Zauważyłem toki dość nieoczekiwany błąd przy autozamianie lokomotyw SP45 i SU46(pustych bez wagonów) na SN61:
SP45 da się: http://img.pl/svSg.png
SU46 nie: http://img.pl/rvSg.png http://img.pl/qvSg.png to tak dodaję żeby nie było zmyślania że skończyła się produkcja SN61.
Faktycznie dziwny objaw. Sprawdziłem to i odkryłem, że brak możliwości przebudowy na SN61 dotyczy także SM42 i ST44. Ale już bliźniaczo podobne SP42 i ST43 mogą być przebudowane. Nie mam chwilowo pojęcia, co jest tego przyczyną. Ale dzięki za zgłoszenie.
16-02-2015, 00:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2015, 11:39 przez TadeuszD.)
(15-02-2015, 23:43)McZapkie napisał(a): Chyba te które mają refit przez pocztę, nie są dostępne do autowymiany za SN61.
Tak, też już zauważyłem tę zależność. Jednak dalej nie widzę powodu, dla którego mechanizm OTTD miałby wykluczać przebudowę na SN61, SA106, ED72 i EN76(Elf), podczas gdy inne modele, bez względu na to, czy mają refit do poczty czy nie, są dostępne.
EDIT Już chyba kojarzę. SN61, SA106, ED72 i EN76(Elf) to jedyne pojazdy trakcyjne, które nie mają refitu do poczty, nawet takiego "niejawnego" z capacity=0.(Nieprawda)
EDIT2
Moje poprzednie przypuszczenia się nie sprawdziły. Sprawdziłem w kodzie. SN61, SA106 i ED72 mają jednak po "ślepym" członie, który ma dokładnie taką samą definicję jak lokomotywa (refit do poczty z capacity=0). Tylko EN76(Elf) jest pojazdem trakcyjnym, który nie ma refitu do poczty, nawet takiego "niejawnego" z capacity=0.
Pytanie, czy auto-zamiana z lokomotywy liniowej na szynobus lub EZT ma sens? Może analizowaną blokadę należy traktować jako ficzer a nie błąd?
EDIT3
W ramach eksperymentu spróbuję przestawić wszystkie lokomotywy na transport pasażerów, zamiast poczty. Wtedy nie powinno być kolizji z EZT i szynobusami.
Mam chyba malego buga..... pobralem wersje z dodatkow online i jakie bylo moje zdziwienie jak chcialem kupic ED 72 i go tam nie bylo ??? Moze w dodatkach jest inna wersja
26-02-2015, 19:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2015, 16:56 przez jakubg1.)
Znalazłem mały bug w secie. Jak EN57 wyjeżdża z zajezdni, tył pierwszego członu jest widoczny z tyłu zajezdni. W załączniku jest pokazane, o co dokładnie mi chodzi.
EDIT: Kolejny bug, wagon bagażowy BDwxzd, mimo, że może być doczepiony do SA106, nie liczy się jako wagon do limitu (można mieć maksymalnie nieskończoność wagonów bagażowych i maksymalnie 3 inne wagony).
(26-02-2015, 19:56)jakubg1 napisał(a): Kolejny bug, wagon bagażowy BDwxzd, mimo, że może być doczepiony do SA106, nie liczy się jako wagon do limitu...
Dzięki za zgłoszenie, poprawiłem.
Co do EN57, to jest to normalne zjawisko dla pojazdów dłuższych niż standardowe wagoniki TTD. Część najdłuższych wagonów w PKP Secie ma przygotowane specjalne ucięte sprite'y na tę okazję, ale akurat EN57 takowych jeszcze nie otrzymał.
1. Obecnie pierwszy zespół trakcyjny to EN57 - dobrze znany do dziś na naszych torach. Proponuje dodać starsze jednostki (EW51,EW52,EW53,EW54,EW55). EW51 już w 1936 było na torach
2. Kolory. Obecnie autor pracuje nad wersjami dla różnych regionów (np. Koleje Mazowieckie, Przewozy Regionalne,...) - może warto dodać domyślne kolory firmy. Obecnie w OTTD mamy możliwość wyboru 2 kolorów. Czy nie piękne były by wagony, lokomotywy lub kibelki w kolorze różowo-błękitnym ?
Dodatkowo przy grze multiplayer widać by było ma pierwszy rzut oka czyj to wynalazek jedzie
Pozdrawiam i Kontynuujcie prace - wynik jest rewelacyjny
(11-03-2015, 10:14)Misiakov napisał(a): Ogólnie super robota.
Dodam kilka sugestii.
1. Obecnie pierwszy zespół trakcyjny to EN57 - dobrze znany do dziś na naszych torach. Proponuje dodać starsze jednostki (EW51,EW52,EW53,EW54,EW55). EW51 już w 1936 było na torach
2. Kolory. Obecnie autor pracuje nad wersjami dla różnych regionów (np. Koleje Mazowieckie, Przewozy Regionalne,...) - może warto dodać domyślne kolory firmy. Obecnie w OTTD mamy możliwość wyboru 2 kolorów. Czy nie piękne były by wagony, lokomotywy lub kibelki w kolorze różowo-błękitnym ?
Dodatkowo przy grze multiplayer widać by było ma pierwszy rzut oka czyj to wynalazek jedzie
Pozdrawiam i Kontynuujcie prace - wynik jest rewelacyjny
1. Kiedyś było mówione, że starsze jednostki tego typu by zaburzyły balans.
2. Ja jestem zdecydowanie przeciwny. W celu rozróżnienia graczy od siebie w przyszłości w secie z prywatnymi przewoźnikami (jeśli powstanie) każdy gracz sobie wybierze malowanie jakiejś istniejącej firmy. Tak samo jestem przeciwnikiem malowania jakie ma aktualnie Elf i SA106, które wizualnie odstają od reszty. Uważam, że znacznie lepiej byłoby jakby miały jakieś oryginalne malowania.
Znalazłem oba te pojazdy w malowaniach Przewozów Regionalnych (co jest zgodne z konwencją setu).
(12-03-2015, 23:00)Walter Novotny napisał(a): Tak samo jestem przeciwnikiem malowania jakie ma aktualnie Elf i SA106, które wizualnie odstają od reszty. Uważam, że znacznie lepiej byłoby jakby miały jakieś oryginalne malowania..
Do Elfa się nie przyznaję. Rysował go Czajnikowiec i to on nadał mu kolory firmowe.
Zaś SA106 nadałem takie malowanie tymczasowo, do czasu ostatecznego wyklarowania się podziału między ewentualnymi przyszłymi setami. Wszak większość wersji regionalnych szynobusów z rodziny PESA 214M była/jest nadal pod zarządem Przewozów Regionalnych. 214M w malowaniu PR to w sumie nowość (bodajże 2013r.).
A ten Elf to nie jest województwa? PR nie ma kasy...
Swoją drogą, wpadły mi do głowy dwa pomysły podczas grania. Zmienna ilość członów w Elfie i Elf bez pantografów jako Link. Jakby ktoś podrzucił link do tutoriala (był, ale nie mogę go znaleźć), to mogę spróbować coś pomóc.
Ów elf najpewniej jest w posiadaniu UM, PR go tylko eksploatuje. Zmienna ilość członów - jak najbardziej. Co do barw PRowych dla nowych pojazdów - jestem jak najbardziej za, nawet jeśli miałyby być lekko naciągane.
Co do Linka - myślę że jednak delikatna kosmetyka czoła byłaby tu wskazana. Tylko czy warto dodawać go do setu? Wchodzi późno i nie daje nic nowego względem poprzedników.
Co do szynobusòw to proponuję ze swojej strony rozważenie:
- SA105 - potwornie mały i ekstra tani w eksploatacji, do tego szybko się pojawia (2002).
- SN81/SA111 - pionierzy szynobusów w PL, pierwsza alternatywa dla wycofanych SN61.
-SA132/4 - podstawowy typ szynobusa, pojemniejszy od 106 i ciut tańszy, ale bez doczep.
- SA136 - mega pojemny i droższy jak na szynobus, na bardziej obciążone szlaki bez druta.
Byłoby warto implementować ich tyle?
@MPK Lublin: ale co zmienia sieć trakcyjna jeśli chodzi o szynobusy? Pod drutem czy bez druta i tak pali tyle samo.
15-04-2015, 06:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2015, 06:23 przez jakubg1.)
Z tymi transporterami, to mam pomysł żeby stacja była połączona z depotem, wtedy jak transportery przyjadą i wyładują wagony, pojawią się one w normalnotorowym depocie i będzie można z nich zrobić skład.
Misiakov napisał(a):2. Kolory. Obecnie autor pracuje nad wersjami dla różnych regionów (np. Koleje Mazowieckie, Przewozy Regionalne,...) - może warto dodać domyślne kolory firmy. Obecnie w OTTD mamy możliwość wyboru 2 kolorów. Czy nie piękne były by wagony, lokomotywy lub kibelki w kolorze różowo-błękitnym ?
Wiem, że odnoszę się do dosyć dawno zadanego pytania, ale przyszło mi do głowy, żeby zrobić parametr. Czy ma być rzeczywiste malowanie, czy w kolorach firmy
Z transporterami jeszcze jest problem jeśli chodzi o rysunki. Wtedy wagony normalnotorowe przekraczają skrajnie. A co do lokomotywy to i tak jest węższa a długość jest wg przelicznika Tadeusza.
Zgadzam się z McZapkie - 'Lidka' jest za wysoka. W rzeczywistości ma ona zaledwie 3,1m i jest o prawie półtora metra niższa od SM42 (4,4m). Długość też jest trochę przesadzona. W PKP Secie wszystkie długości z przelicznika zasadniczo zaokrąglałem w dół, czyli Lidka powinna mieć 6 jednostek długości a nie 7, jeśli miałaby być kompatybilna z PKP Setem.
Co do transporterów, to takie rozwiązania jak wagony pojawiające się w depocie są niemożliwe do zrealizowania. Z resztą, byłoby to strasznie upierdliwe, za każdym razem montować nowy skład...
Jedyne sensowne rozwiązanie, to transporter oprogramowany podobnie jak platforma intermodalna Sdgmnss, w której w zależności od przewożonego ładunku wyświetlane są różne naczepy (buda, chłodnia, cysterna) lub pusta platforma.
15-04-2015, 13:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2015, 13:07 przez McZapkie.)
SM30 która jest ciut dłuższa niż Lxd2 też jest rozrysowana w formatce 6/8.
Gdyby te same proporcje były wpisane w 6/8 to byłoby moim zdaniem OK, sama lokomotywa jest piękna, tylko skala ciut nie ta.
Szerokość jest OK, tylko długość i wysokość.
Jak odszukam modele SM42 i Lxd2 w H0(e) to postaram się wrzucić fotkę z perspektyw openttd.
Lepiej przerysować teraz jak jest jedna i potem następne nawiązywać do skali niż potem poprawiać.
Tak przy okazji, to Lxd2 jest już zakodowana, tamten obrazek to nie photopaint, tylko screen z openttd.
Proponuję zrobić to jako osobny set, aby było wygodniej updatować, a także dobierać parametry cenowe itp.
Nawiasem mówiąc tory wąskie z nutracka są trochę za szerokie, bardziej pasowałyby to jakiegoś japońskiego setu.
Dojrzewam do tego, aby zrobić set z polskimi torami - coś jak nutrack, ale lepiej dobrane parametry prędkościowe i cenowe,
oraz mniejsza ilość torów (niepotrzebne są np. superszybkie koleje niezelektryfikowane), grafikę podsypki też bym zmienił aby się różniła dla zelektryfikowanych (sam drut jest słabo widoczny).
Co do transporterów, to widzę że miałem podobny pomysł jak Tadeusz, z tym że po przemyśleniu stwierdziłem, że brak ładunku nie powinien być pokazywany jako pusty transporter. Przecież one nie znikają, tylko wracają piste na stację styczną.
Raczej powinno się kupować pusty transporter z zerową pojemnością i refitować go na wybrany towar w wersji 2-osiowej lub 4-osiowej.
15-04-2015, 14:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2015, 14:51 przez TadeuszD.)
(15-04-2015, 13:05)McZapkie napisał(a): ...po przemyśleniu stwierdziłem, że brak ładunku nie powinien być pokazywany jako pusty transporter. Przecież one nie znikają, tylko wracają puste na stację styczną.
Formalnie masz rację.
Niestety, w OTTD nie da się oprogramować w pełni poprawnego cyklu załadunku/rozładunku transporterów - w końcu na stacjach stycznych wagony normalnotorowe opuszczają transportery, pozostawiając je puste. Z dwojga złego podejrzewam, że wagony normalnotorowe "znikające" z transporterów po rozładunku będą mimo wszystko bardziej zrozumiałe dla graczy OTTD niż takie "przyspawane" na stałe do transporterów, nawet jeśli będzie to większym nagięciem rzeczywistości. Stosując "znikanie" łatwiej zaimplementować mechanizm losowania różnych wagonów normalnotorowych na transporterze, np. Kddet/Gbs/Gags(teoretycznie dałoby radę!). Za "znikaniem" przemawia też większa łatwość namierzenia zagubionego pociągu...
McZapkie napisał(a):Raczej powinno się kupować pusty transporter z zerową pojemnością i refitować go na wybrany towar w wersji 2-osiowej lub 4-osiowej.