|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 1
rewelacja mi sie podobywuje
Liczba postów: 18
Szybkie pytanie - będą w secie zawarte jakieś nowsze loki spalinowe?
Szynobusy idą swoją drogą, ale przy grze na liniach spalinowych w późniejszych latach czuć brak loków, SU42 czy SU46 to później trochę mało. Zwłaszcza przydałoby się coś szybszego niż te 120km/h. GAMA spalinowa to na razie jeszcze ciągle nieukończony prototyp, ale myśleliście nad dodaniem jej do setu? Na spalinowe pośpiechy jak znalazł, w końcu IC będzie ich używać. ST45 czy ST46 chyba nie ma racji bytu, ale np. spalinowy TraXX? Niby nie jeździ w służbie PeKaPu, ale prywaciarze go z powodzeniem używają. Ostatnio jeden lotosowski nawet na osobówkach robi
Liczba postów: 134
Liczba wątków: 12
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum.
Co do nowych malowań EN57, to są bardzo ładne. Jeśli chodzi o malowanie niebiesko-żółte mam pytanie, czy nie lepiej, aby ten skład był dostępny w grze od 2012 roku ze zmodernizowaną ścianą przednią i tylną (nowe światła i jednolita szyba bez podziału)? Takie składy są używanie np. na Pomorzu (m.in. trasa Gdynia-Bydgoszcz).
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
16-07-2014, 12:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2014, 12:37 przez TadeuszD.)
(16-07-2014, 10:15)Walter Novotny napisał(a): Z tego co zaobserwowałem to teraz część EN57 ma niebieskie przyciemniane okna. Jak mam zmienić biały pas w KM?
EN-y sa taborem wysokopodłogowymi. Dolna krawędź burt wypada wyżej niż linia podziału między pixelami. Trzeba więc uzyć kolory przejściowe, jakby dolny rząd pixeli ściany był do połowy ścianą, a do połowy... bebechami pod podwoziem. Ja bym dodał szary pasek, w dodatku zmianiający intensywność w miejscach innych elementów - wózki, skrzynie akumulatorów itp. Musisz popróbować...
Co do okien, to do jasnych i ciemnych malowań trzeba użyć róznych odcieni okien, aby z jednej strony zbytnio nie kontrastowały, ale z drugiej strony żeby się nie zlewały. W dodatku do malowań w ciepłych barwach lepiej użyć okien lekko zaniebieszczonych, a do zimnych - raczej neutralnych, szarych.
Wszystko te i inne zasady sprawiają, że tych kilka pixelków wygląda jak prawdziwy pociąg.
@UAZownik:
Staram sie nie tworzyć fikcji. Jeśli jakaś lokomotywa nie jest eksploatowana na PKP (testów nie liczę), to w secie też jej nie ma.
@gustlik:
To jest tylko gra i nie da się w niej odtworzyć dziesiątków różnych, faktycznie istniejących wersji EN-a. Do setu będa trafiać tylko te najpopularniejsze. Te malowania i tak nie mają wpływu na parametry taboru - są tylko ładnym dodatkiem wizualnym.
Liczba postów: 535
(16-07-2014, 12:22)gustlik napisał(a): Witam, jestem nowym użytkownikiem forum.
Co do nowych malowań EN57, to są bardzo ładne. Jeśli chodzi o malowanie niebiesko-żółte mam pytanie, czy nie lepiej, aby ten skład był dostępny w grze od 2012 roku ze zmodernizowaną ścianą przednią i tylną (nowe światła i jednolita szyba bez podziału)? Takie składy są używanie np. na Pomorzu (m.in. trasa Gdynia-Bydgoszcz). Takie składy są używane w całym kraju. Problem w tym, że one poza innym przodem mają też całkowicie inaczej zorganizowany dach. Pracuję nad dachem EN57A ale to strasznie wolno idzie. Gdzieś wcześniej umieściłem jak wstępnie wyglądałby przód. Tylko cały czas nie mogę przekonać, że większą rację bytu ma EN57A niż ED72
(16-07-2014, 12:28)Walter Novotny napisał(a): ...większą rację bytu ma EN57A niż ED72 
Z punktu widzenia gry przyrost prędkości EN57A o 10km/h jest zawracaniem gitary, szczególnie w czasach, kiedy dostępny jest już Elf (160km/h), dedykowany do komunikacji aglomeracyjnej.
ED72 to inna para kaloszy. W połączeniu z ED74 oraz (być może) Dart-em ma stanowić serię EZT dalekobieżnych. Jesli już miałbym gdzieś umieścić te 120km/h, to prędzej podciągnę ED72 na 120km/h.
Liczba postów: 134
Nie do końca się zgodzę, co do roli prędkości. Jest jeszcze kwestia ilości używanych składów przez PKP. Znacznie więcej jest zmodernizowanych EN57 niż ED74. ED74 są nowocześniejsze, szybsze, ale w mniejszej ilości. Co do składów typu "Dart", jest z nimi tak, jak z ED250 – jeszcze nie są w użytku liniowym. Argument ilości przemawia za EN57.
17-07-2014, 11:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2014, 11:23 przez Economicus.)
zeby byc w miare precyzyjnym ..... za wiki
ED74 Bydgostia 14
FLIRT 3 0 z 20
Dart 0 z 20
ED250 Pendolino 0 z 20
to tylko tabor IC
(17-07-2014, 11:17)Economicus napisał(a): zeby byc w miare precyzyjnym ..... za wiki
Chłopaki, jak wiem - "wielkość ma znaczenie", ale...
Takie dywagacje nad tym, czy EDxx jest wystarczająco popularny czy nie, mają sens tylko wtedy, gdy gra się na lajtowych ustawieniach. Włączcie sobie inflację oraz koszty eksploatacji x8, a szybko zacznie się lament, że po 1970r nie ma żadnego nowocześniejszego pojazdu, a stare zaczynają przynosić straty... 
ED72 i ED74, choć w rzeczywistości może mniej znane i lubiane, w OTTD będą "pomostem" umożliwiającym w miarę bezbolesne dotrwanie w grze do lat 90-tych, kiedy to zaczyna się pojawiać znacznie lepszy tabor.
W tym kontekście czekanie do 2012r na EN57A wydaje sie trochę chybione. OTTD to gra, a nie polska rzeczywistość, w której na modernizację tych starych trupów idą pieniądze z budżetu państwa lub z projektów unijnych...
Co do Dart-a, to napisałem "być może". Z ewentualnymi pracami wstrzymuję się do czasu pojawienia sie tych pociągów na torach, tak samo jak z Pendolino.
Tadeusz ale ja nie neguje idei ED74 w secie jestem za ........ chodzi mi tylko o to by z czsem w mechanizmie do EN57 pojawilo sie tylko malowanie KD i to wszystko ..... zgadzam sie z Toba ze przydałby sie łacznik pomiedzy EN57 a flirtem i tu pasowalby jak najbardziej ED74
17-07-2014, 12:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2014, 12:05 przez UAZownik.)
Jeszcze a'propos Gamy - przetarg przez PESĘ wygrany, więc spalinowa Gama w IC to już tylko kwestia czasu. Oby.
Wpadła mi jeszcze jedna myśl. Co myślicie o dodaniu do setu węglarki 601W? Polski 6-cio osiowy kolos stosowany dawniej na ciężkich pociągach węglowych.
http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/kole....php#eaaos
http://pl.wikipedia.org/wiki/601W
http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/020/69.../eaaos.jpg
W porównaniu z Eaosem prawie 30 ton ładunku więcej przy długości zwiększonej o 2m. Jeździły tylko w zwartych składach prowadzonych zwykle przez ET40, więc na potrzeby OpenTTD można zrobić blokadę polegającą na tym, że tylko bombowiec może je ciągnąć, a w składzie nie może być żadnych innych wagonów (sprzęg SA3). Do tego może wozić tylko węgiel. Warto jej też dla równowagi znacznie podwyższyć koszta eksploatacji (niezbyt udane trzyosiowe wózki 7TN).
Pomysł wart zachodu?
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
(17-07-2014, 11:50)TadeuszD napisał(a): W tym kontekście czekanie do 2012r na EN57A wydaje sie trochę chybione. EN57 tak jak pisałem, mają tę zaletę że mają "okrągłą" długość - 3xEN57 to 6 kratek, do tej długości pasuje też parę innych składów.
Przy dużej ilości składów przerabianie na 4-członowce lub co gorsza Flirt jest męczące.
Ponadto chybione czy nie, to zależy od ustawień serwera. Przy Nutrack i kosztach infrastruktury to wolę mieć ciut lepsze EN 57A łatwe do autoreplace niż szybsze Flirty wymagające olbrzymich inwestycji w infrastrukturę. Na mojej mapie PL zapłaciłem właśnie kilka milionów funtów za zelektryfikowaną linię średniej prędkości Kraków-Katowice (chyba PLK ma podobny problem
A przy okazji - co myślicie nad tym, aby wzorem xUSSR set, w PKP były "własne" tory?
Coś w rodzaju Nutrack, ale mniejsza ilość - moim zdaniem 3 kategorie powinny wystarczyć, za to różnica prędkości może być między zelektryfikowaną i niezelektryfikowaną.
ED74 jest całkiem fajna. Przyjemnie się w niej jedzie i wygląda ładnie.
Gdy raz jechałem ED72 i zaczęła wchodzić w nadprędkość to drgania i wycie całej konstrukcji przypominały pasażerom o kruchości ludzkiego życia.
W ruchu aglomeracyjnym i tak w OpenTTD flirt nie daje rady się mocno rozpędzić (na przyspieszeniu realistycznym), bo co chwilę staje i te 120 km/h są wystarczające. W tej kwestii zgadzam się z McZapkie.
EP09
[Obrazek: 17154137423088106810.png]
ET41
[Obrazek: 05294800925446070881.png]
PS poprawiłem parę błędów w EU07 Cargo.
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
Te nowe malowania EU07 to można by zrobić jako EP07.
Miała by te same parametry co EU07, ale mniejsze reliability_decay, zgodnie z rzeczywistością.
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 0
17-07-2014, 16:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2014, 16:56 przez lukasypl.)
(17-07-2014, 12:00)UAZownik napisał(a): Jeszcze a'propos Gamy - przetarg przez PESĘ wygrany, więc spalinowa Gama w IC to już tylko kwestia czasu. Oby. Chciałem zauważyć, że żadne papiery jeszcze nie zostały podpisane
(17-07-2014, 12:00)UAZownik napisał(a): W porównaniu z Eaosem prawie 30 ton ładunku więcej przy długości zwiększonej o 2m. Jeździły tylko w zwartych składach prowadzonych zwykle przez ET40, więc na potrzeby OpenTTD można zrobić blokadę polegającą na tym, że tylko bombowiec może je ciągnąć, a w składzie nie może być żadnych innych wagonów (sprzęg SA3). Do tego może wozić tylko węgiel. Warto jej też dla równowagi znacznie podwyższyć koszta eksploatacji (niezbyt udane trzyosiowe wózki 7TN). Ale z ekonomicznego punktu widzenia gracza OTTD, taki tabor będzie kompletnie nieatrakcyjny, jeśli koszta eksploatacji będą "znacznie podwyższone". Jestem zdania, że jeśli coś robić, to niech to będzie konkurencyjne. Inna sprawa, że - jak widać - tabor ten może jeździć ze wszystkim innym. Wymiana sprzęgu nie jest wielką filozofią. Poza tym dziś jeżdżą z tymi wagonami inne lokomotywy.
17-07-2014, 18:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2014, 18:04 przez UAZownik.)
(17-07-2014, 16:55)lukasypl napisał(a): Ale z ekonomicznego punktu widzenia gracza OTTD, taki tabor będzie kompletnie nieatrakcyjny, jeśli koszta eksploatacji będą "znacznie podwyższone". Jestem zdania, że jeśli coś robić, to niech to będzie konkurencyjne. Inna sprawa, że - jak widać - tabor ten może jeździć ze wszystkim innym. Wymiana sprzęgu nie jest wielką filozofią. Poza tym dziś jeżdżą z tymi wagonami inne lokomotywy.
Z tym podwyższeniem nie chodziło mi tyle o zlikwidowanie ich atrakcyjności, co o zbalansowanie żeby nie okazało się że wszyscy wszystko zaczną wozić w Eaaosach. Nie jestem dycydentem więc to tylko i tak luźne propozycje, twórcy setu już nie raz pokazali że da się do zwykłej gierki ekonomicznej wprowadzić takie bajery o jakich twórcy gry pewnie nawet nie śnili  Akurat sprzęgi SA3 w tym przypadku to była konieczność - przy bruttach 4000 ton (takie były zestawiane właśnie z tych wagonów) sprzęgi śrubowe mogą już być niewystarczające. Co do ruchu ich dzisiaj to jest już dużo ograniczony, spotyka się raczej niedobitki jako wagony sprzęgowe czy ochronne. Choć podobno kilka sztuk jeszcze kursuje włączane pomiędzy zwykłe Eaosy.
Dobra, kończę już bo powoli robi sie OFF.
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 0
Owszem, kiedyś te sprzęgi to była konieczność  Na pocieszenie dodam, że dzisiejsze niedobitki jeżdżą także i "we własnym towarzystwie", niemniej nie są to zbyt długie pociągi. Nie wiem także, czy czasem nie mają ograniczeń w załadunku, chociaż to by się trochę mijało z celem. W ciągu ostatniego roku kilkakrotnie widywałem takie składy.
PS. Wagonów ochronnych już się w Polsce nie stosuje
Liczba postów: 570
Liczba wątków: 9
Czy wszystkie malowania jakie rysuje walter będą w secie? Wyglądają cudnie :>
17-07-2014, 20:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2014, 20:50 przez TadeuszD.)
Nie chcę wyjść na ignoranta, ale nie poznaję lokomotywy z rysunku...  Co to jest? ET21?
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|