KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Tak, jak juz pisałem wczesniej - "Trumna" czyli SM31 będzie w secie.
Generalnie wersja 2.0 ma obejmować PKP, zarówno te tradycyjne jak i nowe. Gdyby chcieć dodać "prywaciarzy" to konsekwentnie trzebaby rozszerzyć set o kilka nowych typów lokomotyw, np. "Tamarę", "Ludmiłę", a także o kilka wagonów. Ale to już jest na tyle duży "service-pack", że powinien zaczekać do wersji np. 2.1 setu. W 2.0 jest to już niemożliwe ze względu na założoną kompatybilność z poprzednimi save'ami gier.
(17-07-2013, 22:33)lukasypl napisał(a): Jeśli mogę wtrącić.
2 - Proponuję malowanie tradycyjne. O ile tradycją można nazwać coś, co ma ledwie ponad 10 lat, to najbardziej rozpoznawalne było moim zdaniem malowanie zielone z pomarańczowymi wstawkami.
3 - W kwestii formalnej: ryflaki jeździły dużo dłużej i miały też nowe malowanie Wink Ale to było ledwie kilkanaście sztuk. Były przypisane do stacji w Chojnicach, Białogardzie i Olsztynie.

ad 3 zgadzam się w 100% sam miałem przyjemność jechać takim wagonem w ubiegłym roku pociągiem relacji Chojnice-Gdańsk, niezapomniana przygoda chorowałem później tydzień czasu tak mi było cieplutko w środkuBig Grin
Przykro mi, ale coś Ci się pomyliło, zwłaszcza zważywszy na to, że ostatnie ryflaki (te chojnickie niedobitki) przestały kursować liniowo koło 2002-2003 roku... Białogardzkie poleciały wraz z likwidacją połączeń z Grzmiącej do Połczyna Zdroju i nie jestem pewien, ale chyba były przeznaczone dla niedoszłego skansenu w Choszcznie, zaś olsztyńskie rozpłynęły się jakoś niedługo potem.
Programiści z FIRS-a dodali nowy typ ładunku - JAVA (kawa), przewożona w postaci paczek.
Teoretycznie towar powinien byc automatycznie rozpoznany przez PKP Set jako przeznaczony do przewozu w wagonach krytych, ale proszę grających w klimacie pustynnym o zwrócenie uwagi na ewentualne anomalie...

Za to zniknął ładunek WASTE - odpady... Wink
(24-07-2013, 01:44)lukasypl napisał(a): Przykro mi, ale coś Ci się pomyliło, zwłaszcza zważywszy na to, że ostatnie ryflaki (te chojnickie niedobitki) przestały kursować liniowo koło 2002-2003 roku... Białogardzkie poleciały wraz z likwidacją połączeń z Grzmiącej do Połczyna Zdroju i nie jestem pewien, ale chyba były przeznaczone dla niedoszłego skansenu w Choszcznie, zaś olsztyńskie rozpłynęły się jakoś niedługo potem.

Nie ma szans na pomyłkęSmile jestem z Połczyna-Zdroju, mieszkałem jakieś 100m od dworca PKP i nie raz widziałem już takie wagonySmiledruga sprawa, że jadc pociągiem włąśnie z takimi wagonami, za którymś razem zepsuła się lokomotywa SM42 w bordowych malowaniach co również stanowiło kolejną niezapomnianą pozdróż do pracy.
(28-07-2013, 20:01)tomek napisał(a): Nie ma szans na pomyłkęSmile jestem z Połczyna-Zdroju, mieszkałem jakieś 100m od dworca PKP i nie raz widziałem już takie wagonySmiledruga sprawa, że jadc pociągiem włąśnie z takimi wagonami, za którymś razem zepsuła się lokomotywa SM42 w bordowych malowaniach co również stanowiło kolejną niezapomnianą pozdróż do pracy.

Nie chcę podważać Twej wiarygodności, Tomku. Taka wiadomość to dobra wiadomość (nie wnosi ona nic do setu, ale dla mnie to nie lada gratka Big Grin). Czy byłoby dla Ciebie problemem, jakbyś wrzucił jakiekolwiek (nawet z telefonu) zdjęcie składu z ryflakiem?
(28-07-2013, 22:36)Polo_Crafter napisał(a):
(28-07-2013, 20:01)tomek napisał(a): Nie ma szans na pomyłkęSmile jestem z Połczyna-Zdroju, mieszkałem jakieś 100m od dworca PKP i nie raz widziałem już takie wagonySmiledruga sprawa, że jadc pociągiem włąśnie z takimi wagonami, za którymś razem zepsuła się lokomotywa SM42 w bordowych malowaniach co również stanowiło kolejną niezapomnianą pozdróż do pracy.

Nie chcę podważać Twej wiarygodności, Tomku. Taka wiadomość to dobra wiadomość (nie wnosi ona nic do setu, ale dla mnie to nie lada gratka Big Grin). Czy byłoby dla Ciebie problemem, jakbyś wrzucił jakiekolwiek (nawet z telefonu) zdjęcie składu z ryflakiem?

Myślę że z tym byłby już większy problem, nie korzystam już z tego środka komunikacji m.in. ze względu na przedłużające się remonty.
(23-07-2013, 12:19)TadeuszD napisał(a): Tak, jak juz pisałem wczesniej - "Trumna" czyli SM31 będzie w secie.
Generalnie wersja 2.0 ma obejmować PKP, zarówno te tradycyjne jak i nowe. Gdyby chcieć dodać "prywaciarzy" to konsekwentnie trzebaby rozszerzyć set o kilka nowych typów lokomotyw, np. "Tamarę", "Ludmiłę", a także o kilka wagonów. Ale to już jest na tyle duży "service-pack", że powinien zaczekać do wersji np. 2.1 setu.

A zdradzisz nam Tadeuszu tę wielką tajemnię kiedy spodziewać się tej wielkiej aktualizacji ???
(02-08-2013, 16:08)Economicus napisał(a): ...kiedy spodziewać się tej wielkiej aktualizacji ???

Jeszcze 2.0 nie jest skończony, a ty już pytasz o 2.1 ??? Big Grin
Tak tylko przyszedłem napisać, że zajefajny jest ten nowy pkp set Smile. Odwaliliście kawał dobrej roboty. W imieniu graczy dziękuje Smile.
Tadeusz ja tylko tak pytałem z czystej ciekawości ........ ale ale mam pytanie czy da radę zrobić żeby naprzykład przebudowac EU 07 na np. EP 07 w depocie oraz czy pojawi sie np EP 08 ????
Set świetny, a czy da się zrobić update setu z v1.6 do v2.0 gdy save gry zrobiono na secie v1.6
Jeśli tak, to jak dodać nowy set v2.0 do zapisanej gry ?
Człeku, zlituj się, twórca nowego setu ma zachowywać kompatybilność z poprzednim (przez kogoś innego stworzonego) abyś sejwy zachował? Pokręciło cię? Smiley7 Poczytaj sobie wątek od początku.
(03-08-2013, 18:45)wib_wk napisał(a): Człeku, zlituj się, twórca nowego setu ma zachowywać kompatybilność z poprzednim (przez kogoś innego stworzonego) abyś sejwy zachował? Pokręciło cię? Smiley7 Poczytaj sobie wątek od początku.
Nie stresuj się tak, grzecznie zapytał Tongue
Tadeusz, da się zrobić dodatkowy parametr w ustawieniach, aby położenie parowozu się nie resetowało po wyjeździe z depotu? Jak już jedzie tendrem do przodu niech tak zostanie.

edit:
Czemu maksymalnie można połączyć ze sobą tylko 2 EN57? Przecież mogą do 3.
LukE napisał(a):Set świetny, a czy da się zrobić update setu z v1.6 do v2.0 gdy save gry zrobiono na secie v1.6

PKP Sety 1.6 i 2.0 to dwa zupełnie odrębne NewGRF-y i nie da się zastąpić jednego drugim. Aby dokonać "update" setu, trzeba pobrać PKP Set 2.0 z Dodatków online, a następnie rozpocząć nową grę.

Economicus napisał(a):czy da radę zrobić żeby naprzykład przebudowac EU 07 na np. EP 07 w depocie oraz czy pojawi sie np EP 08 ????

EP08 będzie jako osobna lokomotywa. O przebudowie EU07 na EP07 na razie nie myslałem, bo w grze to nic nie wniesie (Vkonstr. EP07 nie uległa zmianie i wynosi 125km/h). Znacznie większy sens ma zrobienie przebudowy EU05 na EP05 i odwrotnie.

(04-08-2013, 16:37)niemiec napisał(a): Tadeusz, da się zrobić dodatkowy parametr w ustawieniach, aby położenie parowozu się nie resetowało po wyjeździe z depotu?

Niestety, GRF nie ma na to wpływu. To "resetowanie" jest realizowane przez samą grę...

(04-08-2013, 16:37)niemiec napisał(a): Czemu maksymalnie można połączyć ze sobą tylko 2 EN57? Przecież mogą do 3.

He, he... Rzeczywiście w kodzie jest ograniczenie do 2. Pewnie stwierdziłem, że tak długich pociągów nikt nie będzie budował. Wink Poprawię.
Cytat:PKP Sety 1.6 i 2.0 to dwa zupełnie odrębne NewGRF-y i nie da się zastąpić jednego drugim. Aby dokonać "update" setu, trzeba pobrać PKP Set 2.0 z Dodatków online, a następnie rozpocząć nową grę.

Niekoniecznie nową grę, bo wydaje mi się, że wystarczy wyzbyć się składów korzystających z v1.6, a następnie w "Ustawienia NewGRF" usunąć aktywny PKP Set v1.6 po czym dodać PKP Set 2.0 do aktywnych. Dzięki temu zachowamy infrastrukturę i będzie można zbudować pociągi na v2.0.

Tylko problem w tym, że od kilku wersji nie da się tak od razu zmienić tych ustawień NewGRF. Ktoś wie jak uruchomić zaawansowane opcje ustawień NewGRF podczas gry?
Koło zębate -> Ustawienia NewGRF
(05-08-2013, 23:20)LukE napisał(a): ...wystarczy wyzbyć się składów korzystających z v1.6, a następnie w "Ustawienia NewGRF" usunąć aktywny PKP Set v1.6 po czym dodać PKP Set 2.0 do aktywnych.

Takie coś było możliwe tylko we wczesnych wersja OTTD (bodajże do 0.6 włącznie). Potem zostało zablokowane za względu na "rozwalanie" save'ów. No ale to już temat dotyczący bardziej konfiguracji OTTD niż PKP Setu...
Panowie skoro to nasze upragnione Pendolino nareszcie dotarlo moze by je włączyl do setu ??????

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord