Nie da się zrobić autoreplace furmanki na ciężarówkę, ponieważ furmanka ma dowolny autorefit,
a ciężarówki zależnie od nadwozia. Zresztą róznica między ładownością i prędkością furmanek i aut jest tak duża,
że autoreplace nie ma sensu.
Można zrobić autoreplace koni na CKKW, Lublin51, Żuki, Nysy itp.
01-07-2015, 21:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2015, 21:08 przez seriously.)
Byłby ktos zainteresowany malowaniami dla autobusow PKS i Polskiego Busa? Czy umialby ktos je zakodowac tak, aby dało sie zmieniac je jak barwy lokomotyw? Niektore nie sa co prawda autobusami polskiej produkcji, ale jak najbardziej widoczne na polskich drogach.
Na razie mam gotowe
Mercedes-Benz O 405 (PKS),
Neoplan NH 12 (Polski Bus, PKS)
Mercedes-Benz CapaCity (PKS)
Mercedes-Benz Citaro (PKS)
W planach mam jeszcze
Setra S 315 (PKS)
MAN NG 213 (PKS)
Neoplan N4032 (pietrowy, PKS, Polski Bus)
Setra S 215 (PKS)
Autosan H9 (PKS)
Autosan H01A (PKS)
Solaris Urbino 18 (PKS)
Jelcz 181M (PKS)
Jelcz PR110D (PKS)
Do autobusów jak najbardziej można dołożyć opcję zmiany nadwozia na firmowe, gorzej z ciężarówkami i tramwajami, bo tam refit służy do czegoś innego.
Z tym że przydała by się dla każdego pojazdu zarówno wersja 2cc jak i real-company.
PKS posiada autobusy miejskie?
02-07-2015, 19:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2015, 19:20 przez seriously.)
Na slasku z tego co pamietam PKM czesto wypozyczal od PKS'u autobusy przegubowe (i odwrotnie), ponadto PKS obslugiwal niektore linie stricte miejskie i miał w taborze autobusy "miejskie", m.in. PKS Gliwice
Do tego można dołączyć opcję malowania zgodnego z rzeczywistym przewoźnikiem, ale wygodnie by było na razie, aby to był tylko jeden przewoźnik (tzn jeden na każdy autobus), tzn albo PKS, albo Polski Bus, itp.
02-07-2015, 23:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2015, 23:11 przez seriously.)
W porzadku
Dzis idac za Twoja sugestia, Altano nalezacy do Polskiego Busa raz w wersji PB, raz z innej perspektywy w wersji w kolorach firmy (w tym wypadku zielonym).
Troche matowo wyszedł, do tej pory nie bawiłem sie w pixelart, także troche czasu potrzebuje na doszlifowanie wszystkiego i chetnie wyslucham jakis wskazowek/uwag
Ten rzut z boku coś jest nie tak, nie widzę dachu.
Najlepiej chyba by było, gdybyś na początek przemalował istniejące już modele na barwy realnych firm, np. Astromegę na PB, Autosana lub Jelcza PR110 na PKS pomarańczowy.
Zbiór wszystkich autobusów jest tu: http://dev.openttdcoop.org/projects/polr...rc/gfx/bus
Starszych autobusów nie trzeba chyba przemalowywać, wystarczy podmienić kolory w palecie aby były niebieskie (PKS) lub czerwone (miejskie).
03-07-2015, 15:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2015, 15:29 przez seriously.)
No z tym dachem to chciałem zrobic proporcjonalnie do reszty, a okna w oryginale sa w kolorze dachu i nie wiem jak wprowadzic kontrast nienaruszajac oryginału, dach ma 2px i jest czarny, szyby troche jasniejsze.
Cytat:Najlepiej chyba by było, gdybyś na początek przemalował istniejące już modele na barwy realnych firm, np. Astromegę na PB, Autosana lub Jelcza PR110 na PKS pomarańczowy.
Ten rysunek jest zły, ponieważ widok w openttd nie jest z boku jak na zdjęciu tylko pod kątem z góry - dach powinno być widać cały, a okna trochę niższe.
Coś jak tu: http://plbus.pl/wp-content/uploads/2014/02/plbus.jpg
O, teraz o wiele lepiej. Detale napisu można dopracować używając pikseli o pośrednim kolorze między czerwonym i białym.
W widoku z tyłu jest o jedną linię pionową za dużo nad bagażnikiem.
W przyszłości można pomyśleć o zrobieniu rysunków zoomx2, tak jak jest w secie PKP (nowy węgierski set ma nawet x4 ale to przesada, te wszystkie rysunki w polroad i tak nie są w skali).
Na bananach nowa wersja 1.9.
Nowych pojazdów niewiele - dorożka i dyliżans - ale zamykają one listę pojazdów konnych, teraz można używać tego setu zamiast eGRVTS.
Dodam że w odróżnieniu od eGRVTS niektóre pojazdy konne (dorożka i małe furmanki) nie są przegubowe, więc można używać przystanków bocznych.
Poprawionych jest trochę bugów, autobusy maja dodatkowa opcję kolorowania a'la WPK (miejskie) lub PKS, co jest przydatne do rozróżniania grup/relacji.
Z istotnych zmian: eksperymentalnie zmniejszyłem wielokrotnie czas starzenia się pojazdów (tyczy się powojennych pojazdów od Jelczy i Starów25 w górę).
Chodzi mi o to, aby zmniejszyć uciążliwość takich sytuacji, gdy porzucona albo źle zarządzana firma blokuje dymiącymi starymi pojazdami miasto,
Z drugiej strony, mechanizm 'kary' za używanie starych pojazdów powinien jakiś być, więc w zamian starym pojazdom rosną koszty utrzymania - im starszy tym większe.
Za to prawidłowo utrzymywane pojazdy mają zmienne koszty utrzymania - zależne od kwadratu prędkości (z jakimś stałym offsetem oczywiście).
Umożliwia to w pewnym zakresie optymalizację kosztów względem przychodów (może się okazać że puszczenie ciężarówek z węglem trochę wolniej da lepsze efekty, nie wiem, nie sprawdzałem).
Zapraszam do testowania na moim serwerze razem z Wired.
Jaki jest sens przebudowy na ciężarówkę bez naczepy? Poza wkurzaniem gracza oczywiście, bo zamiana Jelcza albo Zubra na Volvo spowodowała wybranie właśnie opcji bez naczep i kursowanie pustej ciężarówki, do czasu ręcznej podmiany
(30-07-2015, 08:27)qamil napisał(a): Jaki jest sens przebudowy na ciężarówkę bez naczepy? Poza wkurzaniem gracza oczywiście, bo zamiana Jelcza albo Zubra na Volvo spowodowała wybranie właśnie opcji bez naczep i kursowanie pustej ciężarówki, do czasu ręcznej podmiany
Coś w tym jest, jak kiedyś grałem to ciężarówki ze zbożem wyjeżdżały z zajezdni puste(bez naczep) podczas gdy równocześnie te z żywcem miały towar w naczepach.
Nie powinno się tak dziać przy zastępowaniu Żubra Jelczem lub Volvo, natomiast może się tak dziać, gdy się nimi zastąpi inne bardziej uniwersalne pojazdy, chociażby furmanki.
Będzie to poprawiane w następnych wersjach.
Ostatnio też mi się przydarzył ten problem co miał MPK oraz qamil. Nie pamiętam jakich dokładnie pojazdów to dotyczyło. Było to jednak jakieś 2 miesiące temu na twoim serwerze Zapkie. Chciałem w jedną stronę wozić surowce wtórne, zaś w drugą chyba opakowania (?). Ciężarówki (z naczepą) wyjeżdżały z warsztatów już bez naczepy. I tak se nadal myślę, po jakiego czorta jest w ogóle ta opcja? Przyznam, że jest to dla mnie nieco irytująca i kompletnie zbędna opcja. Nie widzę dla niej żadnego sensownego zastosowania. Ponadto np. w trakcie zakupu zawsze pojawia się możliwość wyboru samego ciągnika... ale po co?! No i na dodatek jest to de facto wprowadzanie w błąd klienta Bo cena podana na "etykiecie" nie odpowiada tej "przy kasie" Tworzysz świetne dodatki, w przypadku Polroad'a jeszcze trochę a zapomnę o eGRVTS'ie, ale czasami naprawdę przekombinowujesz No, albo ja nie poznałem jeszcze wszystkich tajników OTTD
Generalnie puste ciągniki miały w założeniach 3 funkcje:
1. przypomnieć o reficie
2. umożliwić powrót pustego ciągnika (sprzedaż naczep) - obecnie nie działa
3. zabezpieczyć niewłaściwy autoreplace (lepiej aby jeździł pusty niż blokował przystanek).
W nowej wersji będzie to zmienione - obecne naczepa/nadwozie wybierane jest w zależności od towaru,
zamiast tego będzie wybierane explicite przy reficie, a ilość towaru i szybkość wyładunku będzie zależała od towaru i naczepy/nadwozia.
Przykładowo, drewno będzie można przewozić zarówno na platformie, jak i na pace, ale na pace mniej i wolniejszy rozładunek.
Jeśli ktoś przez pomyłkę zrefituje do cysterny, to też będzie mógł przewozić drewno, ale w ilości rzecz jasna 0 sztuk.
Uff, nareszcie skończyłem - żadnego pojazdu nowego, ale roboty było sporo.
Obecnie dla ciężarówek i ciągników siodłowych (z wyjątkiem Żubra, Jelcza, Volvo, bo to inna bajka)
typ nadwozia/naczepy definiuje się przy reficie, patrz rysunek.
Usunąłem częściowy autorefit zależny od towaru - teraz jest pełny autorefit, każdy rodzaj nadwozia/naczepy może przewieźć każdy rodzaj towaru.
Różne są tylko ilości tego towaru:
Na uniwersalnej pace można przewieźć wszystko, nawet ciecze (w beczkach), ale zazwyczaj w ograniczonej ilości.
W cysternie nie przewieziemy drewna - tzn przewieziemy, ale 0 ton.
Jeśli więc teraz przez pomyłkę damy rozkaz czekania na ładunek który dla danego typu nie pasuje, to po prostu ciężarówka nic nie załaduje i pojedzie dalej bez blokowania stacji.
Projekt jest na ukończeniu, więc zrobiłem tłumaczenie na PL.