KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Cytat:Zamiast gadać - narysujcie coś wartościowego. [Obrazek: wink.gif]

Na wstępie napisze że wszystkie grafiki były bazowane na czyiś, nie wiem czy mogę je nawet pokazać, gdyż robiłem je tylko pod własny grf (dodałem sobie po wielu próbach i błędach do setu. Nie, nigdzie nie udostępniam go bo same "repainty" są tragiczne). Dodałem 7 lokomotyw:
  • EP03 w sumie nie wiem po co , nie ma jej w załączniku.
  • EP08 (zważywszy na to że nie ma lokomotywy wcześniej niż EU43 która ma prędkość 140km/h)
  • EP23 - prototypowy elektrowóz, 160km/h na bazie ET22
  • Szynobus SA139 na bazie Elfa (niestety nie potrafię rysować sensownie takich rzeczy więc cóż, jedynie pantografy usunąłem i sprawiłem (cudem) że jest dwuczłonowy, niestety nie potrafię zakodować sobie żeby mi się więcej niż dwa składy nie podłączały), ponadto SA106 jako jedyny szynobus spalinowy w secie trochę smutne Smiley33
  • SP47 - prototypowa lokomotywa, 140km/h BARDZO mnie boli że w secie nie ma spalinówki z taką prędkością
  • ST45 - zmodernizowana SU45
  • EM10 - 80km/h jedyna manewrowa lokomotywa elektryczna, 4 sztuki tylko są, niestety malowanie fikcyjne cargo (nie wiem jak narysować na tym to biało-czerwone), bazowała na modelu SM31 i kolorystyce SM42
To w sumie tyle, nie do końca ogarniam te parametry bo trochę się napociłem żeby chociaż pojemność w SA139 była dobra, a też np kN w SP47 są okey ale moc już jest niska. No nic, nie wiem jak to ogarnąć więc będzie u mnie w takiej formie jakiej sobie zakodowałem. Jednakże jak ktoś chciuałby je "zmienić/zmodernizować" to jak najbardziej, zresztą, autorem jest ktoś inny, ja tylko lekki "lifting" zrobiłem Smiley29

Załączone pliki Miniatury

Ma ktos szablon pod te grafiki? Mam szkic ED250 ale nie wiem w jakiej kolejnosci te grafiki ustawic.
(30-03-2016, 14:07)seriously napisał(a): Ma ktos szablon pod te grafiki? Mam szkic ED250 ale nie wiem w jakiej kolejnosci te grafiki ustawic.

Proszę:

(30-03-2016, 00:14)Hunter3000 napisał(a):
Cytat:Zamiast gadać - narysujcie coś wartościowego. [Obrazek: wink.gif]

Na wstępie napisze że wszystkie grafiki były bazowane na czyiś, nie wiem czy mogę je nawet pokazać, gdyż robiłem je tylko pod własny grf (dodałem sobie po wielu próbach i błędach do setu. Nie, nigdzie nie udostępniam go bo same "repainty" są tragiczne). Dodałem 7 lokomotyw:
  • EP03 w sumie nie wiem po co , nie ma jej w załączniku.
  • EP08 (zważywszy na to że nie ma lokomotywy wcześniej niż EU43 która ma prędkość 140km/h)
  • EP23 - prototypowy elektrowóz, 160km/h na bazie ET22
  • Szynobus SA139 na bazie Elfa (niestety nie potrafię rysować sensownie takich rzeczy więc cóż, jedynie pantografy usunąłem i sprawiłem (cudem) że jest dwuczłonowy, niestety nie potrafię zakodować sobie żeby mi się więcej niż dwa składy nie podłączały), ponadto SA106 jako jedyny szynobus spalinowy w secie trochę smutne Smiley33
  • SP47 - prototypowa lokomotywa, 140km/h BARDZO mnie boli że w secie nie ma spalinówki z taką prędkością
  • ST45 - zmodernizowana SU45
  • EM10 - 80km/h jedyna manewrowa lokomotywa elektryczna, 4 sztuki tylko są, niestety malowanie fikcyjne cargo (nie wiem jak narysować na tym to biało-czerwone), bazowała na modelu SM31 i kolorystyce SM42
To w sumie tyle, nie do końca ogarniam te parametry bo trochę się napociłem żeby chociaż pojemność w SA139 była dobra, a też np kN w SP47 są okey ale moc już jest niska. No nic, nie wiem jak to ogarnąć więc będzie u mnie w takiej formie jakiej sobie zakodowałem. Jednakże jak ktoś chciuałby je "zmienić/zmodernizować" to jak najbardziej, zresztą, autorem jest ktoś inny, ja tylko lekki "lifting" zrobiłem Smiley29

Ładnie to wygląda  , planujesz jeszcze jakieś kontynuacje ??
Obecnie nie mam jakiś planów, tak jak wspomniałem w tym jest sporo do porawy (parametry i inne) no i przede wszystkim muszę bazować na czyiś modelach bo własnych nie ogarniam do stworzenia . Póki co licze że jakiś update setu będzie bo ciągnie się i ciągnie Wink
@Hunter3000, jeśli potrafisz kodować i nie sprawia Ci to większego problemu, to może poświęcisz trochę czasu na zakodowanie tych modeli, które pojawiały się na kilku poprzednich stronach (między innymi złota dziewiątka) oraz tych z drugiego wątku? Sporo się już tego nazbierało. Możesz wtedy udostępnić tutaj gotowego grfa, żebyśmy go mieli - na razie - na użytek własny Big Grin Serio się przydadzą, a skoro Tadeusz na razie jest zarobiony, to ruszyłoby to trochę do przodu.
Z kodem ciężko jak wspomniałem bo w zasadzie 99% źródła jest nadal oryginalna, za dużo roboty żeby zostawić tylko grf z samymi nowymi rzeczami, może jak będę miał czas to coś ogarnę, wtedy jednak musielibyście wywalić GRF oryginalny i zastąpić moim bo będzie konflikt. Zresztą nie mam wersji z wagonami restauracyjnymi więc też nie wszystko będzie + nie potrafię kodować obiektów co mają więcej niż 1 skład (czytaj ED250 i wszelakie EZT/SA)
(05-04-2016, 23:42)Hunter3000 napisał(a): Z kodem ciężko jak wspomniałem bo w zasadzie 99% źródła jest nadal oryginalna, za dużo roboty żeby zostawić tylko grf z samymi nowymi rzeczami, może jak będę miał czas to coś ogarnę, wtedy jednak musielibyście wywalić GRF oryginalny i zastąpić moim bo będzie konflikt. Zresztą nie mam wersji z wagonami restauracyjnymi więc też nie wszystko będzie + nie potrafię kodować obiektów co mają więcej niż 1 skład (czytaj ED250 i wszelakie EZT/SA)

Dlaczego pisałeś, że repainty są tragiczne? Może nie są genialne, ale przecież nie musi to oznaczać ich tragiczności. Są dobre. Wystarczająco dobre do opublikowania tutaj Twojego grfa. Tak jak jest. Kod i grafiki przecież są jako licencja gpl, zatem każdy może je zmieniać, poprawiać i publikować. Ino warto, abyś dopisał siebie do autorów licencji GPL.
Czy byłaby możliwość poprawienia całego grf jeśli opublikował bym source swoich repaintów i dodanych rzeczy? Gdyż jeśli już mam coś udostępnić chciałbym żeby było to w sensowny sposób, zwłaszcza że moje dodane lokomotywy nie pokazują się alfabetycznie i zauważyłem że SA139 ma "środek" niewidzialny tak jakby był 3 członowy a w kodzie dałem dwu członowy (na bazie ET41 - pewnie nie tak to się robi Tongue). Jeśli ktoś by to poprawił, ja bym skompilował i zamieścił tutaj .
Panowie tak jak napisał Tadeusz, zajmijcie się rysowaniem a on zajmie się kodowaniem w wolnej chwili, jak widać cały czas przegląda forum i śledzi wątek.
Proponuję obrać cel, czyli przygotować listę pociągów/wagonów do dodania i na tych elementach się skupić. Gdy będą gotowe, Tadeusz je zakoduje i będzie można pomyśleć nad nowymi elementami setu.
Wrzucam w takim razie skompilowany przeze mnie pkp set z moimi lokomotywami, poprawiłem pokazywaną kolejność w secie , nie dałem rady naprawić SA139 (dalej dziwnie pokazuje środek pusty - na screenie) , w zipie jest grf oraz source plików które zmieniłem. Smiley2

Żeby zadziałał wam set, należy usunąć pkp set z OpenTTD\content_download\newgrf obecny i wrzucić ten, gdyż jest na tym samym ID autora

.zip   pkpset-beta.zip (Rozmiar: 1.93 MB / Pobrań: 143)
Co do listy, tutaj przedstawiam moje propozycje, co do brakującego taboru:

Lokomotywy elektryczne:
  • EU46 (Vectron) - na współczesne warunki gry, od niedawna w PKP Cargo
  • Malowania innych przewoźników dla Traxxa (Railpool, Pol-Miedź Trans itd.)
  • Dodanie i modyfikacja malowań dla ET22 i EU07 - żółte czoła powinny się losować w malowaniu klasycznym, a nie być obowiązkowe od któregoś tam roku. Można też losowo pododawać te delikatnie zmodyfikowane, np. z połówkowymi pantografami - to akurat szczegół, głównie chodzi mi o żółte czoła
Lokomotywy spalinowe:
  • SU160 - Gama dla PKPIC
  • SU42 dla PKPIC (z budą pośrodku)
  • Taka sama modyfikacja dla żółtych frontów w ST43, ST44, SU45 i SU46
  • TEM2
EZT:
  • Malowania regionalne dla EN57 i Elfa
  • EW51 - jeden z pierwszych, jeśli nie pierwszy EZT na polskich torach
  • ED74 Bydgostia jako szybki, ale awaryjny - najpierw PR, potem PKPIC
  • ED160 Flirt3 / ED161 Dart - tu trzeba wybrać, co nam się bardziej podoba
  • ED250 - wiadomo
SZT:
  • Luxtorpeda - SAx
  • SA137/138
Wagony pasażerskie:
Jak mam nie pisać o pasażerskich, to nie Tongue Ale w razie czego bardzo chętnie jakieś przygotuję, bo w miarę łatwo się je rysuje

Wagony towarowe
  • Cysterna 20R (*)
  • Samowyładowczy Facc (411v)
  • Kwasiarka Rnh
  • Można by przystosować Sgs i Sdgmnss do przewozu poczty, żeby była alternatywa dla pomarańczowych Pdn. Chyba że wydaje się Wam to naprawdę bardzo nierealne, wtedy ok Smile
Dorzućcie też coś od siebie, na pewno macie jakieś pomysły.

(*) Załączam próbę z rysowania 20R. Nie jestem w stanie narysować tych dwóch głupich rzutów \ , więc bardzo proszę kogoś o pomoc. W czerwonej ramce jest to, co udało mi się wymyślić, mam problem ze światłem i niedoborem kolorów w palecie Big Grin  Rysunek powstał na bazie wagonu Zaes autorstwa TadeuszaD

EDIT: ED74 jako Intercity w załączniku, czerwone malowanie PR też zrobię

Obrazki

(09-04-2016, 02:39)101ksl napisał(a): EU46 (Vectron) - na współczesne warunki gry, od niedawna w PKP Cargo
Za wyjątkiem kilku detali Vectron w zasadzie niewiele się różni wizualnie od Traxxa. Jakiś chętny do narysowania?

101ksl napisał(a):modyfikacja malowań dla ET22 i EU07 - żółte czoła powinny się losować w malowaniu klasycznym, a nie być obowiązkowe od któregoś tam roku.
Ale tak było - przyszedł 'prikaz' z góry i w ciągu niemal jednego roku wszystkie przemalowano na żółto... Wink
Teraz jest spora dowolność, więc faktycznie można by dodać jakąś losowość. Choć to w sumie kosmetyka.

101ksl napisał(a):EW51 - jeden z pierwszych, jeśli nie pierwszy EZT na polskich torach
ED74 Bydgostia jako szybki, ale awaryjny - najpierw PR, potem PKPIC
ED160 Flirt3 / ED161 Dart - tu trzeba wybrać, co nam się bardziej podoba
O tym wszystkim już była mowa - EW51 pojawia się za wcześnie i w OTTD byłby czitem. ED74 JEST w planach, ale na razie nie ma komu go narysować. Flirt3 nie różni się praktycznie niczym od Elfa. To ta sama klasa pojazdów, tylko różni producenci. W OTTD miałyby identyczne parametry. Dlatego stanęło na Elfach, bo jest ich po prostu więcej w PL. Dart - ależ  proszę bardzo, jako pierwszy rodzimy wynalazek na 200km/h będzie ok. - pędzle w dłoń! Wink

101ksl napisał(a):Luxtorpeda - SAx
SA137/138
O tym tez była mowa. Luxtorpeda to taki sam jednostkowy ewenement jak Pm36. McZapkie proponował kiedyś bardziej rozpowszechnione SBx, choć w PKP Secie musiałyby być relatywnie drogie, więc pewnie mało opłacalne. O szynobusach SA137/138 pisałem już też gdzieś, że byłyby ok., bo jeżdżą w barwach PR.

101ksl napisał(a):Wagony towarowe...
Noooo, tu jest ogromne pole do popisu. Smile Na PKP były dziesiątki, jeśli nie setki typów! Samych cystern było/jest kilkanaście typów. Może gdyby rozwinąć ten wątek, to nie byłoby problemu, że jeden wagon służy do wody, chemikaliów, ropy i mleka jednocześnie...

101ksl napisał(a):(*) Załączam próbę z rysowania 20R. Nie jestem w stanie narysować tych dwóch głupich rzutów \ ,

Te 'głupie' skośne rzuty to podstawa w OTTD, gdyż występują najczęściej. Smile Moim zdaniem rzut / jest trochę za ciemny, zaś \ za jasny... W tych barwach i światłocieniu zbiornik zgubił nieco swój walcowaty kształt, więc wymaga trochę poprawy. Ale ogólnie kierunek dobry.
Dobra, biorę na siebie Vectrona, bo niedawno sobie jednego sprite'a "rekreacyjnie" narysowałem, więc mogę skończyć. Traxx został na Cargo już tylko jeden, resztę oddali. Jeśli dobrze pamiętam, to Vectron ma Vmax=160km/h. Dla towarowych i tak bez znaczenia, bo nie ma wagonów z Vmax>120km/h, ale można "od biedy" podczepić pod TLK Big Grin ED74 w toku tak samo, zrobię to, chociaż trochę zajmie to czasu.

Jeśli nie EW51, to co przed kiblami? Mam puszczać parowozy z boczniakami? Trochę bez sensu, wolałbym obsługiwać ruch podmiejski EZTami.

Co do "żółtków" - ciśnienia nie mam, to są szczegóły.

Dart - Gustlik jakiś czas temu zaczął rysować i nieźle mu to szło, więc nie ruszam - może znajdzie trochę wolnego czasu.

A jeśli chodzi zaś o wagony towarowe, to wypisałem te, które akurat całkiem dobrze pamiętam. Generalnie nie mam zbyt szerokiej wiedzy na temat przewozu towarów przez PKP w PRL, więc jeśli ma ktoś jakiś pomysł, co dodać - czekam na konkretne informacje o danym wagonie (zdjęcia też mile widziane).

Co sądzisz o pomyśle przewozu poczty w kontenerach? Przejdzie taki pomysł?

Gama - unikasz tego tematu Tongue A będę się co do niej upierał, jest bardzo potrzebna
nevím jestli to pomůže, ale na osobní vagony máme stránky, je tam možnost přepnout i do polštiny dle vlaječky. Potom tam je fotogalerie rozdělená dle státu.
http://www.vagonweb.cz/
[Obrazek: 952TRAXX_F140DE.png]
Przydałaby się w OpenTTD jakaś mocniejsza lokomotywa spalinowa. Przez brak takowej jestem zmuszony puszczać dwie spalinówki z cięższymi składami aby utrzymać prędkość.
Co sądzicie o TRAXX F140DE Lotosu?
(09-04-2016, 16:16)101ksl napisał(a): Dobra, biorę na siebie Vectrona, bo niedawno sobie jednego sprite'a "rekreacyjnie" narysowałem, więc mogę skończyć. Traxx został na Cargo już tylko jeden, resztę oddali. Jeśli dobrze pamiętam, to Vectron ma Vmax=160km/h. Dla towarowych i tak bez znaczenia, bo nie ma wagonów z Vmax>120km/h, ale można "od biedy" podczepić pod TLK Big Grin ED74 w toku tak samo, zrobię to, chociaż trochę zajmie to czasu.

Jeśli nie EW51, to co przed kiblami? Mam puszczać parowozy z boczniakami? Trochę bez sensu, wolałbym obsługiwać ruch podmiejski EZTami.

Co do "żółtków" - ciśnienia nie mam, to są szczegóły.

Dart - Gustlik jakiś czas temu zaczął rysować i nieźle mu to szło, więc nie ruszam - może znajdzie trochę wolnego czasu.

A jeśli chodzi zaś o wagony towarowe, to wypisałem te, które akurat całkiem dobrze pamiętam. Generalnie nie mam zbyt szerokiej wiedzy na temat przewozu towarów przez PKP w PRL, więc jeśli ma ktoś jakiś pomysł, co dodać - czekam na konkretne informacje o danym wagonie (zdjęcia też mile widziane).

Co sądzisz o pomyśle przewozu poczty w kontenerach? Przejdzie taki pomysł?

Gama - unikasz tego tematu Tongue A będę się co do niej upierał, jest bardzo potrzebna

Cześć Ekipo Open Polska,
Długo nie logowałem się na forum. Dziś zawitałem, czasu mam mało, ale chętnie wezmę udział w pracach nad PKP Set. Dzięki za pozytywną opinię o rysunku ED161. "Dart", którego opracowywałem jest, wymaga wykonania m.in. rzutów bocznych. Dopracowałem widok z profilu. Jest on w takim stanie, jak podczas testów homologacyjnych latem 2015 roku – nie ma osłon bocznych i ma osłonę sprzęgu. Dlaczego? Wtedy był po prostu ładniejszy niż obecnie i uważam, że takiego powinniśmy go dodać do PKP Set. Osłony boczne to kosmetyka, więc nie warto się nad nimi dodatkowo trudzić w modelu. Mogę przedstawić też rzut boczny EN57AP i EN57AL – EZT z Pomorza.
DART powinien jeździć bez osłony sprzęgu. Mówmy stanowcze nie PESA propagandzie. Dlatego jestem też za dodaniem Impulsa, który jest lepszy od Elfa.
(09-04-2016, 16:16)101ksl napisał(a): Gama - unikasz tego tematu. A będę się co do niej upierał, jest bardzo potrzebna
Ja nie unikam tematu Gamy. To raczej one same unikają służby w PKP IC. Smile O ile wiem, to ciągle się psują i więcej czasu spędzają w serwisie niż na szlaku. Aż UTK tym się zainteresowało...

(09-04-2016, 16:16)101ksl napisał(a): Jeśli nie EW51, to co przed kiblami? Mam puszczać parowozy z boczniakami?
A co w tym złego? Boczniaki stanowiły właśnie podstawę dawnego taboru podmiejskiego - gęsto rozmieszczone drzwi umożliwiały szybkie wysiadanie i wsiadanie na stacjach, w przeciwieństwie do tzw. "pullmann'ów".
@Walter - z tym Traxxem jest taki problem, że to nie PKP. Spalinowe towarowe lokomotywy na PKP sięskończyły na ST44, niedawno weszła ta nieszczęsna Gama, którą jednak mimo wszystko warto moim zdaniem dodać do setu. Tak to wszystkie spalinówki są własnością prywaciarzy niestety. 

@gustlik - Te EN57A i EN57AL mogą być początkiem tego, o czym kiedyś była mowa, czyli nowego pojazdu, zmodernizowanego kibla. Więc dawaj. Darta nam też możesz pokazać, tylko wrzuć go jako załącznik, a nie na jakiś hosting, żeby nie zniknął po miesiącu. Bardzo dobrze, że robisz go z osłoną sprzęgu - taki on naprawdę jest Big Grin

Jeśli zaś chodzi o Impulsa, to owszem, jest, nazwijmy to, fajniejszy od Elfa, ale ma taki sam Vmax. Poza tym, ostatnio 45WE, które ostatnio kupiły Koleje Mazowieckie (sorry za lokalny patriotyzm Tongue) psują się na potęgę. Więc myślę, że Impuls na razie może zaczekać.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord