MAPY Mapa Polski (pAter)
Mapka wykonana znakomicie. Smiley2 Świetnie mi się na niej gra. Dodam tylko, że w Żyrardowie pod Warszawą znajdowały się swego czasu największe w Europie zakłady lniarskie. Upadłość ogłosiły w 1997. Myślę, że warto by było umieścić tam jakąś fabrykę.
Mała aktualizacja mapy:

https://www.dropbox.com/s/rwmv016lnhmejn..._1.4.4.scn
  • nowa wersja Polish PKP Set 2.0.11
  • napis w Poznaniu, Zakłady Przemysłu Metalowego H. Cegielski
  • napis w Gdańsku, Rafineria Lotos
  • napis w Płocku, Rafineria Orlen
  • napis ZNTK Gdańsk
  • nowa fabryka ZNTK Opole
  • nowy tartak w Kielcach
  • ustawienia zaawansowane, Mnożnik wagi dla symulacji ciężkich pociągów towarowych: 5

W tej aktualizacji nie umieściłem jeszcze elektrociepłowni, do których postawienia coraz bardziej się przekonuję. Swoją drogą jest ich dość sporo w Polsce i jedynym, co mnie jeszcze powstrzymuje to zalanie mapy kolejnymi 50 przedsiębiorstwami... W tym momencie jest 26 elektrowni, ale na północy brakuje miejsca do dostarczania węgla, więc elektrociepłownie nieco by uzupełniły te braki.

Przypominam, że dla serwera OpenTTD Polska + Mapa Polski trzeba będzie zmienić widok na Hel, wyłączyć zakładanie miast w grze i ustawić liczbę samolotów na 0.
Przede Wszystkim gratulacje! - zrobiłeś kawał dobrej roboty - nigdy jeszcze nie grałem w tak bardzo realistyczną planszę Polski w TTD.
Nie wiem jak Ci dziękować - zapewniłeś mi zajęcie na wiele godzin gry - zwłaszcza na nadchodzące wakacje Smile

Pytanie z nieco innej beczki - czy w najbliższym czasie planujesz - jakąś nową, zaktualizowaną wersję mapy? - Pytam bo zaczynam grę po raz kolejny od nowa - i nie wiem czy bazować na aktualnej mapie- czy poczekać na nową wersję..

Pozdrawiam, Tomek
(11-05-2015, 20:56)tomekwalek napisał(a): Pytanie z nieco innej beczki - czy w najbliższym czasie planujesz - jakąś nową, zaktualizowaną wersję mapy?

Tutaj masz inną mapę Polski 2048x2048 trochę inne realia gry, ale też daję radę Wink
http://openttd-polska.pl/Temat-Inne-Mapa...-2048x2048
(11-05-2015, 20:56)tomekwalek napisał(a): Przede Wszystkim gratulacje! - zrobiłeś kawał dobrej roboty - nigdy jeszcze nie grałem w tak bardzo realistyczną planszę Polski w TTD.
Nie wiem jak Ci dziękować - zapewniłeś mi zajęcie na wiele godzin gry - zwłaszcza na nadchodzące wakacje Smile

Pytanie z nieco innej beczki - czy w najbliższym czasie planujesz - jakąś nową, zaktualizowaną wersję mapy? - Pytam bo zaczynam grę po raz kolejny od nowa - i nie wiem czy bazować na aktualnej mapie- czy poczekać na nową wersję..

Pozdrawiam, Tomek

Dzięki! Zachęcam do polecania mapy znajomym i wspólną grę na serwerze OpenTTD Polska - Mapa Polski.

Na razie piszę pracę magisterską, więc żadnych aktualizacji w najbliższym czasie nie przewiduję.
Świebodzin ma ponad 20 tysięcy i go nie ma :-((((((
A po za tym ZAJEBISTA :-)))
(19-05-2015, 01:51)lukaszlukasz napisał(a): Świebodzin ma ponad 20 tysięcy i go nie ma :-((((((

Miasta są od 25 tys., ale domyślnie włączona jest jeszcze możliwość zakładania miast w grze. Koszt to ok. 100 mln zł, więc po kilkudziesięciu latach gry można postawić swoją mieścinę Smile
(19-05-2015, 01:51)lukaszlukasz napisał(a): Świebodzin ma ponad 20 tysięcy i go nie ma :-((((((
A po za tym ZAJEBISTA :-)))

Jak chcesz to miasto zrobić, to otwórz edytor scenariuszy i dodaj swoje miasto. Proste. Smile
Pater po praci magistra přijeď ke mě do Čech a z aktualizujeme mapu v Český časti. Počítám, že budeš úspěšný v titulu magistr a bude důvod se na pít??Jinak děkuju za tu mapu , tak jak je. Rýsuje se hodně realisticky i herně.
(20-05-2015, 01:11)Petr CZ napisał(a): Pater po praci magistra přijeď ke mě do Čech a z aktualizujeme mapu v Český časti. Počítám, že budeš úspěšný v titulu magistr a bude důvod se na pít??Jinak děkuju za tu mapu , tak jak je. Rýsuje se hodně realisticky i herně.

Na mojej mapie Czechy są gotowe w 2/3, więc możemy wspólnie popracować nad resztą Smile Szkoda, że McZapkie nie zrobił eksportu mapy do plików, które można zaimportować tutaj: http://openttd-polska.pl/Temat-Inne-Narz...istych-map - po prostu byśmy skopiowali to co zrobiłem i dodali resztę.
(20-05-2015, 10:42)pAter napisał(a): ...po prostu byśmy skopiowali to co zrobiłem i dodali resztę.

Da się tak zrobić. Otwierasz mapę w edytorze scenariuszy i zapisujesz jako mapę wysokościową. Dodajesz Czechy i gitara... Big Grin
(21-05-2015, 16:28)jakubg1 napisał(a):
(20-05-2015, 10:42)pAter napisał(a): ...po prostu byśmy skopiowali to co zrobiłem i dodali resztę.

Da się tak zrobić. Otwierasz mapę w edytorze scenariuszy i zapisujesz jako mapę wysokościową. Dodajesz Czechy i gitara... Big Grin

Bez sensu - ja mam mapę wysokościową, aż do samych Alp. Nie problem jest wziąć wysokość, problem jest wziąć miasta, przedsiębiorstwa, granice, rzeki - trochę się namęczyłem, żeby to wszystko poustawiać, łącznie z wielkością miast. Ale jeśli nie będzie wyboru, to po prostu siądę i ręcznie to wszystko zrobię.
Witajcie, mam problem z uruchomieniem scenariusza. Gra wskazuje że brakuje mi dodatków by odpalić scenariusz.

Konkretnie ma brakować Polish Tram set by Sojita. Pobrałem jednak już wcześniej ten dodatek przez funkcję pobierania w grze. Natomiast w menu otwieranym po komunikacie błędu jest informacje że takiego dodatku nie można pobrać bo nie jest dostępny do pobrania...
(03-07-2015, 11:55)Maciey napisał(a): Witajcie, mam problem z uruchomieniem scenariusza. Gra wskazuje że brakuje mi dodatków by odpalić scenariusz.

Konkretnie ma brakować Polish Tram set by Sojita. Pobrałem jednak już wcześniej ten dodatek przez funkcję pobierania w grze. Natomiast w menu otwieranym po komunikacie błędu jest informacje że takiego dodatku nie można pobrać bo nie jest dostępny do pobrania...

To dziwne. A możesz wejść na serwer OpenTTD Polska - Mapa Polski? Bo tam jest uruchomiona właśnie ta mapa. No i podaj jeszcze wersję gry, z której korzystasz - jest to najnowsza 1.5.1?
Cześć, dzięki za odpowiedź. Dopiero teraz mam chwilę na grę.

Wersja to 1.5.1. Ciekawostka, dwa dni przerwy, włączam grę. Scenariusz znowu stwierdza brak tego dodatku. Jednak po kliknięciu poszukaj online - jest ten plik. Pobrałem i scenariusz działa.

Super! Pozdrawiam
Maciey - a zatem miłego grania Smile
Hej,

jestem tutaj nowy, ale w tycoona gram od pierwszej wersji transport tycoon jakoś od 1995 roku z przerwami oczywiścieSmile

Chciałem Ci powiedzieć pater, że mapka jest świetna, tylko powiedz mi czy można gdzieś zmienić to, żeby rzeźbienie terenu (dziury, np. na tunel) nie kosztowały prawie 2mln zł za jeden punkt!

Dzięki

pozdro
(12-10-2015, 16:16)cih napisał(a): Hej,

jestem tutaj nowy, ale w tycoona gram od pierwszej wersji transport tycoon jakoś od 1995 roku z przerwami oczywiścieSmile

Chciałem Ci powiedzieć pater, że mapka jest świetna, tylko powiedz mi czy można gdzieś zmienić to, żeby rzeźbienie terenu (dziury, np. na tunel) nie kosztowały prawie 2mln zł za jeden punkt!

Dzięki

pozdro

Dzięki! Smile

Musisz najpierw edytować plik openttd.cfg i ustawić:

Kod:
scenario_developer = true

i następnie już w czasie gry wejść w ustawienia NewGRF, kliknąć w BaseCosts Mod 5.0, potem Ustaw parametry i poszukać raise/lower land - ustaw to na unchanged:

[Obrazek: x0jxE1Mm.png]
Super, dzięki! Smile Sorry może za głupie pytanie, ale nie znam Twojego dotychczasowego wkładu w TTD, zrobiłeś jeszcze jakieś mapki publicznie dostępne? Jeżeli tak to podaj linki. Z góry dzięki.

pozdr!
(12-10-2015, 20:41)cih napisał(a): Super, dzięki! Smile Sorry może za głupie pytanie, ale nie znam Twojego dotychczasowego wkładu w TTD, zrobiłeś jeszcze jakieś mapki publicznie dostępne? Jeżeli tak to podaj linki. Z góry dzięki.

pozdr!

To moja jedyna mapa - zrobiłem ją, żeby grać z moimi kolegami po nocach, ale chętnie się podzieliłem ze Społecznością (i sporo osób mi też pomogło, pisząc sugestie) Wink

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord