada ją konkurencja to z mety dostaje 60-70%? Przykładowo odbieram węgiel koleją ze stacji która ma <40%. Pojawia się nowy konkurent, buduje tam samochodziki i od razu ma prawie 70% i multum oczekującego węgla. Czemu tak?!

Wiem że mogę zmodernizować linię kolejową na dwutorową i puścić 4 pociągi zamiast 2. Może nawet 8, każdy z jednym wagonem? Niemniej totalnie nie rozumiem skąd taka dysproporcja. I w dodatku tak jest w zasadzie pod każdym przedsiębiorstwem. Jedynie mięsko jako tako przędzie ale tam mam 8 ciężarówek na krótkim dystansie więc obrót jest non stop.

Z czego to wynika i co z tym fantem zrobić? Nie chodzi mi o dodawanie fikcyjnego pojazdu który będzie cały czas wpadał na stację tylko o uczciwe rozwiązanie. Mam jakieś 10-12 miesięcy żeby uratować swój węgiel Tongue

Reklamy nie mogę robić bo stacja jest za daleko od miasta. Pomnika i łapówki nie mam jeszcze w menu (czemu?). Jakieś pomysły?
Duze znaczenia ma regularnosc odbioru towaru ze stacji, zawsze powienien stac na stacji jeden pojazd i sie ladowac. Przy sytuacji kiedy towar zbyt dlugo zalega na stacji tracimy tam raiting. Staraj sie nie dopuszczac do sytuacji kiedy na stacji gromadzi sie surowiec, lepiej zeby pociag czekal na zaladunek. Powodojue to zarazem zwiekszenie wydobycia w kopalni przy odrobinie szczescia.

P.S.
Sorki ze bez polskich znakow ale nie mam zainstalowanego jezyka polskiego.
(20-06-2013, 13:02)skaner napisał(a): Mam zagwostkę... Dlaczego jak zakładam stację to mam ocenę rzędu 20-35%, a jak zakłada ją konkurencja to z mety dostaje 60-70%? Przykładowo odbieram węgiel koleją ze stacji która ma <40%. Pojawia się nowy konkurent, buduje tam samochodziki i od razu ma prawie 70% i multum oczekującego węgla. Czemu tak?!
W innym wątku wspomniałem o tym, żeby na stacji w jednej chwili stał i ładował przynajmniej jeden pociąg. Jeśli nie stoi żaden to ocena spada z prędkością 1% na 2,5 dnia. Jak stoi to dostajesz za to 51% ("Dni od ostatniego odbioru ładunków" < 7,5 dnia) + 16% (za to, że na stacji czeka mniej niż 100 ton np. węgla), co daje 67%. Dalej to takie drobnostki typu wiek twojego pociągu nawet do 13% i prędkość maksymalna (też ileś tam procent).
Aaaa... czyli lepiej ustawić pełny załadunek i żeby pociąg czekał do pełna, niż domyślny przyjazd i odjazd?

Miałem upadającą ropę, sprzedałem przedostatni jednowagonikowy pociąg i kupiłem mu SH8S zamiast Chaney'a i stacja powoli odżywa. Czyli prędkość ma większe znaczenie niż częstotliwość kursowania. Teraz to samo zrobię z i tak dobrze prosperującym węglem i będzie bombastycznie Wink

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord