|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
(27-01-2015, 11:04)FrontierPharmacist napisał(a): Pytanie, czy w ogóle coś takiego jest wykonalne? Rozumiem, że wspomniany bitmask to ironia...
Tak jak pisałem wczesniej - jest to wykonalne. I nie było tam ironii - bitmask_consist_info powodował desync akurat z innego powodu.
Problemem byłoby jednak właśnie zbalansowanie tego mechanizmu. 'Bonus' z restauracyjnego musiałby być wyraźnie niższy niż wynikający z przebudowy 2->1kl. Resztę warunków, dotyczących kosztów i zysków, bardzo trudno byłoby spełnić, gdyż te mocno zależą od długości trasy i czasu jej pokonania.
Inna sprawa, że prawie nikt nie bawi się w tuningowanie składów przez przebudowę 1<->2 klasy. Przynajmniej na serwerach. Sypialne widziałem chyba tylko raz. Nie wiem więc, czy opłaca się inwestować w mechanizm, którego też mało kto będzie używać.
A wracając do bagażowych, to widzę potrzebę zrobienia aż 2 wagonów tego typu, żeby miały sens:
- 1936 - 197x: coś w tym stylu: http://s3.ifotos.pl/img/ko8jpg_hexnpnr.jpg (przedwojenny Lilpop?), V=120km/h,
- 1974 - do końca: coś w stylu 209C, V=160km/h.
Oba wagony posiadałyby ładowność ~36 skrzyń towarów (nie za dużo, aby nie robić z nich środka transportu masowego). Jeden ładunek nie będzie blokował auto-zamiany ze starego modelu na nowy.
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
(27-01-2015, 13:40)TadeuszD napisał(a): 'Bonus' z restauracyjnego musiałby być wyraźnie niższy niż wynikający z przebudowy 2->1kl. Nie nie, raczej promocje powinny się łączyć 
Obecność restauracyjnego podnosi komfort wszystkich wagonów dalekobieżnych, więc zarówno 2ga jak i 1sza klasa a także sypialny miałyby większy komfort niż mają standardowo.
Myślę, że zwiększenie np. o 40% jest sensowne, więc zamiast
185, 522 i 1480 (chyba takie są przeliczniki teraz?) byłoby
259, 730 i 2072.
Jako że taki restauracyjny sam by nic nie przewoził a jeszcze trochę kosztował, opłacało by się go dawać do długich dalekobieżnych pociągów.
Na mapie Polski 2048x2048 to by się przydało, bo trochę siadają wpływy z Krakowa do Gdańska (plus jeszcze rozwożenie cargodistem po innych miastach).
(27-01-2015, 13:40)TadeuszD napisał(a): Inna sprawa, że prawie nikt nie bawi się w tuningowanie składów przez przebudowę 1<->2 klasy. Przynajmniej na serwerach. Sypialne widziałem chyba tylko raz. Wynika to stąd, że jest na ogół tak duża ilość pasażerów, że nawet 2kl nie wyrabiają, o sypialnych nie wspominając. Dlatego właśnie taki restauracyjny to dobry pomysł moim zdaniem.
Jak kiedyś uruchomię daylenght patch to bardzo możliwe że otworzy się sensowność tuningowania klas wagonów.
Jeśli chodzi o wagony bagażowe, to wybór modeli jest trafny, ale prędkości trochę przesadzone (nie wiem jak Lilpop, ale 209C miały 120 km/h), i mimo małej ładowności mogą być dużą konkurencją w stosunku do kontenerowców.
Proponuję dać 140 km/h (powiedzmy że zamiast je złomować zmodernizowali wózki), przynajmniej będzie zajęcie dla Traxxa.
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 4
(27-01-2015, 13:40)TadeuszD napisał(a): Inna sprawa, że prawie nikt nie bawi się w tuningowanie składów przez przebudowę 1<->2 klasy. Przynajmniej na serwerach. Sypialne widziałem chyba tylko raz. Nie wiem więc, czy opłaca się inwestować w mechanizm, którego też mało kto będzie używać. Przepraszam bardzo, ja zawsze tuninguję
27-01-2015, 15:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2015, 15:20 przez TadeuszD.)
(27-01-2015, 14:36)McZapkie napisał(a): Nie nie, raczej promocje powinny się łączyć 
OK, łączyć. Chodziło mi, że sam wpływ WARSa nie powinien być tak duży jak 1kl. W końcu świadomość, że gdzieś w składzie jedzie WARS nie powoduje, że siedząc w zatłoczonej dwójce, czujesz się jak w jedynce...  A z Krakowa do Gdańska to już chyba sypialny by się sprawdzał.
Mogę zrobić taki testowy wagon, na razie bez grafik. Dam mu chociaż 2 pasażerów (kucharze), żeby OTTD nie zgłupiał. A może (wiem, że to absurd...) dodać mu parę ton żywności?
Cytat:...wybór modeli jest trafny, ale prędkości trochę przesadzone (nie wiem jak Lilpop, ale 209C miały 120 km/h), i mimo małej ładowności mogą być dużą konkurencją w stosunku do kontenerowców.
Prędkości dostosowałem do wagonów, z którymi potencjalnie by jeździły.
O konkurencję dla Sgs się nie martwię - kontenerowiec wozi aż 116 skrzyń towarów (!), w dodatku jest krótszy, szybciej się ładuje i ma lepsze o 40% cargo_ageing. Bagażowym mogę też podnieść koszty, bo nie chodzi o to, żeby zarabiały krocie, ale żeby zapewniały rozwój miast.
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 2
(23-01-2015, 12:03)TadeuszD napisał(a): ...
Wagon pocztowo bagażowy Fg:
Ładowność: 16 paczek poczty + 12 skrzyni towarów...
Wagon osobowy z przedziałem bagażowym BD:
Ładowność: 32 pasażerów + 24 skrzynie towarów...
Świetnie! w końcu będę mógł lepiej wpłynąć na dyspozycje odnośnie zajmowanego toru/peronu na stacji \o/.
Bardzo bardzo bardzo fajny projekt Tadeusz.
Czy jest opcja że pojawi się taki lok jak BR 232 "Ludmiła"?
Pozdrawiam
Kiszony
Oczywiście, wpływ WARSA szacowałem na 40% czyli znacznie mniej niż 1kl, ale wpływa na wszystkie wagony.
Sypialny by się sprawdzał, gdyby nie to, że albo zatkam linię dużą ilością długich składów, albo na stacji rating spadnie bo za dużo będzie czekać.
Ponadto sypialne mają Vmax 160.
Proponowałbym restauracyjny WRmnouz (406A).
Kiszony, o co chodzi z tym wpływem na dyspozycje zajmowanego toru?
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 2
(27-01-2015, 18:30)McZapkie napisał(a): ...
Kiszony, o co chodzi z tym wpływem na dyspozycje zajmowanego toru?
Spring Patch Pack i Hard Patch Pack ma opcje ustawienia czy dana platforma stacji bądź semafor/ sygnalizator świetlny/ bądź Pkt. Nawigacyjny, przepuści wszystkie pociągi czy tylko te, które wiozą pasażerów i/lub pocztę. Mając w składzie osobowym towary daje to dodatkowe możliwości kierowania ruchem.
Pozdrawiam
Kiszony
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
Witajcie po przerwie, w fajnym kierunku set idzie, oby wszystkie "nasze" były takie dopieszczane. Możliwe że znalazłem właściwie przypadkiem mały bug - wagony doczepne do SA-106 pojawiają się w grze dużo wcześniej niż jednostka motorowa - tak ma być?
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 4
28-01-2015, 17:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2015, 17:53 przez FrontierPharmacist.)
(27-01-2015, 15:17)TadeuszD napisał(a): OK, łączyć. Chodziło mi, że sam wpływ WARSa nie powinien być tak duży jak 1kl. W końcu świadomość, że gdzieś w składzie jedzie WARS nie powoduje, że siedząc w zatłoczonej dwójce, czujesz się jak w jedynce...  To "zwiększanie komfortu" to taka przenośnia. Równie dobrze można powiedzieć, że:
- robi się pociąg o wyższym standardzie i można wziąć więcej za bilet 
- pasażerowie przynoszą dodatkowe zyski, korzystając z wagonu
Chyba nie ma co tego porównywać do klas, bo idea jest trochę inna, mimo że wykorzystująca ten sam mechanizm OTTD, tzn modyfikację cargo_aging.
Cytat:A może (wiem, że to absurd...) dodać mu parę ton żywności? Wink
Cóż, miałoby to nawet sens  Należałoby czymś dowieźć żywność do stacji, z rozkazem "przeładuj", tak aby pozostała na stacji. Następnie wagonem restauracyjnym mogłaby pojechać do innego miasta. O ile stacja docelowa przyjmowałaby żywność (w klimacie zimowym domy przyjmują) to nawet coś by się zarobiło. Żywność by znikała, co mogłoby symbolizować jej zjedzenie przez pasażerów  Na stacji docelowej mogłaby też czekać żywność do zabrania w drugą stronę. Gdyby jeszcze uzależnić bonus z restauracyjnego od tego, ile żywności wiezie...  Wymagałoby to niesamowitego micro-managingu i nikt by z tego pewnie nie korzystał ale tak do końca absurd to by nie był  Ale ciekawe co by na to powiedział cargodist.
(28-01-2015, 00:36)wib_wk napisał(a): ...wagony doczepne do SA-106 pojawiają się w grze dużo wcześniej niż jednostka motorowa - tak ma być?
Tak. Wagon 120A to zwykły wagon, powszechny w ruchu podmiejskim. Gdy pojawił się SA106, to zaczęto go także wykorzystywać jako doczepy.
Przeanalizowałem jeszcze kwestię bagażowych. Ustaliłem, że ten zaproponowany Lilpop (typ BIII, z 1938r.) rozwijał tylko 90km/h. Dopiero powojenne polskie wagony bagażowe 1F, 2F i 3F (budowane od 1954r.) rozwijały 120km/h. Co do 209C, to na stronie bautzen.cal.pl podana jest prędkość 120km/h, ale wydaje mi się ona mało wiarygodna, gdyż wózki 7AN (btw., na stronie jest błąd) są przystosowane do 140-160km/h. Chyba, że jest to prędkość dopuszczona obecnie, po degradacji serii.
Cała zabawa w bagażowe ma sens tylko wtedy, gdy jeżdżą one szybciej niż aktualnie dostępne wagony towarowe. A skoro już w latach 193x w secie pojawia się Kddet z V=100km/h, to podnosi on wyraźnie poprzeczkę. Swoją drogą ciekawe, że do nikt tej pory nie wpadł na pomysł składania lokalnych "towos-ów" z użyciem Kddet.  O ile pamiętam, to właśnie po to umieściłem ten wagon wyraźnie wcześniej...
Widzę więc takie rozwiązanie:
- Przesunąć Kddet na właściwe miejsce w czasie, tzn. do lat 40/50-tych,
- Zmniejszyć prędkość Fg do 90km/h, a 'rowerowego' do 140km/h, aby podkreślić ich lokalny charakter,
- Stworzyć serię wagonów bagażowych, o prędkościach 100, 120 i 160km/h, pojawiających się niedługo po tym, jak wchodzą analogiczne wagony pośpieszne. Dałoby się w tę serię wpasować właśnie Lilpopa BIII, 1F i 209C.
Tych restauracyjnych też pewnie będzie potrzeba ze 2 sztuki. Np. poczciwy 113A jako restauracyjny z V=160km/h (od 1973) oraz 407A podrasowany do 230km/h (od 2013).
Ale te wagony odłożę sobie już do wersji 2.0.12, bo 2.0.11 już i tak spuchła nowinkami.
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
29-01-2015, 17:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2015, 17:34 przez Walter Novotny.)
Skoro chcecie robić trzystopniowy rozwój wagonów bagażowych to można by wprowadzić analogiczny do wagonów piętrowych.
Mała wizualizacja TWINDEXXa Vario z EU47.
No rewelka, wreszcie by się TRAXX przydał (taki push-pull jest kłopotliwy w oskryptowaniu więc by miał pewnie dedykowaną lokomotywę).
Walter, ładne to, ale ani to "Polish", ani "PKP".  W PKP Secie musiałbym to tak poblokować, żeby nie dało się połączyć z czymkolwiek innym, aby zachować jakieś realia. Trochę bez sensu. Twój skład KM idealnie za to pasuje do tego setu - http://openttd-polska.pl/Temat-Kolej-Pol...al-company .
Tymczasem stworzyłem już prototypy bagażowych PKP.
Górny skład prezentuje (w kolejności od lokomotywy):
- seria PKP: Fg, typ: Pw Posti-34, prod. 1934, (obecny w PKP Set 2.0.11),
- seria PKP: Fhx, typ: BIII, prod. Lilpop, Rau & Lowenstein 1938,
- seria PKP: Dhxt, typ: 1F, prod. HCP 1954,
- seria PKP: Dwxz, typ: 209C, prod. PaFaWag 1974.
Dolny skład (od lokomotywy):
- seria PKP: Dwxz, typ: 209C, j.w. (malowanie współczesne),
- seria PKP: BDwxzd, typ: 609C, prod. HCP 1981, (malowanie współczesne, obecny w PKP Set 2.0.11).
Powyższe wagony będą dopiero w wersji 2.012. W tej chwili skupiam się nad przygotowaniem 2.0.11 do wydania na serwery. Komuś udało się powtórzyć buga z kolorami EN57?
Liczba postów: 535
30-01-2015, 14:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2015, 14:42 przez Walter Novotny.)
(30-01-2015, 13:17)TadeuszD napisał(a): Walter, ładne to, ale ani to "Polish", ani "PKP". W PKP Secie musiałbym to tak poblokować, żeby nie dało się połączyć z czymkolwiek innym, aby zachować jakieś realia. Trochę bez sensu. Twój skład KM idealnie za to pasuje do tego setu - http://openttd-polska.pl/Temat-Kolej-Pol...al-company . Czyli wagony (np te bagażowe) klepane w Budziszynie są bardziej polskie od tych z Görlitz? Czyli Koleje Mazowieckie, które są DRUGIM przewoźnikiem w kraju są mało polskie?
Wiem, że chcesz aby tu było samo PKP lecz w teraz jest coraz mniej PKP na polskich torach a potrzeba pojazdów do grania w czasach współczesnych.
Jeśli chodzi o set z dodatkowymi pojazdami, to niestety nie ma rąk do pracy (a przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo) aby z nim wystartować.
Czyli do zmiany sytuacji odnośnie tego dodatkowego setu wstrzymam pracę nad TWINDEXXem.
30-01-2015, 16:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2015, 17:17 przez TadeuszD.)
(30-01-2015, 14:42)Walter Novotny napisał(a): Czyli wagony (np te bagażowe) klepane w Budziszynie są bardziej polskie od tych z Görlitz? Czyli Koleje Mazowieckie, które są DRUGIM przewoźnikiem w kraju są mało polskie?
Już to przynajmniej raz tłumaczyłem, ale co mi tam. 
To, czy dany tabor został zbudowany w Görlitz czy we wrocławskim PaFaWag-u ma znaczenie drugorzędne, choć oczywiście preferuję konstrukcje polskie. Ale zasadniczo do PKP Setu wybieram tylko tabor znany i powszechnie stosowany na terenie całej Polski. Lub przynajmniej jakieś egzemplarze reprezentujące duże grupy "drobnicy". Dzięki ograniczeniu do PKP obecny set jest spójny. Jakikolwiek pociąg złożysz, to będzie on mniej lub bardziej poprawny.
Tymczasem spółki prywatne mają to do siebie, że ich tabor obsługuje ściśle określone regiony, ograniczone koncesjami wręcz na poziomie pojedynczych linii kolejowych. W dodatku ich tabor co do zasady nigdy nie jest łączony z taborem konkurencji. Dotyczy to też KM.
Wszelkie zależności pomiędzy takim "obcym politycznie" taborem nawet technicznie prościej byłoby obsłużyć tworząc odrębne sety, zamiast jeden wielki-mega-wypasiony. Szczególnie, że jeden gracz będzie wolał dograć sobie kolej piaskową, a drugi trójmiejską SKM, itp. Kwestia tylko wypracowania "interfejsu" pomiędzy setami, czy mają się "widzieć", jak reagować, itp. Tu jestem otwarty na współpracę.
Kolejna wersja PKP Setu 2.0.11 (build 127): http://dev.openttdcoop.org/attachments/d...2.0.11.grf
Zmiany są kosmetyczne. Z istotniejszych, to cofnąłem datę Fg na 1928, a Kddet przesunąłem na 1936r. Ponieważ wszystkie lokomotywy pojawiają się i znikają w OTTD z losowym opóźnieniem nawet paru lat, to pododawałem wszystkim wagonom po 1-2 lata życia, aby znikały z podobnym opóźnieniem co lokomotywy.
Jesli przez 2-3 dni nie będzie żadnych uwag, to opublikuję już tę wersję na serwerach.
W kontekście "infrastructure sharing patch" to taka różnorodność spółek byłaby pożądana, jako że nie ma opcji zmiany barw firmy
Ale póki co to wrzuciłem najnowszy PKP set na serwer PL-experimental.
Liczba postów: 134
03-02-2015, 19:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2015, 20:01 przez gustlik.)
Znalazłem niewielki problem z lokomotywą SM30. Tworzy dym tak, jakby była parowozem.
(03-02-2015, 19:43)gustlik napisał(a): Tworzy dym tak, jakby była parowozem.
To nie błąd, to feature!  Ponoć te pierwsze spalinowe strasznie kopciły... Mimo to gratuluję spostrzegawczości.
Liczba postów: 525
Liczba wątków: 48
Witam Panowie,
Jestem pełen podziwu dla waszej pracy odnośnie kreowania i modernizowania PKP seta  natomiast mam pytanko do was czy myślicie może nad stworzeniem zróżnicowanego widoku załadunku wagonów przemysłowych, mam na myśli np. drewno czy przewóz mógłby się odbywać nie tylko balami, ale np. mieszanką. W późniejszych latach gry jest to możliwe, natomiast ku temu trzeba wybierać różne wagony, spowalniające całość składu lecącego po magistrali.
Ogólnie fajną opcją było by różnicowanie wyglądu przewożonych dóbr przemysłowych, nie mówię, że wszystkich oprócz węgla i rudy żelaza można by było różnicować. Mam to na myśli, że tworząc skład przemysłowy mogę wybrać wygląd wagonów (otwarty lub zamknięty w zależności od transportowanego dobra przemysłowego) przez wybór koloru przykładowo.
Podsumowując nie chce wam się tutaj wtranżalać w paradę tylko podsunąć jakiś pomysł, iż nie tylko loki są ważne, ale wagony też możliwość ich kolorowania i wybór otwartego lub zamkniętego składu przemysłowego
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|