Openttd dedyk, Linux Debian
Witam, ostatnio kupiłem VPS'a ponieważ chciałem postawić dedykowany serwer Openttd.. Ale nie potrafię do końca wszystkiego zrobić aby działało. Przy wszelkich próbach kończyło się to brakiem permisji do "./openttd -D". Znalazłaby się osoba która mogłaby mi wytłumaczyć od podstaw ew. zrobić to?
Nie napisałes jaką masz architekturę. X86 czyvx64?
Sciagnij jako uzytkownik z openttd.org Linux binaries, rozpakuj i wklej tutaj wynik ./openttd -D
"Cannot exec "./openttd' : Permission denied".
No nie wiem, jak na moje nie masz uprawnien xD
Zrób komendę
Kod:
ls -l
w katalogu w którym odpalasz openttd i wklej tu wynik.
OpenTTD ściągniety jako generic przez użytkownika i uruchamiany przez użytkownika nie powinien pytać o uprawnienia. Prawdopodobnie ściągnąłeś grę jako root albo inny użytkownik i odpalasz jako ktoś inny, dlatego nie masz uprawnień...
oprócz "ls -l" wklej jeszcze wynik "w".
Mouse, poprawka z usera.

"Cannot open your terminal '/dev/pts/0' - please check."

ls -l

"
total 12328
drwxr-xr-x 10 openttd openttd 4096 Sep 1 14:58 openttd-1.5.2-linux-generic-amd64
-rw-r--r-- 1 openttd openttd 12615147 Sep 1 14:34 openttd-1.5.2-linux-generic-amd64.tar.gz"

w

"
083808 up 15:45, 1 user, load average: 0.12, 0.08, 0.02
USER TTY FROM LOGIN@ IDLE JCPU PCPU WHAT
root pts/0 pc-77-46-96-191. 08:32 0.00s 0.01s 0.00s w
"
(18-11-2015, 15:38)Rogger napisał(a): drwxr-xr-x 10 openttd openttd 4096 Sep 1 14:58 openttd-1.5.2-linux-generic-amd64
To jest katalog openttd (na co wskazuje literka d przed rwx), chodzi o podkatalog, gdzie jest plik wykonywalny , czyli openttd/bin - tak w ogóle chyba próbowałeś uruchomić katalog, w ogóle do niego nie wszedłeś: cd openttd/bin
Hm, ciekawe Big Grin
Poproszę o wynik komendy
Kod:
screen -ls
z użytkownika jak i z root'a.

BTW Mogę pomóc bezpośrednio jeśli chcesz. W tym celu zapraszam na PW.
Wyjaśnione, do zamknięcia czy co tam..

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord