KOLEJ Polish PKP Set v2.0
(16-04-2015, 07:44)jakubg1 napisał(a):
(16-04-2015, 01:32)McZapkie napisał(a): Ps. do jakubg1, zamiast nabijać posty może byś coś narysował?
Tak, tylko nie mam pomysłu co Smiley16

Jutro zajmę się lokomotywą EP08.
Geneza:
EP05 - tania, bardzo awaryjna i tylko na Bhxz/Bdnu,
EP08 - coś jak Ex07, mało awaryjna, mniejsza prędkość (ale większa względem Ex07, ale wchodzi później niż w/w), na wszystkie typy pasażerskich wagonów,
EP09 - droga, tylko na wagony Bdmnu i Bmnopuz, mała awaryjność,
EU07A - mało awaryjna, najdroższa, późno wchodzi ale pozwala na maxa wykorzystać Bdnu, które są o wiele tańsze niż inne wagony (Bdmnu, Bmnopuz). Ciągnięcie przez tę lokomotywę Bdmnu/Bmnopuz zabronione.

No i oczywiście EU44 tylko na te najszybsze wagony Big Grin
Podoba się Wam mój sposób myślenia?
(17-04-2015, 16:49)jakubg1 napisał(a):
(16-04-2015, 07:44)jakubg1 napisał(a):
(16-04-2015, 01:32)McZapkie napisał(a): Ps. do jakubg1, zamiast nabijać posty może byś coś narysował?
Tak, tylko nie mam pomysłu co Smiley16

Jutro zajmę się lokomotywą EP08.
Geneza:
EP05 - tania, bardzo awaryjna i tylko na Bhxz/Bdnu,
EP08 - coś jak Ex07, mało awaryjna, mniejsza prędkość (ale większa względem Ex07, ale wchodzi później niż w/w), na wszystkie typy pasażerskich wagonów,
EP09 - droga, tylko na wagony Bdmnu i Bmnopuz, mała awaryjność,
EU07A - mało awaryjna, najdroższa, późno wchodzi ale pozwala na maxa wykorzystać Bdnu, które są o wiele tańsze niż inne wagony (Bdmnu, Bmnopuz). Ciągnięcie przez tę lokomotywę Bdmnu/Bmnopuz zabronione.

No i oczywiście EU44 tylko na te najszybsze wagony Big Grin
Podoba się Wam mój sposób myślenia?

EU07A muszę jeszcze dokończyć dach (czy może ktoś zrobić zdjęcie jej od góry w jakiejś dobrej rozdzielczości?). Cały czas popierałem jej wprowadzenie.

EP08 powinna mieć znacznie większe koszty eksploatacji i większa awaryjność niż siódemki. Tak aby zwykle bardziej opłacało się jechać z EU07. Ciężko ją będzie zbalansować.
http://goo.gl/97cZFU - tam masz najlepszy jaki znalazłem.
(17-04-2015, 21:11)jakubg1 napisał(a): http://goo.gl/97cZFU - tam masz najlepszy jaki znalazłem.

Ameryki nie odkryłeś. Na podstawie tego rysuję ale liczyłem na to, że trafię na jakieś z innej perspektywy (bardziej z góry) i w większej rozdzielczości.
Rozdrabniacie się panowie w kolejne pasażerskie lokomotywy normalnotorowe o wątpliwym ilostanie, które pewnie wiele do rozgrywki nie wniosą mając marginalne znaczenie w całości PKP Setu.
Tymczasem o nowosądeckim Kiosku, pomodernizowanym w setkach sztuk dla Cargo (dla IC też odrobinę), to nikt już nie chce pamiętać? Ważniejsza EU07A W takim razie nie zapomnijcie o EP23 i SP47 Tongue

A typowo polskich peronów, stacji i semaforów nie ma i nawet nikt o nich nie pomyśli (może za wyjątkiem Macieja)
Koleś, ale o co pretensje? Chcesz kioski w secie to je narysuj.
(17-04-2015, 21:19)Walter Novotny napisał(a): Ameryki nie odkryłeś. Na podstawie tego rysuję ale liczyłem na to, że trafię na jakieś z innej perspektywy (bardziej z góry) i w większej rozdzielczości.

No to nie jestem w stanie ci pomóc. Ale po co ci zdjęcia dachu? Dach jest szary, i kropka. Zresztą mało graczy patrzy na dach, ważniejszy jest bok.

(18-04-2015, 02:00)Emisja napisał(a): Tymczasem o nowosądeckim Kiosku, pomodernizowanym w setkach sztuk dla Cargo (dla IC też odrobinę), to nikt już nie chce pamiętać? Ważniejsza EU07A W takim razie nie zapomnijcie o EP23 i SP47 Tongue

EP23 i SP47 nie jeżdżą na polskich torach. EP23 to był eksperyment, jak EP40. SP47, czyli ekspresowy SU46 tak samo. EU07A natomiast jest eksploatowana obecnie i nic nie wskazuje na to, by w najbliższych 20 latach została wycofana.
Przerobiłem rumunka na 6/8. Proszę jakąś dobrą duszę aby przystosowała to do gry i powiedziała co jest do ew. poprawki.

Załączone pliki Miniatury

Nie zaktualizowales purchase menu.
A wielkość pojazdu pasuje?
No teraz pasuje idealnie według mnie, porównując chociażby do zdjęć które pokazywałem, warto było się pomęczyć nad przeskalowaniem:

A oto obiecany EP08.

Jest to mój pierwszy repaint, więc proszę o łagodne oceny.

Załączone pliki Obrazki

No panowie ten set idzie w bardzo dobrą stronę, a teraz pytanie: Znacie w przyblizeniu datę wydania? lub Czy jest wersja deweloperska pobierana na własną odpowiedzialność?
Data wydania zależy od wielu zmiennych. Przy obecnych set ukaże się za ~2 tygodnie.

Ale uwaga, to przybliżony czas do wydania. To się w każdej chwili może zmienić.
Czy można prosić o inna numerację wersji testowych i wersji stabilnych? Np. parzysta/nieparzysta?
Walają mi się wersje testowe, których nie kasuję ze względu na możliwość wczytywania starych save,
a jednocześnie "przyklejają" mi się do konfigu, map itp.
SM30 przydała by się być dłużej dostępna.
Wpisałem tam datę końca rzeczywistej produkcji, ale to się nijak ma do setu PKP, w efekcie SM30 znika z menu a parowozy jeszcze długo są.

Co do parowozów, to grając na "twardych" ustawieniach stwierdzam, że generalnie set ma małą rozpiętość cenową,
a ponadto pociągi na początku są strasznie drogie w stosunku do zarobków/początkowego długu.
Wiadomo, że przy 256 gradacjach ciężko zróżnicować, dlatego proponowałbym zostawić ceny w spokoju,
ale za to wydłużyć czas życia do 35...40 lat (i skrócić odpowiednio górny próg dostępności).

Bardzo mi się podoba opcja towarów w wagonach specjalistycznych - ponieważ pozwala na lepszą selektywność przy korzystaniu z autorefit.
Przydałyby się jeszcze takie coś jak np. 203vb, do przewozu sypkich ale nie węgla. Są co prawda niskoburtowce, ale późno wchodzą, a samowyładowcze były już przed wojną (nie pamiętam typu ale mam taki poniemiecki model), ponadto niskoburtowce zabierają metal a to nie zawsze jest korzystne przy autorefit.

PS. jakubg1, ładny repaint tylko czoło wydaje mi się trochę płaskie.
EU07A
[Obrazek: 935EU07A_PKP.png]
Troszkę skorygowałem. Mam kontrastować dalej czy jest ok?

Załączone pliki Obrazki

Proponuję, aby Bxphi była jedynym wagonem, który może ciągnąć Mbxd2 (jako wagon doczepny z ograniczeniem do np. 3 wagonów).

Popracowałem dłużej nad czołem. Mi się wydaje, że może być, ale poczekam na opinie twórców, czy można go w takim stanie wrzucić do setu?

Załączone pliki Obrazki

@McZapkie, szczerze to rysunek po poprawkach bardziej mi się podoba, tylko jeszcze kwestia jak to będzie wyglądało obok normalnotorowego wagonu.
@jakubg1, Mbxd2 może ciągnąć tylko 2 wagony, w takim zestawieniu zawsze przyjeżdżały z fabryki, MBxd2+2xBxhpi. W zasadzie to nie wiem czy kiedykolwiek było praktykowane łączenie starych 1Aw z MBxd2, ale raczej dobrze będzie to zablokować.
Możesz narysować MBxd1, one ciągnęły 1Aw.

Nie wiem czy to bug, ale w EN57 nie losuje się malowanie kolei Mazowieckich.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord