INNE Projekt polskie budynki
(19-06-2015, 11:13)FrontierPharmacist napisał(a): ... miasto składające się z samego sklepu - nie wyglądało to zbyt realistycznie).

Dlaczego nie? Taki Truck Stop na długiej trasie haha ;P
Tylko że chodzi o miasto, nie o przedsiębiorstwo. Takie biedne to miasto było... Big Grin
Zanikanie przyjmowania pasażerów to rzecz do zwalczenia przez właściwe zbalansowanie parametrów budynków. Każdy budynek ma coś takiego jak poziom akceptacji towarów. Stacja akceptuje towar (pasażerów), gdy suma akceptacji okolicznych budynków osiągnie odpowiednią wartość.
Tak się składa, że w oryginalnym secie fontanny, pomniki i kościoły mają bardzo niską akceptację (2/8), więc ich nadmiar źle wpływa na kondycję miasta. Jeśli odpowiednio ograniczy się ilość parków, a kościołom nada wysoki poziom akceptacji (pielgrzymki?) to zanikanie przyjmowania pasażerów nie powinno być już takim problemem, bez konieczności stosowania niewyburzalnych budynków.
Wracając do:
(19-06-2015, 11:13)FrontierPharmacist napisał(a): ...miasteczko przestaje całkowicie przyjmować pasażerów i jest nie do uratowania.
Jest do uratowania, ale musisz kilka razy fundować budynki Smiley16
(19-06-2015, 16:02)TadeuszD napisał(a): Tak się składa, że w oryginalnym secie fontanny, pomniki i kościoły mają bardzo niską akceptację (2/8), więc ich nadmiar źle wpływa na kondycję miasta. Jeśli odpowiednio ograniczy się ilość parków, a kościołom nada wysoki poziom akceptacji (pielgrzymki?) to zanikanie przyjmowania pasażerów nie powinno być już takim problemem, bez konieczności stosowania niewyburzalnych budynków.
Owszem, w preindustrial houses zredefiniowałem fontanny i pomniki aby nie było ich zbyt wiele w mniejszych miastach, a ponadto by pomniki nie sąsiadowały ze sobą. Wygląda o wiele lepiej i nie traci się nagle akceptacji towarów.
Ale tu jest mowa o małych miejscowościach.
W sumie w polskich warunkach dla kościołów można zrobić akceptację 8/8 pasażerów, dodatkowo zwiększyć minimalny czas życia.
Nie zabezpieczy to przed wyburzeniem przez gracza lub zastępowaniem przez sklepy/wieże ciśnień (to ostatnie można poprawić na poziomie setu przemysłowego, uzależniając od wielkości miasta), ale przed utratą akceptacji z powodu zbyt małego rozmiaru/przebudowy.
Opcja 'funduj nowe budynki' jest czasem wyłączana np. na serwerach z city-builder.
Po kilku dniach przeliczania, przymierzania i przerysowywania powstała wersja testowa chyba najbardziej znanego (po Wawelu) obiektu w Polsce. Wink
Budynek ma 160px wysokości i najpierw muszę przetestować, czy nie będzie to w jakiś sposób kolidowało z mechanizmami odświeżania obrazu w OTTD (ewentualne artefakty).

[Obrazek: 685PKiN1.png]
Uuuaa, no to teraz na naszym secie będą mogli grać nawet Rosjanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tadeusz, Pałac Kultury nie powinien być biały?
[Obrazek: 0_f5556_142daf61_XXL.jpg]
(14-07-2015, 18:43)niemiec napisał(a): Tadeusz, Pałac Kultury nie powinien być biały?

Jako nowy był w kolorze piaskowca. Teraz jest brudno-szary: http://www.pkin.pl/wp-content/uploads/20...aturka.jpg
Mój rysunek przedstawia Pałac z zamontowanym zegarem, a więc z bardziej współczesnego okresu czasu, kiedy nie był już taki czysty... Wink
Ale zawsze można zrobić na złość brudasom i zrobić go białym w grze ^^
Tym razem zająłem się Marriott'em.
Dorysowałem mu zgodnie z oryginałem prostokątną podstawę. Budynek zajmuje teraz 2 kratki. Podwyższyłem też i poprawiłem nieco samą wieżę.
Przy okazji - w secie Sojity były dwa Marriott'y, jeden jasny, jeden ciemny. Ciekaw jestem, jaka temu przyświecała idea...
W każdym razie zastanawiam się, czy w nowej wersji setu nie połączyć obu tych wersji i nie zrobić jeden budynek, za to z jaśniejszymi i ciemnymi odbiciami na szklanych taflach elewacji. Podobny efekt udało mi się uzyskać na budynku Poltegoru (ten żółty z prawej)

Poniżej widok Marriott'u w wersji jeszcze "wczesna beta":

[Obrazek: 869Marriott.png]
Mam takie malutkie marzenie, żeby na Marriocie pojawiały się jakieś napisy... Smiley45
(15-07-2015, 23:06)101ksl napisał(a): Mam takie malutkie marzenie, żeby na Marriocie pojawiały się jakieś napisy...

Teoretycznie jest to możliwe do wykonania. Ktoś musiałby przygotować pełen zestaw klatek animacji... Wink
To taka dyskretna sugestia?Smiley45
Przez ostatni tydzień walczyłem nad przejściami kolorystycznymi na szybach Marriott'a.
Z efektu nie jestem zadowolony. Może ktoś z Was wymyśli i narysuje coś innego, lepszego. Ja już nie mam pomysłu.

[Obrazek: 688Marriott2.png]
To są dwa różne odcienie i to innego niebieskiego a nie jaśniejszy-ciemniejszy.
Zrobiłem to by odróżnić wersję "PRLowską" od "Współczesnej" a dlatego bo gdzieś widziałem albo mi się wydawało że w pewnym momencie rzeczywiście Mariott "zmienił kolory".
Rozwiązanie problemu z jego wyglądem bym widział w zastosowaniu różnej jasności niebieskiego w jednym odcieniu bo beta jest po prostu dwukolorowa a nie pocieniowana.

A PKiN był zostawił taki jaki jest - w tej wersji dobrze wszystkim znanej mimo że to wersja dość współczesna.
(26-07-2015, 12:59)Sojita napisał(a): Zrobiłem to by odróżnić wersję "PRLowską" od "Współczesnej" a dlatego bo gdzieś widziałem albo mi się wydawało że w pewnym momencie rzeczywiście Mariott "zmienił kolory".

Elewacja Marriott'a jest oryginalnie ciemno zielona. Nie doszukałem się żadnych informacji, które wskazywałyby na planową zmianę tego koloru. Co najwyżej umyli go po sprywatyzowaniu... Wydaje mi się, że zmienność kolorystyki wynika wyłącznie z tego, że w szklanej powierzchni odbija się wszystko naokoło, nadając budynkowi kolory od czerni do błękitu nieba. Na różnych zdjęcia może to więc różnie wyglądać.
Takie odblaski w szklanych elewacjach są fajnie zrobione w TTRS. Coś podobnego chciałem odtworzyć, ale raczej mi nie wyszło. Chciałoby Ci się podjąć to wyzwanie? Wink

[Obrazek: Nowy-najemca-w-Centrum-LIM-obiekt-skomer...eimage.jpg]
Mnie się to bardzo podoba, ewentualnie można by drugą ścianę zrobić opalizującą niżej, aby była ciągłość z pierwszą.
Dobrze też wygląda z 'podstawką', generalnie wszystkie wysokie budynki nie powinny być na planie 1x1 bo miast robi się stasznie 'gęste' i bez X nic nie widać, z X też nie widać przystanków, trzeba selektywnie włączać przeźroczystość.

Z innej beczki - czy przy budowie da się sprawdzać (nearby_tile_class ?), czy teren jest brązowym gruntem, i blokować budowę w takim przypadku?
Strasznie irytujące jest, gdy się coś wyburzy i natychmiast powstaje nowy budynek, nawet się nie zdąży przełączyć na inne narzędzie.
(26-07-2015, 20:19)McZapkie napisał(a): ...generalnie wszystkie wysokie budynki nie powinny być na planie 1x1 bo miasto robi się strasznie 'gęste'

Sporo budynków było projektowanych w taki sposób, że miały część niską i 'akcent wysokościowy' w postaci wieży. Problem w tym, że budynki na planie dwóch lub więcej kratek znacznie utrudniają losowe ustawianie ich w grze, szczególnie przy drogach w układzie kratki. Kilka znanych konstrukcji mozna tak zrobić, ale reszta musi być na planie 1x1, żeby dało się je wstawić w wolne przerwy.

(26-07-2015, 20:19)McZapkie napisał(a): Z innej beczki - czy przy budowie da się sprawdzać (nearby_tile_class ?), czy teren jest brązowym gruntem...

Niestety, nie ma sposobu na odróżnienie świeżo wyczyszczonego terenu od zwykłego.
W przypadku metropolii rozwijających się co 2-3 dni faktycznie może to być problem... Wink
A to może faktycznie dałem się nabrać na inne ujęcie lub umycie.
Jeszcze taka uwaga do ciasnoty w mieście. Nie jestem zadowolony ze swoich bloków czy raczej ich układu.
Nigdzie chyba nie są budowane tak gęsto. Powinno być pomiędzy nimi trochę więcej miejsca z jakimiś drzewkami, chodnikami czy czymś aby bardziej przypominały to co znamy z codzienności - w tym stylu: http://www.administrator24.info/images/p...aniowe.jpg
Bo duże miasto w "Erze PRLu" to skupisko szarych kloców.
Może zrezygnować z "kwadratowych bloków" a zostawić same prostokątne i dodać im nieco dodatków.
I jeszcze ustawić tak aby grupa bloków cała ustawiała się w jeden sposób - albo \ albo /

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord