11-06-2015, 20:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2015, 21:26 przez 101ksl.)
Tyle na razie mi się udało naskrobać, może być? (załącznik)
EDIT: Pojawia się problem, bo dwa środkowe człony są pomalowane jakby według osi symetrii; powstaje lustrzane odbicie - tutaj dobrze widać. Skoro nie ma oddzielnych dwóch "środków" w GRFie, tylko jeden, który jest używany x2, to będę musiał to namalować symetrycznie na jednym wagonie.
A tak wygląda Elf w malowaniu KM z boku. Teraz muszę dorobić obrazki pod kątem i z otwartymi drzwiami, czyli chyba najtrudniejsza część zadania
Czy mam cieniować okna i czerwony kolor, czy zostawić tak, jak jest?
11-06-2015, 23:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2015, 23:49 przez Walter Novotny.)
(11-06-2015, 22:36)101ksl napisał(a): A tak wygląda Elf w malowaniu KM z boku. Teraz muszę dorobić obrazki pod kątem i z otwartymi drzwiami, czyli chyba najtrudniejsza część zadania
Coś z tym malowaniem jest nie tak. Malowanie nie jest lustrzanym odbiciem. Fala też wygląda inaczej.
(11-06-2015, 22:36)101ksl napisał(a): A tak wygląda Elf w malowaniu KM z boku. Teraz muszę dorobić obrazki pod kątem i z otwartymi drzwiami, czyli chyba najtrudniejsza część zadania
12-06-2015, 09:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2015, 11:27 przez TadeuszD.)
(11-06-2015, 23:34)Walter Novotny napisał(a): Malowanie nie jest lustrzanym odbiciem. Fala też wygląda inaczej.
Dla tego konkretnego malowania trzeba by inaczej zakodować ELFa, ale 'da się'...
Kolorystyka wydaje mi się jednak nieco inna niż 'kibel' KM w wykonaniu Waltera. To by wymagało ujednolicenia.
Co do samego podziału spółek, to sprawa jest niezwykle zamieszana. Bo choć większość szynobusów i innego taboru jest własnością samorządów wojewódzkich, to jednak są one dalej eksploatowane przez PKP PR. Tzn. wsiadając do takiego pociągu i tak masz bilet oraz kier-pocia z 'Przewozów Regionalnych'. Wyjątkiem są tu Koleje Mazowieckie i Koleje Dolnośląskie (poprawcie mnie, jeśli się mylę), które mają swoje własne kasy, taryfy i własną obsługę w pociągu.
Całkowite wyrzucenie z PKP Setu ELFa i SA106 jest niemożliwe, bo bez nich set stanie się niegrywalny. Widzę 3 możliwości:
a) zostawić w PKP Secie tylko kolory 'firmowe' (CC) dla tych pojazdów, a wszystkie inne malowania wynieść do setu uzupełniającego,
b) zostawić w PKP Secie malowania PKP PR (o ile istnieją) oraz województw obsługiwanych przez PKP PR, a resztę zrobić w drugim secie,
c) aby nie dublować pojazdów, zostawić w PKP Secie wszystkie malowania, włącznie z KM i KD, a w innym secie zrobić tylko egzotyczne pojazdy ze stajni Arrivy, DB Shenker, Frightliner'a, itp.
Każde rozwiązanie ma swoje 'zady i walety'.
Mi osobiście najbardziej odpowiadałaby opcja b).
Tadeusz, od wielu lat PR nie są już PKP. Należą do województw. Przewoźnicy lokalni inni niż PR to: Koleje Mazowieckie, Śląskie, Dolnośląskie, Wielkopolskie, Małopolskie, SKMWA i ŁKA (pomijam PKP SKM Trójmiasto, Arrivę, WKD i tych Niemców ze Świnoujścia). Ja bym nie dawał kolorów firmowych do setu.
(12-06-2015, 09:57)TadeuszD napisał(a): Wyjątkiem są tu Koleje Mazowieckie i Koleje Dolnośląskie (poprawcie mnie, jeśli się mylę), które mają swoje własne kasy, taryfy i własną obsługę w pociągu.
Jeśli chodzi o pociągi w żółtym malowaniu z napisem Dolny Śląsk to część z nich należy do Kolei Dolnośląskich a część do Dolnośląskiego Zakładu Przewozów Regionalnych. Można je odróżnić po takim małym białym prostokącie na krańcu pudła wagonu, bo tam jest napisany właściciel.
W malowaniu Dolny Śląsk (biało-żółte) EN57 posiadają:
PR - 51 sztuk, KD - 1 sztuka, KŚ - 1 sztuka
oraz KD dwie EN57AL i jedną EN57AKD. 5 EN71 należących do PR jest w malowaniu "Dolny Śląsk".
Od dawna zabiegam o to aby dodać do setu malowanie biało-żółte.
12-06-2015, 15:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2015, 15:53 przez jakubg1.)
Wolałbym zrobić tak (piszę o SA106 i EN76):
jeśli jest włączony tylko PKP Set bez setu uzupełniającego, pojazdy są w domyślnych kolorach firmy,
jeśli są oba sety włączone, pojazdy są w malowaniach przewoźników,
jeśli jest włączony tylko set uzupełniający, pojazdy są tylko w jednym malowaniu PR "czerwono-buraczkowym".
Jeśli chodzi o to:
(12-06-2015, 09:57)TadeuszD napisał(a): Widzę 3 możliwości:
a) zostawić w PKP Secie tylko kolory 'firmowe' (CC) dla tych pojazdów, a wszystkie inne malowania wynieść do setu uzupełniającego,
b) zostawić w PKP Secie malowania PKP PR (o ile istnieją) oraz województw obsługiwanych przez PKP PR, a resztę zrobić w drugim secie,
c) aby nie dublować pojazdów, zostawić w PKP Secie wszystkie malowania, włącznie z KM i KD, a w innym secie zrobić tylko egzotyczne pojazdy ze stajni Arrivy, DB Shenker, Frightliner'a, itp.
Jak już pisałem, dwa środkowe człony są takie same, bo w GRFie Elfa jest jeden człon, który jest kopiowany.
@Walter Novotny: która fala wygląda inaczej?
@TadeuszD: kolor zielony jest zgodny z EN57 Waltera, sprawdzałem w GIMPie, ale co do żółtego... hmmm...
Ogólnie mówiąc, w całym secie panuje trochę bałagan. Wydaje mi się, że nie ma sensu wrzucać malowań regionalnych typu KM, SKM (Warszawa czy też Trójmiasto), Kolei Dolnośląskich, PR itd. do oddzielnego setu, bo mając zainstalowane dwa sety: Polish PKP Set i Polish PKP Set + additional company, miałbym w oknie zakupu np. EN57 w malowaniu oryginalnym i oddzielnie w malowaniach regio. Bałagan i dezorganizacja. Wiem, że jestem tu nowy i nie mam za bardzo prawa głosu, ale bardziej bym się skłaniał do propozycji C) @TadeuszD, aby nie dublować pociągów. Wzorem może być fantastyczny CD Railway Set, gdzie w opcjach przebudowy wagonów i lokomotyw można wybrać albo malowania, CD, albo np. ÖBB oraz CC.
Wracając do Elfa, powiedzcie mi, proszę, w jakim mam iść kierunku malując go, bo nie chciałbym go, tak o zostawić.
12-06-2015, 22:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2015, 22:18 przez Walter Novotny.)
(12-06-2015, 21:49)101ksl napisał(a): Jak już pisałem, dwa środkowe człony są takie same, bo w GRFie Elfa jest jeden człon, który jest kopiowany.
@Walter Novotny: która fala wygląda inaczej?
Zielona fala na elfie w członach środkowych nie odpowiadała w ogóle tej w rzeczywistości. Porównaj moją propozycję, twoją i zdjęcie.
Wniosek jest jeden. Należy to zmienić tak aby każdy wagon był osobny. Nie chciałbym aby w secie pojawiały się niedoróbki czy przekłamania (uwzględniając oczywiście wielkości pikseli wymuszającą pewne uproszczenia i przedstawianie pewnych elementów dość symbolicznie).
Co do pojawiania się x2 EN57 w grze. Nie istnieje możliwość aby set uzupełniający miał identyczne ID pojazdów i przez to je podmieniał?
Zawsze można zrobić tak aby set zawierał wszystko a malowania dodatkowe były uruchamiane przez parametr. Teraz przy dzisiejszych komputerach to czy grf waży trochę więcej raczej nie jest problemem.
(12-06-2015, 22:14)Walter Novotny napisał(a): Zielona fala na elfie w członach środkowych nie odpowiadała w ogóle tej w rzeczywistości. Porównaj moją propozycję, twoją i zdjęcie.
Wniosek jest jeden. Należy to zmienić tak aby każdy wagon był osobny. Nie chciałbym aby w secie pojawiały się niedoróbki czy przekłamania (uwzględniając oczywiście wielkości pikseli wymuszającą pewne uproszczenia i przedstawianie pewnych elementów dość symbolicznie).
Jeżeli ktoś będzie w stanie to zakodować tak, żeby były dwa oddzielne człony, to mogę narysować, nie ma problemu. A falę zrobiłeś bardzo ładnie Teraz tylko powstaje problem z malowaniem ujęć pod kątem, bo trzeba rysować też dwa inne. Ale może dam radę. Dzięki jeszcze raz za poprawkę.
(12-06-2015, 22:14)Walter Novotny napisał(a): Co do pojawiania się x2 EN57 w grze. Nie istnieje możliwość aby set uzupełniający miał identyczne ID pojazdów i przez to je podmieniał?
Jeżeli coś takiego jest możliwe, to jak najbardziej jestem za!
Mam do was pytanko jeżeli chodzi o malowania wagonów towarowych. Czy nie dałoby rady ich jakoś dostosować pod FIRS'a od samego początku rozgrywki, załóżmy roku 1920. Gdyż bez malowań ciężko jest odróżnić, która loka na trasach niemonolitycznych zmierza dokąd jedynie po grupowaniu (jeżeli oczywiście się o tym nie zapomni) można to rozpoznać. Łatwo o błędy i po prostu można się zagubić.
Powyższy screen tyczy się lat 1920 - 1960 w grze na dodatku FIRS
Rozróżnienie na poszczególne wagony:
Bulk wagon (Wddo, Wddoh i ES) - jest ok gdyż są odkryte i idzie rozróżnić co przewożą dane składy na trasie.
Covered wagon (Kdt, Kdth, Kddet)- nie ma malowań, także ciężko jest zakwalifikować nam co dany skład przewozi (bez grupowania).
Flatbed wagon (Pdk31, Pdkh 31, Kbkks) - tutaj również jest ok w odkrytych jest to ładnie zróżnicowane.
Refrigerated wagon (Sir) - niestety jest jedynie kolor biały do transportu alkoholu, ryb, jedzenia, owoców, mleka.
Tank wagon (Rh) - również to samo ubogie malowanie jeżeli chodzi o rozróżnienie przewożenia ropy, benzyny i chemikaliów.
Cement wagon (Sdw, Sdwh) - jest ok.
Chce powiedzieć, że wykonujecie kawał dobrej roboty, ale mimo, że osobiście uwielbiam PKP seta przy zwykłych ustawieniach serwera, ale przegrywa on rywalizację z dodatkiem FIRS, gdyż problemem są zbyt ubogie malowania wagonów towarowych można powiedzieć krytych w szczególności.
Gdybym mógł i miał czas to na pewno bym wam pomógł, absolutnie nie krytykuje waszej pracy, ale sugestię zawsze mogę dać, iż oprócz skupiania się na samych lokach i pracowaniu w zwykłych realiach gry, można byłoby się skupić na wagonach towarowych i ich malowaniach co na pewno przebiło by samego NARS'a traktowanego jako głównego dodatku do gry na FIRS'ie
13-06-2015, 10:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2015, 10:52 przez TadeuszD.)
(13-06-2015, 00:30)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): [*]Covered wagon (Kdt, Kdth, Kddet)- nie ma malowań, także ciężko jest zakwalifikować nam co dany skład przewozi (bez grupowania).
[*]Refrigerated wagon (Sir) - niestety jest jedynie kolor biały do transportu alkoholu, ryb, jedzenia, owoców, mleka.
Z tego, co kojarzę, to w jakimś okresie czasu wagony kryte do przewozu zboża wyróżniano białym paskiem na drzwiach. Ale nie mam pewności...
Co do ryb i alkoholu, to można by dorobić nowe malowania z oznaczeniami jakiegoś browaru lub Centrali Rybnej ( http://www.kalkomanie.com/1-43-centrala-rybna-h178 ).
Faktycznie, z punktu widzenia grywalności setu, różne malowania dla towarów byłyby istotniejsze niż ten sam 'kibel' w dwudziestu odmianach...
W sumie można tym fioletowym pomalować logo, które się objawi lub nie zależnie, od towaru (tylko odpowiednio dobrać kolory palety).
To samo odnośnie skrzynek na platformach, kolorować je zależnie od towaru, szare goods, żółte ensp/vehi, białe papier.
Zacząłem to właśnie robić w roadsecie (na razie używam istniejących palet dla bulk).
Jeśli chodzi o cysterny, to od dłuższego czasu chodzi mi po głowie następujący system cystern:
1. do ropy i ropopochodnych (benzyna, ECS Dyes) oraz lateksu, z autorefitem
2. do chemikaliów (oraz ECS refined products)
3. do spożywczych, wody i wszystkich innych, z wyłączeniem refrigerated (mleko można wozić w chłodniach).
W przypadku lat przedwojennych 2 mogło by być kwasiarką garnkową, a 3 czymś takim: http://www.lokland.com.pl/environment/ca...44f920.jpg
jak w Austrii jeździły to może w Polsce też albo przynajmniej przyjeżdżały.
Jeżeli chodzi o wariant 3, to realistycznie w grę wchodzą tylko chłodnie (choć woda w chłodniach? nawet butelkowaną często wozi się na platformie drezynki) lub mleczarki. Kto nie widział mleczarki - http://www.wrphoto.eu/data/media/19/Ty42-99_a.JPG Były to najczęściej przedwojenne platformy dwuosiowe z wstawionymi zbiornikami z nierdzewki i pudłem na osprzęt między nimi.
O mleczarkach dyskutowałem kiedyś z Tadeuszem, problemem jest że nie ma takich wagonów w późniejszym etapie, a z powodów grywalności każdy typ wagonu powinien mieć opcję zastąpienia nowszym.
Jeszcze mam taką prośbę o małą poprawkę - aby wagony pocztowe miały autorefit do kosztowności.
Obecnie nie da się np. zmienić na stacji jednego w drugie, a potrzebne jest, gdy chce się np. wyładować kosztowności i nie brać ich dalej (transfer nie wchodzi w grę bo pasażerowie zostaną, chodzi o np. unload all & take cargo with refit to mail).
19-06-2015, 19:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015, 15:29 przez jakubg1.)
Przydałby się we wczesnych latach jakiś wagon ogrzewczy.
Chodzi mi o wagon ogrzewczy Oy (ozn. fabr. Cp12).
Był produkowany już w 1915 roku. [Obrazek: IMG_4677.JPG]
Mam pytanie, czy w OTTD jest w ogóle możliwe stworzenie (nie tak jak w Japan secie, ale tak jak w przypadku EZT z PKP setu), jednej, od razu kupowanej jednostki z 8 członami o takim układzie drzwi jak mają Flirt3 i obecnie główna pożywka hejterów PKP; Adriana Furgalskiego oraz dzienikarzy, czyli Dart (który tańszym odpowiednikiem ED250 NIE jest)? Oba mają dosyć nietypowy układ drzwi w związku z wózkami Jacobsa. Do tego Flirt ma w pewnym miejscu dwa wózki zamiast jednego.