MAPY Mapa wysokości Polski by pAter
Mapa wysokości Polski 4096x4096:

[Obrazek: gjZO5FK.png] (4 166 kB)

Na moje oko mapa w grze wygląda dosyć dobrze, ale polecam pobawić się jasnością i kontrastem, by uzyskać zadowalające wysokości w poszczególnych rejonach Polski. Dodatkowo można spróbować nieco poprawić Tatry, bo na samym szczycie mogą być nieco płaskie (niestety taka natura TTD).

Mapa wysokości bez kadru

Kiedy pozyskiwałem dane do mapy, musiałem pobrać nieco większy obszar wokół Polski, więc udostępniam mapę dla tych, którzy chcieliby np. stworzyć mapę Czech lub Słowacji.
Widać, że skala kolorów jest źle dobrana dla Alp, które w grze po prostu będą na górze płaskie.

[Obrazek: U495msL.png] (11 474 kB)

Przydatne materiały:
- granice państwa (tutaj mapa wysokości jest minimalnie przekręcona o kilka stopni względem mojej mapy wysokości, bo Ziemia nie jest płaska i występują zależności Wink )
- punkty orientacyjne pomocne przy rysowaniu granic

Dla zainteresowanych, kilka szczegółów:
- mapa wygenerowana na podstawie danych wykonanych podczas jednej z misji NASA o nazwie: Shuttle Radar Topography Mission
- dane odczytywałem w programie Microdem i wygenerowanie mapy polegało na dobraniu odpowiedniej skali
- zanim wczytałem mapę wysokości do gry, manipulowałem kontrastem, aby było widać np. koryto Wisły
Czy jesteś w stanie podać współrzędne geograficzne brzegów (rogów) mapy,
oraz w jakim odwzorowaniu jest ta mapa?
Mam patcha który importuje miasta z pliku tekstowego, ale to działa tylko dla odwzorowania walcowego
(czyli siatka południków i równoleżników musi być prostokątna).
Dane SRTM można pobrać z tej strony: http://srtm.csi.cgiar.org/SELECTION/inputCoord.asp i wydaje mi się, że można nimi tak manipulować, że uzyska się dowolne odwzorowanie.

Jak coś to ta większa mapa wysokości, którą wstawiłem, to prostokąty o współrzędnych:
- 39 x 2
- 39 x 3
- 40 x 2
- 40 x 3
- 41 x 2
- 41 x 3

Nie znam dokładnych współrzędnych tego kwadratu, który wyciąłem dla samej Polski i nie chce mi się ich sprawdzać. Najłatwiej będziesz mógł ich poszukać z pomocą Google Maps z włączonym terenem.
A jak wgrać te pliki do pobrania, żeby w openie działały?
Czekam z niecierpliwością na finalny efekt. Będzie możliwość użycia FIRSa na tej mapie?

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord