INNE Projekt polskie budynki
Oczywiście wiem, że w cargodist jest produkowanych tyle samo pasażerów, co normalnie - ale jak sam piszesz, te same ilości przekładają się w większe potoki.
Natomiast nie masz racji pisząc, że zyski są takie same - już na pierwszy rzut oka widać, że zyski są większe -
na mapie Polski przy rozwiniętej sieci są tak duże, że zabijają sens grania przemysłem.
Dzieje się tak zapewne dlatego, że przykładowo, mając linię A---B-C i pojazd A---B i B-C, w klasycznym openttd mamy 2 opcje:
A---B i B-C podkradają sobie pasażerów w B lub
C-B działa jako feeder dla B---A, ale wraca pusty.
W Cargodist potencjalne zyski z każdej relacji są większe dzięki przesiadkom.
Na swoim serwerze postawiłem earlyhouses.grf i całkiem sensownie to działa.
Ale ten grf działa tylko na oryginalnych budynkach - taki hack, że je kopiuje z różnymi datami i różnymi ilościami ludzi.
Hej
Pytanie będzie tylko do Sojiti i TadeuszaB ... Jakie szanse są wykonania waszych modów budynków i kolejek w trybie 32 bitowej grafiki ? ... myśleliście choć troszkę o tym ? Smile Na ile czasu oceniacie wykonanie takiego projektu ?
Pytanie się wzięło torszkę z niedosytu nad waszą pracą ... ehhh zobaczyć te wasze budynki i kolejki w trybie 32-bitowej grafiki Big Grin ... po prostu to byłby dopiero odjazd !!!!
Kilka wagonów w pkp secie ma juz jakies grafiki dla zoomu x2 ale to chyba nie 32 bit Wink. A zeby nie bylo offtopu to skąd mozna sciągnąć jakąś testową wersję budynków nad którą pracował TadeuszD? Up: D a nie B Tongue
(11-05-2014, 20:55)Tocznet napisał(a): Jakie szanse są wykonania waszych modów budynków i kolejek w trybie 32 bitowej grafiki ?

Szanse są raczej zerowe. Smiley24
No chyba, że zapuka do nas jakaś silna grupa rysowników, którzy zechcą za friko przygotować tak na oko 2-3 tysiące spite'ów...

Wczesną wersję roboczą PLB Setu można pobrać z http://dev.openttdcoop.org/projects/polish-houses/files . Oczywiście nie gwarantuję żadnej kompatybilności z kolejnymi wersjami...
(12-05-2014, 10:02)TadeuszD napisał(a): [Oczywiście nie gwarantuję żadnej kompatybilności z kolejnymi wersjami...
nie ma najmniejszego problemu Wink
Czy nad budynkami jeszcze ktoś pracuje? Smile
na razie wszyscy sie zajeli ciufciami Big Grin
hehe jednym słowem wszyscy odjechali^^
a ja mam takie pytanie odnośnie budynków. Kiedyś znalazłem dodatek gdzie w budynkach była min. budynek poczty i autokomis. Może ktoś kojarzy go?
Albo Total Town Repleaacement set albo ECS Town vector lub ECS Houses :|
Oki Smile DziękiSmile Posprawdzam i jak coś dam znać^^
Czytając sobie "OTTD nie uwzględnia rozwoju telefonii i internetu dlatego w roku 2000+ miasta wciąż generują mnóstwo poczty" pomyślałem, no tak, ale to mało realne, kto dziś ostatnio widział pociąg typowo pocztowy?
Ba! Choćby czynny wagon pocztowy. Nie ma bo właśnie - telefony i internet.
Dlatego wpadłem na pomysł że można urealnić tą sprawę robiąc w secie budynków aby nowsze budynki (już od komuny bo telefony) generowały coraz mniej poczty, tak aby pocztę miasta w roku 2000+ obsłużyć zaledwie paroma furgonetkami/jednym wagonem pocztowym - bo może to już nie listy ale internet przyniósł np. takie allegro - ktoś te przesyłki musi wozić. Więc znikome ilości generowanej poczty przez nowsze budynki symulowałyby właśnie takie przesyłki, czy wyciągi bankowe, rachunki... Ale by to przewieźć nie potrzebny by już był cały pociąg i 30 tirów.
Moim zdaniem zwiększyłoby to realizm oraz stanowiło ciekawe wyzwanie.
Czekam na opinie odnośnie tego pomysłu - nowy set budynków dopiero powstaje więc można to zrealizować.
Poczty i listow jest coraz mniej, ale pamietaj ze kurierzy maja pelne rece roboty.
Rych ma rację. Może poczty jest mniej ale spróbuj paczkę wysłać przez internet czy telefon^^ Swoją drogą to ja do tej pory piszę tradycyjne listy^^ Nie mniej jednak... Coś w tym jest. Nie każdy dom czy nawet blok wysyła list czy paczkę. Więc może to było by dobrym rozwiązaniemSmile
(04-02-2015, 10:38)DzikiJeż napisał(a): Rych ma rację. Może poczty jest mniej ale spróbuj paczkę wysłać przez internet czy telefon^^ Swoją drogą to ja do tej pory piszę tradycyjne listy^^ Nie mniej jednak... Coś w tym jest. Nie każdy dom czy nawet blok wysyła list czy paczkę. Więc może to było by dobrym rozwiązaniemSmile

Przydałby się w takim razie nowy zakład "sortownia paczek". Może domy by nie produkowały dużo paczek ale dostawały by je z zewnątrz.
Można zrobić tak, że w późniejszych czasach domy mieszkalne wysyłają mniej poczty (a domki podmiejskie - wcale), a "produkcją" poczty zajmują się głównie biurowce.
Pojawią się wtedy nowe wyzwania, bo nie wystarczy postawić stacji na peryferiach miasta. Trzeba będzie jeszcze skomunikować ją z centrum miasta, gdzie pojawiają się biurowce.
Bardzo mi się podoba pomysł z pocztą w centrum.
Ponadto dobrze byłoby ograniczyć ilość pasażerów. Obecnie większość używa aut, zresztą w pierwszym RRT było to zasymulowane.
Obecnie pasażerowie "przygniatają" towary zarówno zarobkiem jak i zajętością linii.
Jest taki callback cargo_production, chyba do tego można wykorzystać w przypadku budynków z dużą ilością mieszkańców.
To prawda od jakiegoś czasu, Poczta Polska nie współpracuje już z PKP, przez jakiś czas instytucja była w zapaści ale ostatnio znów zaczyna konkurować z prywatnymi przewoźnikami w walce o klienta, rozwijając swoją flotę. Nie widzi się tej logistycznej machiny ponieważ cały ciężki fracht odbywa się nocą. Mam okazję codziennie przejeżdżać obok jednego z centrum logistycznych Poczty Polskiej, dodam że nie jest to mały budynek i całkiem na peryferiach aczkolwiek dobrze skomunikowany. Konstrukcja płaska i rozległa, 30 stanowisk dla załadunku zestawów siodłowych, kilkanaście dla "drobnicy". Zakładam że obieg wygląda następująco: odziały poczty mają dzienny transport do tego centrum, dodatkowo kurierzy też przyjeżdżają z paczkami, towar trafia z jednej strony kompleksu (przyjęcie towaru) na sortownie po czym z drugiej strony jest już podzielony na konkretne kierunki i czeka na odbiór(wydanie towaru). Następnie wyjeżdża nocny fracht, wspomniane zestawy, do podobnego parku i cała procedura odbywa się na nowo, tylko w drugą stronę. Oczywiście kurierzy po nocnym sortowaniu też dostają swoją część. Takie centrum obsługuje znaczną ilość miejscowości w okolicy, około 2 mln populacji.
Szczerze powiedziawszy nie wiem jak działa mechanizm Poczty Polskiej ale wiem jedno. Wysyłam średnio 2 paczki rocznie z Wawy(lub okolicy) i na drugi dzień jest ona w Szklarskiej Porębie. I to samo w drugą stronę ;P Więc muszę przyznać, że poczta się poprawiła pod tym względem. Ale tak, fajnie by było zobaczyć budynki poczty w grze^^ i jeszcze jak by były ze słyną trąbką na dachu to już w ogóle było by niebo w gębie ;P
DzikiJeż popieram raz wysłałem list do siostry w Niemczech i już był kolejnego dnia aż mnie zszokowało

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord