03-09-2013, 01:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2013, 08:23 przez Mouse.)
Witam forumowiczow!!
Bardzo prosze kogos o pomoc, poniewaz juz drugi dzien staram sie grac w openttd 1.3.2 .. zainstalowalem FIRS i rozne przedziwaczne dodatki, ale kiedy chcialem zagrac na mapie PIranhi to mam nastepujacy problem. Nie moge transportowac RYB, PIWA ani ZYwnosci czy takze papieru.. co dziwniejsze uzywam jezyka polskiego w grze a kiedy chce np przebudowac statek lub pociag czy samochod na ryby chociazby to nie mam takie opcji zeby to zrobic.. niech mi ktos pomoze, bo zwariuje z tym
Teraz zmienilem grafiki na ECS rozne dodatki typu agricultural vectors, basic itp i teraz np Fabryka orginalnie uznana jako przetwornia zywnosci niby przyjmuje zywiec i zboze + ryby, nazywa sie Furniture Factory (przyklad Fabryki w Skawinie obok Krakowa) i dzieki dostarczeniu zywca i zboza produkuje papier... Ludzie pomocy!! Niech ktos zobaczy na Save w zalaczniku
juz trzeci dzien probowalem i probowalem przeroznych GRF, dodatkow, kombinacji itp itd, ale z przykroscia musze przyznac, ze ta mapka jest do d... grajac na nowej wersji openttd 1.3.2, bo poprostu dodatki w niej zawarte powoduja przedziwne anomalia i zastepowanie przedsiebiorstw. Gdy optymalnie ustawilem wszystko tak jak mialo niby byc to kiedy chcialem zaladowac Zywnosc z Fabryki Przetwarzania Zywnosci, ani zadna ciezarowka ani zaden pociag mi tego nie laduje. Wiec jezeli ktos zna jakas inna mapke kompatybilna z obecna wersja openttd lub moglby jakos uaktualnic tamtejsza to prosze o odpowiedz.
Rozpocząłem grę używając FIRS'a. Jestem w szoku jak to się rozbudowało ale jest jedna rzecz, która mnie przygnębia. Strasznie mam małe wydobycie. Każde przedsiębiorstwo wydobywcze chce maszyn. A przez niskie wydobycie ciężko te maszyny wyprodukować. Macie na to jakieś lekarstwo?
26-09-2013, 15:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2013, 15:08 przez TadeuszD.)
(26-09-2013, 14:41)pablo7602 napisał(a): Macie na to jakieś lekarstwo?
Jak najszybciej rozpocząć produkcję stali - najlepiej z tego, co daje najwyższy uzysk - rudy lub złomu. Całą stal skierować do przeróbki na maszyny, a wszystkie maszyny skierować do zakładu, zasilającego produkcję stali (kopalnii rudy lub złomowiska). Dostawy maszyn należy kierować początkowo tylko do jednego zakładu, żeby podnieść jego produkcję x4, a dopiero potem rozdzielać na pozostałe.
No i równolegle uruchamiać drugi ciąg produkcyjny: ropa -> paliwo -> maszyny, żeby dodatkowo zwiększyć produkcję maszyn.
Po wybudowaniu dwóch takich ciągów dostaw powinieneś mieć już maszyn pod dostatkiem.
Aha, w przypadku maszyn nie jest istotna tak bardzo wielkość dostaw, bardziej liczy się ich regularność. Dobrym rozwiązaniem jest więc wyładowywanie pociągów z dużymi dostawami maszyn na stacji przeładunkowej, a dalej rozwożenie tych maszyn małymi porcjami przy pomocy samochodów.
W przeciągu kwartału wystarczy chyba dostarczać 84 maszyny do danego zakładu, by produkcja była mnożona x4. W przypadku PKP setu to chyba pociąg z trzema/czterema wagonami (można sprawdzić ładowność). Ja puszczałem takie małe pociągi na krótkie dystanse, by zdążały obracać w przeciągu tych trzech miesięcy, a czasem wysyłałem je do 2 zakładów (ładunek > 1 zakład > ładunek > 2 zakład) - udawało mi się minimalny zysk utrzymywać powyżej 60 000 zł rocznie.
Staram się tak robić. Skupiam się na dostarczeniu maszyn / sprzętu rolniczego najpierw do jednego a potem do następnych zakładów. Postaram się poprawić regularność jeden długi skład zamienię na 2 mniejsze .
W porównaniu do zwykłego TTD produkcja jest utrudniona