|
Dyskusja dotyczaca wprowadzenia przerwy nocnej
|
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
31-01-2015, 12:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2015, 15:26 przez Rysh.)
Stopowanie gry w godzinach nocnych odpada definitywnie. Nie podlega to dyskusji.
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 19
(31-01-2015, 12:23)Rysh napisał(a): Stopowanie gry w godzinach nocnych odpada definitywnie. Nie podlega to dyskusji.
Jeszcze kilka tygodni temu byliście o krok od wprowadzenia nocnej pauzy - brakowało tylko zgody autora ankiety na kompromis (!). Dzisiaj ta kwestia jest już bezdyskusyjna, ciekawe.
Nie zapominaj ze sa osoby ktore graja tylko nocy lub z innej strefy czasowej. Lepszym pomyslem byloby odpalic dodatkowy serwer z pauza nocna, chociaz watpie zeby zdobyl popularnosc. Do tego trzeba kolejne osoby do opieki.
Liczba postów: 318
Panowie dyskusja na temat nocnej pauzy jest w innym watku i jesli chcecie ja kontynuowac prosze sie tam przeniesc.
31-01-2015, 15:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2015, 15:12 przez pAter.)
(31-01-2015, 14:52)showman napisał(a): Panowie dyskusja na temat nocnej pauzy jest w innym watku i jesli chcecie ja kontynuowac prosze sie tam przeniesc.
Otóż dyskusja nie toczy się w innym wątku, bo zamknęliście temat.
Pozwolę sobie napisać kilka słów, bo już się naprodukowałem i więcej już nie będę zabierał głosu w tej sprawie. W razie czego powinniście mieć możliwość przeniesienia konkretnych postów i scalenie ich z innym tematem.
(31-01-2015, 14:27)Rysh napisał(a): Nie zapominaj ze sa osoby ktore graja tylko nocy lub z innej strefy czasowej. Lepszym pomyslem byloby odpalic dodatkowy serwer z pauza nocna, chociaz watpie zeby zdobyl popularnosc. Do tego trzeba kolejne osoby do opieki.
Racja, są takie osoby, ale jest ich mało i psują grę większości. Miałem okazję grać w przerwie świątecznej prawie codziennie (na serwerze z Mapą Polski) i nie było dnia, żeby ktoś się nie zdziwił albo zdenerwował, że w nocy jego firma zniknęła. Wchodziłem czasem o 4-5 nad ranem, żeby zobaczyć co się dzieje i co? - Chyba tylko raz trafiłem na gościa, który w tym czasie grał - prawie zawsze był jakiś 1 gracz, który miał włączoną grę i był AFK, gra leciała bez sensu. A dodam, że to był okres, kiedy serwer był naprawdę oblegany (non-stop brakowało slotów, trzeba było po kilka osób na firmę grać) i mimo to w nocy siedziały pojedyncze osoby, o ile w ogóle. Gdzie byli ci ważni ludzie zza granicy?
Wiadomo - nie dogodzi się wszystkim i jak długo nie będzie pauzy, tak długo będą narzekania, że nie opłaca się grać na waszych serwerach, bo następnego dnia (w połowie rozgrywki) większość firm znika.
I głupim pomysłem byłoby stworzenie osobnego serwera z pauzą - lepiej byłoby stworzyć osobny serwer dla graczy z innych stref czasowych. A jeśli będą marudzić, że jeden chce mapę Polski, drugi standard a jeszcze inny FIRS, to niech pójdą sobie grać na singlu. Naprawdę nie rozumiem czemu upieracie się przy tych nocnych markach, skoro są zdecydowaną mniejszością.
Miałem się już nie wypowiadać na ten temat, ale widać cały czas problem istnieje, a wy się upieracie przy swoim. Ale jak domniemam, zdecydowaliście już definitywnie, że pauzy nie będzie i nikt nie ma nic do powiedzenia w tym temacie.
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
31-01-2015, 16:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2015, 16:17 przez TadeuszD.)
A nie wystarczy spojrzeć w statystyki adresów IP, skąd łączy się większość graczy?
Wg mnie ikonka z polską flagą na liście serwerów chętniej ściąga Polaków niż innych graczy. A nawet jeśli są już oni przefarbowani na Brytyjczyków, to ich strefa czasowa nie różni się aż tak bardzo od naszej.
Liczba postów: 318
(31-01-2015, 12:45)pAter napisał(a): Jeszcze kilka tygodni temu byliście o krok od wprowadzenia nocnej pauzy - brakowało tylko zgody autora ankiety na kompromis (!). Dzisiaj ta kwestia jest już bezdyskusyjna, ciekawe.
Dokładnie tak jak naposałeś wystarczyło żeby Szanowny Pan Tocznet napisał że zgadza się na godziny zaproponowane przez nas, które tak w nawiasie wcale nie różniły się zbytnio od pierwotnych z jego propozycji. Natomiast on unosząć się duma nie był łaskaw nic odpisać i do dzisiaj cisza w tym temacie...
Kompromisem bylo by wywalanie graczy AFK, tak jak ktos pisal. A co za tym idzie, 0 graczy = pauza. Ewentualnie wydluzenie dnia w grze, jednak wtedy gra nie bedzie kompatabilna ze stabilna wersja :/
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Hej,
Widzę, że temat się przewija non stop. Napiszę to, co wiemy, to, co inni wiedza, co jest zrobione i czego się nie da zrobić.
Na początek chciałbym nawiązać do 1 posta Rysha:
Pauza nocna JEST możliwa, JEST zaimplementowana ale NIE JEST wdrożona z powodów wiadomych - brak kompromisu. Rysh nie brał udziału w tej dyskusji i nie wiem, czy jest na bieżąco z informacjami
Pisałem już nie raz, że administracja i osoby opiekujące się serwerami są PRZECIWNE pauzie nocnej z powodu tego, że serwery są po to, żeby każdy mógł sobie zagrać. Nie tworzymy serwera dla 2-3 graczy, żeby oni pograli sobie od startu do końca. Ktoś już nie gra, więc jego firma jest usuwana tym samym ZWALNIA SIĘ miejsce dla innego gracza.
Kompromis miał być zawarty dla jednego serwera - prawdopodobnie z mapą Polski o ile dobrze pamiętam i tylko na temat tego serwera była dyskusja.
Wyrzucanie graczy AFK na tą chwilę nie jest możliwe z przyczyn technicznych. Nie planujemy na razie wdrożenia takiego systemu.
@TadeuszD: Polacy także wchodzą w środku nocy i odchodzą bez szansy zagrania, bo wszystkie sloty są zajęte a praktycznie nikt nie gra. Sugeruje to skrócenie czasu usuwania firmy, żeby dać możliwość grania innym.
Dodatkowo myślimy nad uruchomieniem kolejnego serwera (bądź zastępczego za HARD'a) z mapą Polski ale z celem gry (ale przed chwilą od pAter dowiedzieliśmy się, że jest to głupi pomysł).
(01-02-2015, 00:18)Mouse napisał(a): Dodatkowo myślimy nad uruchomieniem kolejnego serwera (bądź zastępczego za HARD'a) z mapą Polski ale z celem gry (ale przed chwilą od pAter dowiedzieliśmy się, że jest to głupi pomysł).
Nic takiego nie napisałem.
(31-01-2015, 15:11)pAter napisał(a): I głupim pomysłem byłoby stworzenie osobnego serwera z pauzą
Przegladam api nogo openttd, niestety tam tez nie znalazlem zadnej funkcji ktora sprawdzalaby bezczynnosc gracza. Dzieki niej, moznaby bylo chociaz przenosic graczy afk do obserwatorow. Moze warto zglosic sugestie na forum oficjalnym ottd?
@ pAter, napisałeś, tylko ja nie dopisałem słowa pauza w zdaniu:
Dodatkowo myślimy nad uruchomieniem kolejnego serwera (bądź zastępczego za HARD'a) z mapą Polski ale z pauzą i celem gry (ale przed chwilą od pAter dowiedzieliśmy się, że jest to głupi pomysł).
Liczba postów: 525
Liczba wątków: 48
Cóż Panowie uważam, że nie wszystkim jest się wstanie dogodzić. ale jak już to proponuje w takim wypadku wprowadzenie kolejnego serwera z Mapą Polski z celem gry, ale bez pauzy. Na starym serwerze Mapa Polski dać opcję z pauzą. Wydaję mi się, że większość powinna być z takiego rozwiązania zadowolona. Statystycznie rzecz biorąc największe obłożenie ma Mapa Polski na dzień dzisiejszy cóż zawsze trend może ulec zmianie wtedy będziemy myśleć. Co do Harda sam nie wiem, może powinniśmy go trochę złagodzić by inni też tam grali, wydaję mi się, że ze wszystkich dostępnych serwerów do gry ten jest najcięższy  Tak jeszcze offtopowo powiem, że są lepsze rzeczy niż sam Base Cost np. ostatnio zauważyłem fajny grf sterujący limitem kształtowania terenu i używania bomby (dynamitu) do usuwania różnych rzeczy w grze, bez obciążania firmy olbrzymimi kosztami przy okazji takich operacji. No ale to temat na kiedy indziej
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 2
(01-02-2015, 01:21)Rysh napisał(a): ...moznaby bylo chociaz przenosic graczy afk do obserwatorow. Moze warto zglosic sugestie na forum oficjalnym ottd?
Bardzo eleganckie rozwiązanie. Aż dziwne, że do tej pory nie ma takiego patcha. A może jednak jest? Trzeba poszukać...
Szukam od 2 dni rozwiazania ktore bedzie dla wszystkich zadowalajace.
Liczba postów: 76
Liczba wątków: 1
Mam pewien pomysł...
W określonych godzinach w porze nocnej przerzucałoby wszystkich graczy do obserwatorów. Gracz aktywny mógłby przecież jednym kliknięciem przełączyć się z powrotem na swoją firmę. Gdy wszyscy gracze byliby afk w tym momencie - pauza stawałaby się aktywna, prawda? Można ustalić, że dzieje się to co 30 min, co godzinę itp. (oczywiście w godzinach nocnych) Chyba jest to możliwe technicznie? Co o tym sądzicie?
Na tą chwilę coś takiego nie jest możliwe technicznie. trzeba takie rozwiązanie napisać.
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 8
A może pauzować grę automatycznie co godzinę, ale dać graczom możliwość wklepania komendy !unpause?
Liczba postów: 57
Liczba wątków: 2
Podejme sie stworzenia patcha na serwer, ktory bedzie przenosil graczy nieaktywnych do obserwatorow
Dużo jeszcze tych kont masz zamiar założyć?
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|