KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Pomysł z wymuszeniem 1 klasy wydaje się być najbardziej "realistyczny". Można by ustawić jakiś parametr, żeby wymusić wagony 1 klasy w składzie. Np. jeden wagon "1" dawałby 4 punkty parametru. Każdy wagon "2" kosztowałby 1 punkt parametru, a wagon "1/2" dwa takie punkty. WARS i sypialny mogłyby dawać 5 i 6 (?) punktów (ale byłyby oczywiście mniej ładowne).

Przykładowy skład:

2/1|2|2|1|2|2|2|2

2|2|2|WARS|2/1|2|2|2|2|2
No nie wiem, ciężko tu będzie coś wypracować. Szkoda, że nie można uzależnić potencjalnego dochodu od rodzaju wagonu, wtedy wszystkie problemy same by się rozwiązały. Łańcuch atrakcyjności względem ładowności byłby w miarę prosty. Narzucanie i wymuszanie obecności A w składzie może być niepożądane, gdy ktoś zechce zestawić osobowy z 3B i system nakaże dołączyć mu A, której ani nie chce, ani nie potrzebuje. Nie wiem.

Co do ładowności wagonów - pod względem miejsc niesiedzących lepszym wyjściem byłoby stworzenie wagonu typu 110A, czyli kuszetki. Zresztą dla większości użytkowników nie ma to znaczenia, skoro większość swoich pociągów zestawiają wyłącznie z wagonów B i najszybszej dostępnej lokomotywy Wink
(04-10-2013, 11:00)lukasypl napisał(a): Szkoda, że nie można uzależnić potencjalnego dochodu od rodzaju wagonu,..

Niestety, nie da się tego zrobić bez modyfikacji samej gry... Smiley6
Poziom atrakcyjności wagonu w OTTD zależy praktycznie wyłącznie od jego pojemności i prędkości max. Pozostałe parametry, jak np. prędkość ładowania mają znaczenie drugo- lub trzeciorzędne. A ponieważ pojemność "jedynki" mamy ustaloną i niezmienną, to praktycznie pozostaje nam tylko żonglerka prędkością max.

Pomysł Polo_Crafter-a wydaje mi się całkiem niezły. Pociąg złożony z samych "dwójek" możnaby traktować jako zwykły pociąg osobowy lub pośpieszny (niekwalifikowany). Pociąg taki nie rozwijałby więcej niż np. 125km/h. Dopiero dodanie "klasy", sypialnego lub barowego zmieniałoby rangę pociągu na kwalifikowany, co pozwoliłoby mu osiągać maksymalne prędkości wynikające z prędkości konstrukcyjnych użytej lokomotywy i wagonów,

Muszę najpierw sprawdzić, czy taki mechanizm jest możliwy do zakodowania. Jeśli się da, to byłoby to nawet dość intuicyjne i całkiem dobrze imitujące rzeczywistość.
"Poziom atrakcyjności wagonu w OTTD zależy
praktycznie wyłącznie od jego pojemności i
prędkości max. Pozostałe parametry, jak np.
prędkość ładowania mają znaczenie drugo- lub
trzeciorzędne"
I tu się drogu tadeuszu mylisz, dla mnie liczą się 2 parametry - prędkość ładowania i maksymalna. Tak naprawde lepiej zrobić kilka mało pojemnych, ale szybkich i krótko stojących na stacjach pociągów niż wielki, ale mimo dwukrotnie większej ładowności, stojący na stacji 4 razy dłużej.
Tak jest przynajmniej w moich doświadczeniach gdzie linie ciągle mi się korkowały przez brak wolnych peronów.
Ale gdy zmieniłem polityke tworzenia pociągów problemy ustąpiły, a wydajność nie zmalała, a wręcz wzrosła.

Tak więc morał jest taki, że opłaca się żonglować czasem ładowania wagonów

@down w pełni się z tobą zgadzam, chciałem tylko zwrócić uwagę na to że prędkość ładowania też jest ważną cechą, która defakto często decyduje do czego użyje się danego wagonu i nie powinno się jej lekceważyć.
Każdy chciałby ideał, czyli "dobrze, szybko i tanio". Big Grin
W PKP Secie masz różne typy pociągów do różnych celów. Do rozładowywania dużych potoków pasażerów służą np. "piętrusy", "kible" i wagony typu Bh. Zaś wagony A/Bdnu to raczej "długodystansowcy" o relatywnie dużych kosztach utrzymania i powolnym załadunku. Ich walorem jest prędkość, która na długich trasach rekompensuje straty, wynikające z np. dłuższego czasu załadunku.

Te cechy wagonów wynikają z rzeczywistości, są logiczne, dlatego wolałbym ich nie zaburzać.
OK. Popytałem developerów OTTD, poszperałem w dokumentacji i udało mi sie stworzyć coś takiego:
Same dwójki są traktowane jako osobówka i nie rozwijają więcej niż 125km/h. Dopiero przebudowa chociaż jednego wagonu na 1 lub 1/2 klasę lub dodanie wagonu sypialnego zwiększa limit prędkości do 160 km/h.

[Obrazek: 878Limity.png]
Czyli wystarczy jeden wagon ABdnu i już wszystkie XX wagonów pędzi 160km/h?
Nooo.., tak. Niestety, nic lepszego nie wykombinuję. W NewGRF nie ma rejestrów czy liczników, które pozwalałyby na wyznaczanie opisanej przez ciebie "punktacji". Ale i tak jest chyba lepiej, niż EP09 z samymi "dwójkami"?

@ lordvjadropl:
W sumie twój postulat jest spełniony Wink Jedynki ładują się szybciej. A to dlatego, że do załadowania ok. 50 pasażerów do "jedynki" potrzeba proporcjonalnie mniej "ticków" czasu niż do załadowania 80 pasażerów do "dwójki", nawet przy tej samej prędkości załadunku.
Jest lepiej, jest Smile

Nie znam się zbyt na kodowaniu GRF, ale wydaje mi się, że można by to zrobić podobnie, jak z mocą grzewczą, tyle, że "lepsze" wagony dawałyby "moc", a dwójki by ją konsumowały. Nie wiem, czy dobrze kombinuję, brałeś taką opcję pod uwagę?
Takie coś jest niemożliwe do zrealizowania dla pojazdów przebudowywanych. Wymagałoby to rozbicia A/Bdnu na trzy niezależne wagony.
Kurczę, fajny i pomysłowy ficzer Wink No i ta grafika wagonu sypialnego - bardzo ładna! Ewentualnie taki luźny pomysł, że jak chce Ci się tak różnicować wagony pod względem prędkości, to może pomyśleć z kuszetką - jest pojemniejsza, ale żeby sypialny nie stracił na atrakcyjności (bo kuszetka jest pojemniejsza), to kuszetka by podnosiła prędkość składu jedynie do 140 kph. Ale to tylko takie tam wynurzenia.
Fajnie to wyglądaSmile Jeszcze jak się dorzuci wagon barowy to już w ogóle będzie super skład Big Grin
Nom fajne, to chyba to chyba jeden z najbardziej dopracowanych i funkcjonalnych setów. A dla mnie na pewno jeden z najładniejszych.
Dzięki za pozytywne opinie. Smile
Z tym wagonem barowym czy kuszetką może być problem. Ich dodanie jest oczywiście możliwe, ale spowoduje to zerwanie kompatybilności ze starymi save'ami gier. A dotychczasowe 15 000 pobrań PKP Setu trochę zobowiązuje... 90
A kiedy będzie można pobrać aktualizację z nową wersją wagonów? Smile
Moze histeryzuje ale od nowego seta pociagi mi sie strasznie latwo gubia O_o a dokladniej jezdza jak chca..
To napewno nie wina setu. Albo na serwerze PKP została podniesiona awaryjność, albo po prostu Ty za rzadko depoty stawiałeś... Wink

BTW, przez weekend dorobiłem do PKP Setu kolejne wagony: 120A (znany pod ksywką "bonanza") oraz węglarko-platformę 401Zb (tzw. "podczołgówkę"). W PKP Secie będzie służyła do przewozu rudy oraz stali.
standardowo kolo 100 kratek, generalnie nawet mniej Smile problem widoczny byl najbardziej przy EP01 przy obecnym stanie gry juz go nie widac
(07-10-2013, 11:24)Sander napisał(a): problem widoczny byl najbardziej przy EP01...

A kto stosuje EP01? Wink Ona ma podwyższoną o 25% awaryjność...
Depot co 100 kratek to rzeczywiście może być za mało dla tej lokomotywy. Smiley24
A żeby nie było, że to jednak wina setu, to EP01 ma takie parametry od samego początku. Nic nie zmieniałem ostatnio... Wink
Tadeuszu po pierwsze brawa za pracę i efekty - świetne Wink
Po drugie czy mógłbyś zapodać plik z nową wersją seta poza dodatkami online, gdyż na mojej starej Nokii (N97 i stara wersja Opena gdyż nowszej nie znalazłem aby działała na Symbianie) niestety nie widzi przy ściaganiu nowszych setów w ogóle... Wink
Z góry dziekuję Wink

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord