Jak mi idzie nauka?
Po wielu dniach żarliwej gry nauczyłem się stawiania bardzo zaludnionych tras.
Czy ktoś mógłby ewentualnie pobrać mojego save'a i ocenić jak mi idzie i co ewentualnie poprawić?
P.S.:Gram z SI więc nieuniknione może być pobranie kilku skryptów.
Z góry dzięki.

Załączone pliki
.sav   koks.sav (Rozmiar: 1.21 MB / Pobrań: 135)
Wole się spytać.
Czy to aby napewno dobry save? 13 pociagów nawet na jednej linii nie nazwałbym zaludnioną trasą.
Powiedzmy że to jest zaludniona trasa dla mnie... Biorąc pod uwagę że jest krótka, to jest dość zaludniona. Mógłbyś powiedzieć, czy dobrze rozłożyłem semafory i dałem objazdy itd.? Byłbym wdzięczny.
Semafory ogólnie w porządku ( Chociaż wolałbym sygnalizacje świetlną bo łatwiej wiedzieć ocb ). Masz kilka ostrych skrętów które poważnie zwalniają twoje pociągi i to jest chyba jeden z większych minusów.

Dla mnie 4/5.
(19-08-2013, 20:16)shoter napisał(a): Wole się spytać.
Czy to aby napewno dobry save? 13 pociagów nawet na jednej linii nie nazwałbym zaludnioną trasą.
Każdy kiedyś srał pod siebie :/

Jak na początki gry to nawet ładnie to wygląda.
1. Popracuj nad oceną stacji, pociągi powinny częściej zaglądać na stacje. Jak klikasz na stacje to możesz tam sprawdzić jaka jest aktualna ocena, normalnie powinna być gdzieś miedzy 70-80%. Najlepiej zrób tak by na stacji zawsze stał jakiś pociąg.

2. Semafory możesz stawiać częściej. Ja stawiam ( większość graczy ) stawia co jedną kratkę. Staraj się też nie naużywać pbs'ów.

3. Bardzo się opłaca budować, trasy z fabryk, do których dostarczasz materiały. Np. dostarczasz ropę do rafinerii, to jest mało dochodowe. Jednak dostarczanie towarów z rafinerii to już niezły biznes.

4. Masz już dosyć późną datę i pociągi mają już małą niezawodność i mogą sprawiać coraz więcej problemów. Warto ustawić opcje by pojazdy nigdy się nie wycofywały z użytku.

5. Przy większej liczbie pociągów pewnie zauważysz że opłaca się budować obrazu trasy dwu torowe. Tak samo nie opłaca się budować zbyt długich mostów.

6. Jak budujesz serwisy to staraj się budować je przed stacją i przed rozwidleniami. tak by pociągi muszące skorzystać z serwisu wjechały do serwisu przed, a nie za stacją.
Szczerze mówiąc nie ogarniam tych światełek, nieczytelne dla mnie są a zakręty łagodniejsze ale dłuższa trasa?
I jeszcze coś: towar do pełna czy tyle ile złapie? Teraz mam dość niskie oceny i obawiam się, że to przez to. A semafory i światła są umieszczone równolegle? To znaczy:
z1|z2|z3|z4|
ś1|ś2|ś3|ś4|

z1 = ś1 ?
z - te znaki
ś - światła?
http://openttd-polska.pl/Temat-Wielki-temat-wiedzy

(19-08-2013, 20:49)matek997 napisał(a): I jeszcze coś: towar do pełna czy tyle ile złapie?
Do pełna
Question 
Niewiele linków tam działa... Moglibyście coś z tym zrobić?
(19-08-2013, 21:10)matek997 napisał(a): Niewiele linków tam działa... Moglibyście coś z tym zrobić?

Tak czy siak, to dział Poradniki jest pełny tematów, wiec możesz poszukać i poczytać.
Alkomat miałbym pytanie co do twojego punktu 4 - "Masz już dosyć późną datę i pociągi mają już małą niezawodność i mogą sprawiać coraz więcej problemów. Warto ustawić opcje by pojazdy nigdy się nie wycofywały z użytku." Czy to jakieś ustawienie w opcjach czy działanie w grze?
Opcje zaawansowane -> pojazdy -> Pojazdy nigdy nie wychodzą z użytku? (Nie wiem jak to dokładnie jest po polsku)
Zamiast rzucac save'ami lepiej wejsc na "nasze" serwery i uczyc sie w praktyce ~~
Szczerze mówiąc, sam nienawidzę gdy ktoś kto dopiero pobrał grę, idzie do innych ludzi i zasypuje ich spamem typu "ej admin jak wcisnomc kontrol?". Więc zanim sam nie ogarne w dostatecznym stopniu gry to będe rzucał save'y. Smile
Nie jest tak zle, umiesz cos zbudowac, umiesz puscic jakies pojazdy, wiec podstawy do tego zeby zagrac online i nie zawracac innym ciagle d... masz. Wpadnij na ktorys z naszych serwerow wieczorem, proponuje STANDARD lub PKP tam najlatwiej sie odnajdziesz, a przy okazji grajac w otoczeniu bardziej zaawansowanych graczy napewno sie czegos nauczysz, dostaniesz moze kilka dobrych rad, a ze u nas ludzie sa raczej chetni do pomocy to nie ma sie czego obawiac. Smile
Ok podbije wieczorem. Tongue

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord