19-11-2015, 23:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2015, 19:57 przez LaChupacabra.)
Witam. Miałbym kilka pytań odnośnie tworzenia scenariuszy.
1. Odległość między miastami.
Chodzi o zmniejszenie minimalnej odległości między nimi. Wiem, że musi być gdzieś to ustawienie, niestety przez burdel jakiego narobił mi w pliku konfiguracyjnym Spring Patch, nie mogę tego odnaleźć.
2. Drzewa.
Szukałem też ustawienia, które zmniejszałoby tempo przyrostu drzew na mapie, a najlepiej gdyby po prostu początkowa ilość drzew pozostawała niezmieniona, bo przy standardowych ustawieniach efekt po 100 latach jest zero-jedynkowy: albo łysa mongolia, albo puszcza amazońska. Mógłbym poświęcić nieco czasu i zasadzić lasy na całej mapie, ale chciałbym, aby te lasy pozostawały w niezmienionej lub prawie niezmienionej formie. Znalazłem ustawienia w części [construction] "tree_per_64k_frames" oraz
"tree_frame_burst" ale ich zmiana nic nie dała (w obu ustawiłem = 1). Czy jest w ogóle jakaś metoda?
3. Zmiana klimatu.
No właśnie, czy jest możliwa zmiana klimatu w scenariuszu? Może jest jakaś możliwość edytowania i zmiany parametrów decydujących o tym w pliku scenariusza?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Edit:
4. Usuwanie na raz wszystkich przedsiębiorstw lub miast z mapy.
Czy ktoś zna antidotum na zarazę zwaną "Wiele losowych..."
1. Odległość między miastami.
Chodzi o zmniejszenie minimalnej odległości między nimi. Wiem, że musi być gdzieś to ustawienie, niestety przez burdel jakiego narobił mi w pliku konfiguracyjnym Spring Patch, nie mogę tego odnaleźć.
2. Drzewa.
Szukałem też ustawienia, które zmniejszałoby tempo przyrostu drzew na mapie, a najlepiej gdyby po prostu początkowa ilość drzew pozostawała niezmieniona, bo przy standardowych ustawieniach efekt po 100 latach jest zero-jedynkowy: albo łysa mongolia, albo puszcza amazońska. Mógłbym poświęcić nieco czasu i zasadzić lasy na całej mapie, ale chciałbym, aby te lasy pozostawały w niezmienionej lub prawie niezmienionej formie. Znalazłem ustawienia w części [construction] "tree_per_64k_frames" oraz
"tree_frame_burst" ale ich zmiana nic nie dała (w obu ustawiłem = 1). Czy jest w ogóle jakaś metoda?
3. Zmiana klimatu.
No właśnie, czy jest możliwa zmiana klimatu w scenariuszu? Może jest jakaś możliwość edytowania i zmiany parametrów decydujących o tym w pliku scenariusza?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Edit:
4. Usuwanie na raz wszystkich przedsiębiorstw lub miast z mapy.
Czy ktoś zna antidotum na zarazę zwaną "Wiele losowych..."
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)

... że mnie zdołowałeś
Co do kompilowania to znam takie komendy jak ctrl+z albo alt+F4 i jadną kombo komendę z trzema klawiszami, ale nie będą jej nikomu zdradzał. A tak na serio, to już chyba lepiej poczekam, aż kiedyś devisi dorzucą takie możliwości, bo z tym kompilowaniem to ja chyba tak do końca nawet nie wiem za dobrze co to słowo znaczy