Surowce bez końca gdzie to ustawić ?
Witam. Kiedyś widziałem to w opcjach, że mozna było ustawić aby np kopalnie nigdy się nie kończyły. Teraz tego nie widze. Może ktoś mi podać gdzie to szukać?
Jedno pytanie. CO?! Jak odpierasz surowce z kopalni to sie zwykle nie kończą. Może wyjadacze będą wiedzieli o co chodzi Smile
No znika kopalnia... Mam jeszcze inne pytanie. Wysyłam statki po zboże i żywiec ale one tylko podpływają i od razu odpływają, nic nie ładują. Zboże na nich czeka, statki drobnicowiec... O co chodzi ?
Gdzy statek jest w stoczni to masz opcję przebudowy (ikonka ze skrzyniami) i musisz go przerobić na dany towar. inna opcja to to ze cargodist (taki tam dodatek domyślnie wyłączony) ci blokuje ale w to wątpię.
Jeszcze jakieś pytania? Smile

PS. a kopalnia znika gdy nie odbierasz z niej towarów lub zaczniesz robić to za późno (zanim kopalnia zniknie produkcja spada do bardzo niskich wartości. taką kopalnie mozesz juz z góry olać. sory za literówki ale jest 23 i jestem lekko senny Wink
Dzięki za odpowiedzi. Tak mam jeszcze pytanie. Bardzo lubię grac na mapie europy z oryginalnymi miastami - scenariusz 2048 x 2048 Jak wgrać tam tramwaje i inne NewGRF ?
Ok chcesz wgrać tramwaje. W "moich dokumentach" powinien być folder OpenTTD a w tym folderze plik openttd.cfg otwierasz go nnotatnikiem i szukasz linijki "scenario_developer" lub bardzo podobnie nie pamiętam. Tam masz napis "false" zmieniasz to na "true".
Po drugie musisz mieć jakiś dodatek z tramwajami. Np. Nasz polski secik tramwajów. Później w czasie gry na tej mapie (gdy chcesz dodać tramwaje do istniejącej gry) lub w edytorze z włączoną twoją mapą ( gdy chcesz tramwaje na świerzej rozgrywce) tam takie szare koło zębate masz "ustawienia NewGRF" Tam dodajesz dodatek z tramwajami Smile jeśli coś jest niejasne to pisz Smile
To już chyba ostatnie pytanie.znalazłem mape wysokościową europy 4000x4000 jednak tam są fikcyjne miasta losowo rozmieszczone. Czy jest taka mapa ale z normalnymi miastami ?
4096X4096 dopieroco sie pojawiło w grze wiec na razie nie ma takiej mapki. moze kiedys ktoś taką zrobi... albo ty zrobisz Big Grin
Dobra mam jeszcze jedno pytanie Smile Co dokładnie daje skrypt Simpleton City Builder? Słyszałem, że miasto rośnie po dostarczeniu towarów. Wiesz coś więcej http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?f=65&t=69014 ? Niestety nie znam angielskiego
Jak zasiąde do kompa to dam ci link do najlepszego wedłóg mnie skryptu. Smile
Chciałbym wrócić jeszcze do tego załadunku statków, mianowicie musisz mieć w rozkładzie ustawiony pełny załadunek to wtedy będą czekać w porcie aż towar się pojawi.
No tak zapomniałem o tym Big Grin
Słuchajcie sorry za tak wiele pytań ale nigdy nie bawiłem sie w dodatki .I teraz mam dodatek FIRS. Jak mam zbudować maszyny? Z tego co widzę to w kuźni , a kużnie już po 45 chyba roku sa niedostępne. Nie mam żadnej kuźni na mapie wybudować też nie mogę ....
Kiedyś tak było że niezależnie od produkcji Pola Naftowe znikały przy przewozie ropy z nich do rafinerii... Da się to jakoś powstrzymać?
W FIRSie można produkować maszyny bez udziału kuźni. Wystarczy zapoznać się z łańcuchem przetwarzania.

Pola naftowe nie znikają na pustyni. Nie mam teraz przed sobą Opena, ale zeknij do ustawień zaawansowanych dot. ekonomii.
A możesz napisac gdzie produkować te maszyny ? Nigdzie nie moglem znaleźć odpowiedzi, Jest tylko kuźnia
Wejdź sobie w zakładkę "Łańcuchy produkcji" znajdź tam maszyny i będziesz miał wszystko opisane.
No to mam napisane, że tylko kuźnia . przecież patrzyłem na samym początku.

[Obrazek: openttd.jpg]
Wystarczy klikać na te kolorowe coś...

Załączone pliki Miniatury

Ok już wiem co jest nie tak. Grałem na scenariuszu Europa i tam brakuję tej fabryki nie wiedzieć czemu...

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord