wymiana torów
Czy jest jakaś sposób na szybką i wygodną wymianę torów? Pociągi wymienia się łatwo szybko i przyjemnie, ale przebudowa kilku tysięcy linii kolejowej, dworców, sygnalizacji... Masakra jakaś! ;] no a powiedzmy szczerze są trzy etapy kiedy jest to w zasadzie niezbędne... Wprawdzie można jeździć na dieslach i mieć ocenę stacji 90+ ale zdaje się że szybszy pociąg = szybsza kasa

Btw jak to jest że niby na pasażerach są najniższe stawki a tymczasem lepiej zarabiam na pociągach pasażersko-pocztowych niż na towarach, węglu i żelazie (dotychczasowe moje faworyty)

Pzdr Wink
Ostatnia ikonka w oknie budowania torów.
Moja metoda:

[Obrazek: Cor4MlSl.png]

1. Z listy wybierasz tory, które chcesz mieć (np. chcesz zamienić zwykłe na elektryczne to oczywiście wybierasz elektryczne) i klikasz na ostatnią ikonkę.
2. Patrzysz na któryś róg mapy, np. na lewy. Najedź na ostatnią kratkę i wciśnij "V". Pokaże Ci się dodatkowe okno podglądu w tym miejscu, gdzie był ustawiony kursor.
3. Następnie patrzysz na przeciwległy róg mapy i przeciągasz myszką z okna podglądu na ostatnią kratkę po prawej stronie (musi być kliknięta ostatnia ikonka w menu zakupu torów).
4. Właśnie wymieniłeś swoje tory na całej mapie za pomocą zaledwie kilku kliknięć Smile

Problem jest z wymianą typowych torów na jednoszynowe albo na maglevy... Wtedy musisz usunąć wszystkie pociągi, powtórzyć powyższą instrukcję i zbudować pociągi od nowa. Ja tego nigdy nie robię, wolę zbudować nową, lepszą trasę, bo stare pociągi i tak będą zarabiały, więc nie ma sensu ich wymieniać. Dodatkowa trasa to dodatkowy zysk, a na wymianie technologii traci się mnóstwo czasu. A czas to pieniądz Big Grin
extra! dzięki! Smile
no fakt że budowa wszystkich pociągów od nowa to ciut bardziej skompikowane, ale można wysłać po jednym z każdej grupy (jeśli ma się pogrupowane) do serwisu, podmienić lokomotywę i wagony (żeby nie ustalać na nowo tras) i sklonować Wink

hehe gram na 128x128 i wydawało mi się że torów mam całkiem spoko a ta podmianka to tylko pół bańki, phi - mały pikuś Smile
Poszukaj automatycznej wymiany pojazdów na forum Wink

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord