Nie można wejść na serwer.
Client #xxx is dropped because it took longer than 500 ticks for him to join

Wygląda to na problem z dostępem do internetu.
Wszelkie łącza, które po drodze mają radio (3G, wifi) są podejrzane.
Ewentualnie śmietnikowy operator.

Nie wiem ile trwa 1 tick, ale na 256kbit/s bez problemu można się podłączyć.
Na początek proponuję sprawdzić na innym łączu.

Client #xxx is slow, try increasing *net_frame_freq to a higher value!

Komputer jest za słaby. Zgłosiłem zapytanie w tej sprawie:
http://bugs.openttd.org/task/2931

Client #xxx is dropped because the client did not respond for more than 4 game-days

Niestabilny dostęp do internetu? Przerwy w połączeniu? Nie mam pomysłu.
(30-05-2009, 17:42)Mike napisał(a): Client #xxx is slow, try increasing *net_frame_freq to a higher value!

Komputer jest za słaby. Zgłosiłem zapytanie w tej sprawie:
http://bugs.openttd.org/task/2931
Jest odpowiedź.
Sprawa wygląda tak, że gra ma coraz większe wymagania i na zmiany się nie zanosi.
Oczywiście możemy przegłosować zmniejszenie ilość pojazdów w grze, co trochę zniweluje problem.

Jeżeli kogoś rozłącza to proponuję aby poprosić o save, odpalić na singlu i zobaczyć ile % procesora gra zjada.
Jak będzie w okolicach 90% to nie ma co się łudzić tylko trzeba szukać nowego komputera.

Posiadam semprona 2.4+ (10x166) i save o wielkości 1,2MB potrafi zjeść procka na poziomie 70%.
(30-05-2009, 17:42)Mike napisał(a): Client #xxx is dropped because it took longer than 500 ticks for him to join

Wygląda to na problem z dostępem do internetu.
Wszelkie łącza, które po drodze mają radio (3G, wifi) są podejrzane.
Ewentualnie śmietnikowy operator.

Pierwsza rzecz to MTR, pod windowsa jest WinMTR.

Dla łącza 1mbit z tp wygląda to mniej więcej tak:
Kod:
# mtr --report-cycles 20 --report openttd.prochy.pl
localhost.localdomain             Snt: 20    Loss%  Last   Avg  Best  Wrst StDev
192.168.1.1                                   0.0%   0.5   0.5   0.4   0.5   0.0
gda-ru3.neo2.tpnet.pl                         0.0%   9.0  15.8   8.5  65.2  16.2
z.gda-ru3.do.gda-r1.tpnet.pl                  0.0%  12.7  14.8   7.9  46.6  11.7
do.poz-ru1.z.poz-r2.tpnet.pl                  0.0%  19.0  16.4  13.8  49.2   7.8
getway.prochy.pl                              0.0%  43.5  43.5  41.2  47.9   1.4
prochy.pl                                     0.0%  42.5  48.2  42.3  95.4  13.3

Kolejna sprawa to czas połączenia.

Tutaj stoper potrzebny oraz wielkość save pokazana podczas połączenia.
W moim przypadku 320KB wczytał w okolicach 6 sek. To wychodzi mniej więcej 50KB/s.
Ja swego czasu mialem wlasciwie wszystkie przypadlosci z 1 posta... nieco dziwne bo teraz nie mam w ogole, i wczesniej tez nie mialem, no ale byl okres czasu jakies pol roku ze bylem niezdolny do gry praktycznie calkowicieOo
Ostatnio jak mnie wywalało z serwera to zrobiłem na niego pinga i z 40 wysłanych pakietów nie wróciło 25%.
(09-06-2009, 01:09)Alkomat napisał(a): Ostatnio jak mnie wywalało z serwera to zrobiłem na niego pinga i z 40 wysłanych pakietów nie wróciło 25%.

To juz kwestia indywidualna, mi pingi docieraja tak jak powinny, nigdy nie zauwazylem jakis strat. Kicki i nie zalogowanie sie na serwer zaleza od warunkow na nim panujacych a raczej warunkow panujacych w grze (tak jak to opisal Mike).
(03-06-2009, 12:13)Sander napisał(a): Ja swego czasu mialem wlasciwie wszystkie przypadlosci z 1 posta... nieco dziwne bo teraz nie mam w ogole, i wczesniej tez nie mialem, no ale byl okres czasu jakies pol roku ze bylem niezdolny do gry praktycznie calkowicieOo
Jesteś pewien, że to były problemy z połączeniem, a nie z samą grą?
Mówię o tak zwanych desyncach związanych z błędami w grze.
To, co udało się zgłosić, zostało naprawione.
W każdym razie przy następnych problemach odpalisz MTRa i wszystko się wyjaśni.
Ja wiem ze to bylo z gra, pisalem na oficjalnym forum, bylo kilka osob z podobnym problemem, to wygladalo raczej tak, ze wchodzilem, pierwszy rok gralem, pozniej DC.. dc dc dc dc .. az w koncu sciagal mi mapke z predkoscia jakiegos bajta na sekundeSmile
(11-06-2009, 01:59)Sander napisał(a): ...az w koncu sciagal mi mapke z predkoscia jakiegos bajta na sekundeSmile...
Szkoda, że o tym nie napisałeś.
Teraz przepadło.
Szkoda ze pisałem Smile Nawet byl podany link do glownego forum :}}
Się dołączę do tematu. Dzisiaj ściągnąłem 0.7.1 i próbowałem wejść na serwer - nie dało rady. Po ściągnięciu mapy, obraz się zawiesza na kilka sekund i wywala z serwera. Wyłączone wszystkie pierdoły w tle.
Jaki komunikat bledu? Moze po prostu lacze nie uciagnelo mapy i pojazdow?
mysle ze dostal desynca / dc i nie zdarzyl zobaczyc komunikatu o bledzie Smile
Jesli nawet nie zdazyl to zawsze moze (nawet w menu glownym) nacisnac '~' i przeczytac blad...
U mnie nie pisze np. o disconnectach / desyncach albo zlym hasleSmile
Dziwne, co mnie wyrzucalo to naciskalem ~ i zawsze pisalo np desync error czy cos w tym stylu (biala czcionka).
Moze cos sie zmienilo? Ostatnio to widzialem w wersji 0.6.3
no ja tego nigdy nie zaobserwowalem, byc moze ze wzgledu na wersje jezykowa, aczkolwiek powinno pisac w konsoli Smile
A nie ma pliku log.txt? Zawsze taki mógłby się przydać.
Czyżby chwilowy pad? Pawilonek miał zrobić restart, wywaliło mnie i... serwera nie ma. Są szanse na szybki powrót?

btw: i dlaczego obok mam napisane "newbie" (-; ?
Nie wiem, mnie też, jakby serwer był wyłączony. Zaraz po tym jak komendę wpisałem. Może to przezemnie :/

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord