KOLEJ Polish PKP Set v2.0
W Cargo nie ma żadnych TraXX-ów. Kiedyś, owszem, były, w latach 2008-2012. Obecnie Cargo posiada tylko Eurosprintery.

TraXXy posiadają obecnie Moleje Mazowieckie i prywaciarze.
Racja, mój błąd. Teraz mi się przypomniało, że przecież jeden z nich (EU43-004) jeździł później z pociągami Kolei Śląskich już w barwach Alpha Trains.
(01-11-2014, 19:48)niemiec napisał(a): ...Dragon jeździ tylko w STK.

Powinno wystarczyć.

(01-11-2014, 19:48)niemiec napisał(a): ...Gama w PKP IC będzie tylko spalinowa. Elektryczna na razie w grupie PKP się nie pojawi.

W Grupie PKP nie, ale w KM już tak.
Dobra, to teraz słówko na temat projektowania i użytkowania taboru kolejowego.

Tabor kolejowy jest projektowany tak, by odpowiednio utrzymywany (chodzi m.in. o cykl napraw) służył przez wiele lat. Technologia, owszem, jest stara, bo lokomotywy z rozruchem oporowym powinny odejść do lamusa, ale chciałem zauważyć, że naprawa główna pojazdu to wedle papierów niewiele gorzej, niż nowy pojazd. Owszem, można tak w nieskończoność gdyby nie fakt, że osiągalność części słabnie wraz ze starzeniem się danej konstrukcji. Nie można w nieskończoność uprawiać tzw. technicznego kanibalizmu, bo w końcu nie będzie z czego szabrować. Taka sytuacja ma miejsce teraz w przypadku SU45 - zostały bodajże trzy silniki spalinowe, które mogą posłużyć jako zamienne do czynnych obecnie maszyn, stacjonujących w Krzyżu. Potem lokomotywy będą szły w krzaki, o ile wcześniej nie skończą się świadectwa dopuszczenia do ruchu.

Tyle offtopicu. Przewinął się też wątek zablokowania Siemensowi ciągania wagonów towarowych. Apeluję, by tego nie robić ze względu na to, że nie każdy gracz zna się na kolei i takiego nieznającego się gracza nie będzie kuło w oczy to, że Siemens targa platformy intermodalne.
Tylko że set od początku z założenia uwzględnia tabor tylko PKP i przewoźników z Grupy PKP. Wszelcy prywaciarze odpadają.

Dumam tak nad grą od 1918r i naszło mnie kilka refleksji:
- od początku gry, przynajmniej mi, brakuje tendrzaka wprost pod boczniaki. OKl27 jest później, Ok1 jest długi i bardziej pod pośpieszne, TKh1 jest ciut za wolny.
- czy wprowadzenie do gry EW51 nie byłoby dobrym pomysłem? Zawsze jest wcześniejszy EZT do rozruszania miasta.
- może jakiś wagon motorowy w stylu Luxtorpedy i pochodnych? Vmax rzędu 130km/h w tamtych czasach to by było coś, ew. wolnieszy i baaardzo tani do ruchu lokalnego.
(01-11-2014, 22:10)UAZownik napisał(a): - czy wprowadzenie do gry EW51 nie byłoby dobrym pomysłem? Zawsze jest wcześniejszy EZT do rozruszania miasta.
- może jakiś wagon motorowy w stylu Luxtorpedy i pochodnych? Vmax rzędu 130km/h w tamtych czasach to by było coś, ew. wolnieszy i baaardzo tani do ruchu lokalnego.
Dodatkowa jednostka, fakt, mogłaby być przydatna. Pozostają tylko dwie kwestie. Czy Tadeusz też widzi taką potrzebę? Ewentualnie jaka jednostka? Ww. EW51 wydaje się IMO dobrym pomysłem.

Co do motorówek - masz SN61, które na początku swojej kariery ciągały ekspresy w trakcji wielokrotnej. Tu akurat wychodzi bolączka, że tylko ryflaki można pod SN61 podpiąć, ale Tadeusz kiedyś coś tłumaczył, że sprawa rozbija się o kodowanie.
(01-11-2014, 22:10)UAZownik napisał(a): Tylko że set od początku z założenia uwzględnia tabor tylko PKP i przewoźników z Grupy PKP. Wszelcy prywaciarze odpadają.

Takie myślenie nie ma sensu, bo w takim przypadku urozmaicenie po 2010 będzie zerowe. Czy jestem jedyną osobą na tym forum która uważa że zabawa zaczyna sie od 2010? ;v
EP05 jeździły do 2008 i faktycznie można by je w grze wycofać, aby był sens kupowania EP09
(dodatkowo można wyzerować "retire_early" bo w XXIw jeździły już pojedyncze wiekowe egzemplarze).

Co do lat przedwojennych, to bardziej niż Luxtorpedy brakuje mi lokalnych wagonów motorowych,
takich jak:
Ganz z 1928, P 80 KM, Vmax 55 km/h, m 19 t, 46 pax
Lilpop z 1935, P 100 KM, Vmax 75 km/h, m 16 t, 41 pax
+ doczepka m 12t, 50 pax
(01-11-2014, 22:29)saunter napisał(a):
(01-11-2014, 22:10)UAZownik napisał(a): Tylko że set od początku z założenia uwzględnia tabor tylko PKP i przewoźników z Grupy PKP. Wszelcy prywaciarze odpadają.

Takie myślenie nie ma sensu, bo w takim przypadku urozmaicenie po 2010 będzie zerowe. Czy jestem jedyną osobą na tym forum która uważa że zabawa zaczyna sie od 2010? ;v

Tadeusz jak i kilku innych propagują strasznie konserwatywne poglądy jeśli chodzi o wygląd setu. Trzeba będzie czekać długo aż powstanie coś konkretnego co byłoby nieskalane prywaciarską ręką.

Ja osobiście wolałbym rozbudować set o pojazdy ogólnie jeżdżące na naszych torach (jak w secie CD).
http://openttd-polska.pl/Temat-Kolej-Pol...al-company
Ludzie, nie przesadzajcie z tym "koncertem życzeń".
Jeśli nie TKh1 to co?
A w EW51 bym się nie pchał, bo nie pasuje do cyklu rozwoju taboru w OTTD (jak Pm36). To już prędzej EN80, choć to prawie tramwaj.
Ja uważam, że dodanie Tkh1 jest strzałem w dziesiątkę. Wreszcie jest czym dowozić pracowników na experimentalu. Tp4 i Ok1 były do tego za drogie.
W sumie to dobrze byłoby dać jej wcześniejszą datę wejścia do służby.
Można by dodać też lokomotywy z czasów zaborczych (z oryginalną datą powstania), które po I wojnie światowej były eksploatowane w Polsce.
Tak właściwie to w chwili "pojawienia się" Polski sieć kolejowa była już rozbudowana.

Kolej jest u nas już od 1842 roku.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/co...d_1861.jpg
Wycofywanie EP05 (i analogicznie ET40) to niegłupi pomysł. Co do TKh1, to można jej sztucznie podciągnąć prędkość do 45 lub 50km/h, żeby aż tak nie odstawała od reszty lokomotyw.
Przy okazji - jaka jest faktyczna siła pociągowa ET41? Mam dwa rozbieżne źródła. Jedno podaje 50T, drugie 560kN (dwukrotność EU07)

Jeśli zaś chodzi o daty, to pierwotnie planowałem set na 100 lat (1918-2018), czyli tyle, ile typowo trwa gra TTD. Ale jeśli ktoś chce grać sobie całe wieki, to faktycznie lepiej zrobić kilka odrębnych setów wzajemnie się uzupełniających, niż robić jeden mega-super-wypasiony...
Tkh1 zostawilbym tak jak jest. Koszt utrzymania jest ponad 2x niższy niż Tp4 (i dobrze), wiec i prędkość powinna być niższa - coś za coś. To nie ma być parowóz na duże dystanse ale raczej zastępstwo ciężarówek, które w tych czasach są kiepskie i nieopłacalne.

Co do EP05 to jeśli ma być wycofane w 2008 to możliwość zakupu powinna znikać odpowiednio wcześniej.
Siła pociągowa przy prędkości ciągłej : lokomotywy 277.5 kN, pojedynczego członu 141.2 kN
Siła pociągowa maksymalna : lokomotywy 549.2 kN, pojedynczego członu 254.9 kN
https://dev.openttdcoop.org/attachments/...2.0.11.grf

Dodałem OKz32, możliwość przewozu poczty w SN61 oraz malowania IC i Cargo do EP09. Poprawiłem kilka błędów. Wyostrzyłem zależność kosztów utrzymania szybkich lokomotyw od Vmax. Eksperymentalnie zwiększyłem również prędkość TKh1 do 45km/h.

Z tą siłą pociągową ET41 coś mi się nie zgadza - całość ma większą siłę niż suma członów... Sad
TaDeusz bo to są parametry podane z przerobionego ET41 ktory byl w wypadku na ET42
Podaje 2 różne ET41

Model : ET41 (203E)
Producent : HCP Poznań
Liczba wyprodukowanych egzemplarzy : 200
Układ osi : BoBo+BoBo
Moc godzinna : 4160 kW
Moc ciągła : 4000 kW
Maksymalna prędkość : 125 km/h
Prędkość ciągła : 50.6 km/h
Siła pociągowa przy prędkości ciągłej : 283 kN
Silniki trakcyjne : EE541 500 kW
Liczba silników trakcyjnych : 8
System zawieszenia silników : elastyczny w ramie wózka
Przekładnia (stosunek liczby zębów) : 79:18
Maksymalna siła pociągowa : 560 kN
Średnica kół lokomotywy : 1250 mm
Rodzaj sterowania : indywidualny
Napięcie rozrządu : 110 V
Nacisk osi na szyne : 204.66 kN
Masa własna : 167 t
Masa służbowa : 167 t
Typ odbieraka prądu : AKP-4E
Parametry silników trakcyjnych : EE541b, prąd stały, 520 kW
Połączenie nadwozia z wózkiem : gumowy czop skrętowy
Typ sprzęgu : między członami śrubowy, na czołach śrubowy lub automatyczny SA3
Maksymalna siła rozciągająca : sprzęg śrubowy - 800 kN, sprzęg SA3 - 3000 kN
Rodzaj piasecznicy : powietrzna
Typ i parametry sprężarki hamulcowej : S2P-115 -3E/4 wydajność 102 m3/h 1400 obr./min 12.5 kW
Typ akumulatorów : zasadowe 4G60H
Masa wózka : 22.26 t
Minimalny promień toru : 120 m
Instalacja hamulcowa : pneumatyczna
Hamulec mechaniczny : typ Oerlikon, klockowy
Hamulec ręczny : śrubowy
Usprężynowanie : I stopnia resory, II stopnia sprężyny śrubowe
Amortyzatory : hydrauliczne
Typ zestawu kołowego : obręczowany
Typ łożyska osiowego : łożysko baryłkowe 23232/C3
Średnica i długość czopa osi : 160*300 mm
Całkowita długość : 31.85 m
Baza wózka : 3050 mm

Model : ET41 (203Ea - projekt)
Producent : HCP Poznań
Prędkość maksymalna : lokomotywy 125 km/h, pojedynczego członu 125 km/h
Prędkość ciągła : lokomotywy 50.6 km/h, pojedynczego członu 50.6 km/h
Siła pociągowa przy prędkości ciągłej : lokomotywy 277.5 kN, pojedynczego członu 141.2 kN
Siła pociągowa maksymalna : lokomotywy 549.2 kN, pojedynczego członu 254.9 kN
Masa lokomotywy suchej : lokomotywy 163.2 t, pojedynczego członu 81.6
Masa służbowa : lokomotywy 163.2 t, pojedynczego członu 81.6
Typ odbieraka prądu : AKP-4E
Parametry silników trakcyjnych : EE541b, prąd stały, 520 kW
Układ osi : BoBo+BoBo
Połączenie nadwozia z wózkiem : czop skrętny (nawulkanizowany gumą)
Typ sprzęgu : śrubowy lub SA3
Maksymalna siła rozciągająca : sprzęg śrubowy - 850 kN, SA3 - 2500 kN
Zapas wody : 100 l
Zapas piasku : 650 kg
Typ i parametry sprężarki hamulcowej : V2.15.8G, 180 m3/h, 1350 obr/min, 21 kW
Typ wózka : z belką bujakową
Masa wózka : 21.95 t
Minimalny promień toru : 120 m
Instalacja hamulcowa : pneumatyczna
Hamulec mechaniczny : Oerlikona, klockowy
Hamulec ręczny : śrubowy
Usprężynowanie : I stopień - resory, II stopień - sprężyny śrubowe
Amortyzatory : hydrauliczne
Typ zestawu kołowego : obręczowane
Typ łożyska osiowego : łożysko baryłkowe 23232/C3
Średnica i długość czopa osi : 160*300 mm

Tutaj podaje stronę Taboru : http://www.bluefish.foxnet.pl/
Testy z poprzedniej wersji:
1. lokomotywy wożą pocztę w ilości 0 szt - czy to efekt uboczny różnych malowań?
2. pomarańczowy EN57 jest zbyt czerwony moim zdaniem
3. skompilowałem swoją wersję z platformą samochodową z refitem do towarów -
stwierdzam że to bardzo praktyczne, m. in. z tego powodu, że w standardzie taki wagon wozi tylko towary -
dokładając takie wagony do składu można "zarezerwować" link na towary jeśli skład używa autorefit do dowolnych towarów
(chodzi o to, że cargodist czasem głupieje jak jest autorefit i zbyt dużo różnych towarów).
Małego buga wykryłem:
[Obrazek: Bez_tytu_u.jpg]

Przedwojenny Pullmann podczas załadunku ma taką samą grafikę dla pierwszej jak i drugiej klasy (wszystkie trzy składy na screenie są identyczne).

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord