Ankieta: GRF
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
ECS
24.00%
6 24.00%
Firs
76.00%
19 76.00%
Razem 25 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

INNE Mapa Polski 2
M4TTH30 obiecuje, że jutro przysiądę do mapy i postaram się sprawić by była bardziej grywalna Smile jeśli coś uzupełniłeś to chętnie skorzystam bo sądzę że takie projekty tworzy się w szerszej grupie
Aktualnie nie mam dużo czasu, w wolnych chwilach dodaję brakujące przedsiębiorstwa na mapę. I tak, na ten moment zaktualizowałem NewGRF do najnowszych wersji, oraz dodałem Polish_Road_Set-5. W okręgu GOP, dodałem finalnie wszystkie 15 kopalń węgla kamiennego, wchodzące w skład Kompanii Węglowej S.A. Myślę że taka ich ilość wystarczy, nawet przy wzmożonej konkurencji. Są to:

• KWK Knurów-Szczygłowice (Knurów)
• KWK Sośnica-Makoszowy (Zabrze)
• KWK Bielszowice (Ruda Śląska)
• KWK Bobrek-Centrum (Bytom)
• KWK Halemba-Wirek (Ruda Śląska)
• KWK Pokój (Ruda Śląska)
• KWK Piekary (Piekary Śląskie)
• KWK Bolesław Śmiały (Łaziska Górne)
• KWK Brzeszcze (Brzeszcze)
• KWK Piast (Bieruń)
• KWK Ziemowit (Lędziny)
• KWK Chwałowice (Rybnik)
• KWK Jankowice (Rybnik)
• KWK Marcel (Radlin)
• KWK Rydułtowy-Anna (Rydułtowy)

Dodałem również Złoże Ropy Naftowej Barnówko-Mostno-Buszów, Karpackie zagłębie roponośnie, Rafinerię Nafty Jedlicze S.A. koło Krosna - Grupa ORLEN i Kopalnię Ropy Naftowej i Gazu Ziemnego Lubiatów (KRNiGZ Lubiatów) - PGNiG.

Dążę do pozostawienia na mapie jedynie tych przedsiębiorstw, których właścicielem jest w części przynajmniej skarb państwa. Jednak na redukcję przyjdzie czas jeszcze.
Poza tym, wszystkie miasta powiatowe w Polsce podpisałem dużymi literami. Podobnie stolice sąsiednich państw wraz z symbolem ISO danego państwa w nawiasie. Do aktualizacji jest też ludność miast. Kraków w mapie kwiczy w porównaniu z Łodzią, kiedy to stolica małopolski ma w w rzeczywistości 758 463 ludności, a Łódź 718 960. Na mapie ta druga ma aż całe 8 tysięcy przewagi nad Krk.

I tutaj pytanie do autora mapy, KOZACKIEGO BOHUNA, aktualizować dalej mapę? jest sens? lub może robisz to już na własną rękę? w takiej sytuacji nie ma sensu się dublowaćSmile
Brakuje Ci jeszcze kopalń z Jastrzębskiej Spółki Węglowej i Katowickiego Holdingu Węglowego. KWK Brzeszcze na Twojej mapie, to tak na prawdę KWK Silesia w Czechowicach Dziedzicach. Prawdziwa KWK Brzeszcze powinna być mniej więcej w linii prostej od Pszczyny za Wisłą. W Czechowicach jest jeszcze spora rafineria należąca do Grupy Lotos. W Tychach prawidłowa nazwa Fiata brzmi: Fiat Auto Poland. Browary Książęce, to po prostu Tyskie Browary Książęce.
M4TTH30 kontynuuj rozwój mapy, a kiedy dodasz to co uważasz przejrzę i dodam coś od siebie itd. Zobaczymy co z tego wyjdzie Smile screen z GOP bardzo mi się podoba Smile

Co do lokacji przedsiębiorstw osobiście robiłem to za pomocą Google Map i myślę, że to najlepsze wyjście.
@niemiec, wszystkie przedsiębiorstwa poza tymi które wymieniłem w poprzednim poście, nie były przeze mnie dodawane tak więc ich nazewnictwem się na chwilę obecną nie zajmowałem. Przed wydaniem wersji poglądowej uaktualnie nazwy wszystkich przedsiębiorstw ze stanem na 2013 rok. Te które zostały ogłoszone w stan likwidacji lub te których właścicielem/akcjonariuszem nie jest skarb państwa usunę. Jeszcze dziś postaram się dodać pozostałe spółki węglowe.
dlaczego chcesz usuwać firmy bez udziału skarbu państwa?
@KOZACKI, przedsiębiorstwami się mogę zająć do końca. pewien plan juz się mi ułożył ;p w najbliższych dniach udostępniłbym Ci to co zrobiłem to zająbys się liczba ludności w miastach? By nie było na starcie takich dysproporcji jak łódź - Kraków

Edit : nie mowie ze wszystkie. Jednak samych "państwowych" spółek będzie w sumie kilkaset.(sama kompania węglowa to 15 zakładów, a podobnie będzie z Orlenem, PGE itd) Wiec stawiam na pierwszym miejscu te, bo one jednak mają najbardziej wpływ na polski rynek. Kieruję sie tą listą: http://www.lista500.polityka.pl/rankings/show. Co nie oznacza że największych zakładów prywatnych - w sensie z zagranicznym kapitałem - nie będzie, jednak że to mapa Polski, to ich ilość chciałbym ograniczyć do minimum.
ok świetnie, działaj a ja zajmę się później liczbą ludności i np aktualizacją autostrad i lotnisk.
Witam, żeby nie zaśmiecać zbytnio tego tematu, to na bieżąco - żeby się samemu nie pogubić - będę dopisywał tutaj jakie przedsiębiorstwa już dodałem, co zmieniłem itd. Myślę, że w okolicach Trzech Króli - tj 6-7 stycznia będę miał już dodane kilkanaście największych polskich spółek.

--------------------------------------------------------------------------------
Changelog
--------------------------------------------------------------------------------

Przy okazji screenshot GOP-u po dodaniu już wszystkich docelowych kopalń węgla kamiennego. (Dla wyświetlenia w pełnej rozdzielczości 12800 x 6696 należy kliknąć "Wyświetl oryginał")

Zastanawiam się, czy nie założyć nowego tematu z tą mapą w dziale "dodatki", jednak że to nie jest tylko i wyłącznie moje dzieło, to proszę @KOZACKI o wypowiedzenie się
Myślę że wystarczy poprosić admina by przeniósł temat do działu dodatki Smile
Przeniesione.
Aktualnie pracuję nad mapą Piranhi, przerabiając ją na klimat zimowy, bo trochę brakuje mi zimy tego roku.
W zasadzie to robię ją od nowa, bo nie da się zmienić klimatu -
musiałem wyeksportować bitmapę wysokości i od nowa stworzyć mapę,
przy okazji poprawiłem trochę ukształtowanie terenu.

I teraz jest taki problem.
Mam dane ze wszystkimi miejscowościami - ich współrzędne geograficzne, oraz patch który to wszystko pięknie importuje.
problem w tym, że mapa wysokościowa była zrobiona na bazie jakiegoś odwzorowania,
bo jak wiadomo, żyjemy na kuli - i teraz nie da rady dopasować miast do brzegów, rzek itp.
Albo muszę zniekształcić mapę wysokości tak, aby południki i równoleżniki były siatką prostokątną,
albo przekształcić współrzędne (mam je w excelu) aby pasowały do mapy wysokościowej.
Wolałbym to drugie.
Ma ktoś pomysł, jak to zrobić?
Piranha korzystał chyba z tego odwzorowania:
149.156.194.203/~mczapkie/Train/tmp/tt/realmaps/10FIZYCZ.jpg
Ktoś się orientuje, jak się nazywa takie odwzorowanie?
Geografię miałem 30 lat temu...
Osobiście lokowałbym je ręcznie bo więcej się nakombinujesz i na sprawdzasz niż jest miast Smile
Docelowo chcę zrobić patche i skrypty, które by odczytywały z plików tekstowych całą zawartość mapy,
i tę mapę generowało.
Robienie ręczne mija się z celem.
Zmienia się newgrf i mapę szlag trafia.
skąd pobrać tą mapę?
Ja zaczynam budowę od zera bo uważam, że obecna ma sporo niedorobień, przedstawię projekt z czasem.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord