(10-04-2016, 09:54)101ksl napisał(a): Jeśli zaś chodzi o Impulsa, to owszem, jest, nazwijmy to, fajniejszy od Elfa, ale ma taki sam Vmax. Poza tym, ostatnio 45WE, które ostatnio kupiły Koleje Mazowieckie (sorry za lokalny patriotyzm ) psują się na potęgę. Więc myślę, że Impuls na razie może zaczekać.
A z kolei Impulsy Kolei Dolnośląskich są bezawaryjne ..... wniosek ze to zlosliwość rzecczy martwej
10-04-2016, 14:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2016, 14:20 przez Walter Novotny.)
(10-04-2016, 09:54)101ksl napisał(a): @Walter - z tym Traxxem jest taki problem, że to nie PKP. Spalinowe towarowe lokomotywy na PKP sięskończyły na ST44, niedawno weszła ta nieszczęsna Gama, którą jednak mimo wszystko warto moim zdaniem dodać do setu. Tak to wszystkie spalinówki są własnością prywaciarzy niestety.
Lotos jest państwową spółką więc to nie jest taki typowy prywaciarz. Moim zdaniem spalinowy TRAXX jest konieczny do rozwijania połączeń spalinowych.
(10-04-2016, 09:54)101ksl napisał(a): Jeśli zaś chodzi o Impulsa, to owszem, jest, nazwijmy to, fajniejszy od Elfa, ale ma taki sam Vmax. Poza tym, ostatnio 45WE, które ostatnio kupiły Koleje Mazowieckie (sorry za lokalny patriotyzm ) psują się na potęgę. Więc myślę, że Impuls na razie może zaczekać.
Jeździłem wielokrotnie Impulsami KD i jestem nimi zachwycony. Są ciche i komfortowe. Miałem też nieprzyjemność nadziania się na wielkopolskiego Elfa. Dlaczego on wyje jakby kogoś mordowano? W Polsce jest więcej Impulsów niż Elfów i ta różnica będzie CAŁE SZCZĘŚCIE rosnąć.
Skarb państwa jest w posiadaniu około 54% akcji Grupy Lotos, jeśli się nie mylę. Jeżeli Tadeusz poprze dodanie tego Traxxa, to wtedy ok. Co nie zmienia faktu, że Traxx pojawia się dopiero chyba w 2010 roku jakoś, więc między nim a Gagarem jest duża luka, na którą nie ma rady. Nawet zmodernizowane przez Newag SM42 nie załatwią sprawy z powódu niewielkiej mocy. Ma ktoś jakiś pomysł.
Impulsy rzeczywiście oferują większy komfort podróżowania, w Elfach irytuje mnie hałas, jaki emitują jego wózki: trzeszczenie, skrzypienie, piski, stukanie. W SKM można przeżyć, jak się jedzie na przykład dwie stacje, ale w przypadku podróży na kilkadziesiąt kilometrów Kolejami Mazowieckimi, jest to nie do zniesienia. Minus taki, że jeśli Impuls pojawi się w naszym secie, to przyjemność z jego użytkowania będzie można odczuć dopiero w 2012 roku
A jeśli dodamy Traxxa, to może od razu E6ACT? Żart, żeby nie było.
10-04-2016, 20:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2016, 20:42 przez Walter Novotny.)
(10-04-2016, 16:33)101ksl napisał(a): Co nie zmienia faktu, że Traxx pojawia się dopiero chyba w 2010 roku jakoś, więc między nim a Gagarem jest duża luka, na którą nie ma rady.
W 2005 roku rozpoczyna się w Polsce eksploatacja BR232.
11-04-2016, 06:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2016, 06:11 przez 101ksl.)
BR232 to Ludmiła, a jej nie ma na stanie PKP Cargo w ani jednej sztuce. Wszystkie są w rękach prywatnych przewoźników. Problem więc nadal pozostaje.
Co do Twojego rysunku, to wydaje mi się, że ten niebieski kolor powinien być trochę bardziej granatowy. Ale tak to super, bardzo się ucieszę, jeśli zobaczę ja w secie.
EDIT Jak podaje strona Lotosu, Traxx pojawił się u nich w 2011 roku.
(18-04-2016, 13:07)seriously napisał(a): EN57 kolei wielkopolskich.. wszyscy Ci regionalni przewoznicy musza robic takie wzorki? na takiej skali ciezko to przeniesc..
Na razie tyle mam zrobione ale z racji niskiego priorytetu nie dokończyłem.
Ja bym jednak póki co był za priorytetem dodania jakiś szynobusów spalinowych do setu i mocniejszej lokomotywy do przewozów towarowych. Sam coś bym tam ogarnął, ale wole żeby zrobili to bardziej ogarnięci
(20-04-2016, 00:25), kóry Hunter3000 napisał(a): Ja bym jednak póki co był za priorytetem dodania jakiś szynobusów spalinowych do setu i mocniejszej lokomotywy do przewozów towarowych. Sam coś bym tam ogarnął, ale wole żeby zrobili to bardziej ogarnięci
Z towarowych brakuje w secie spalinowej towarowej. Dlatego należy dodać TRAXXa F140DE, który cechuje się dobrymi parametrami (patrz wyżej). Z elektrycznych to jedynie E6ACT Newag Dragon Lotosu.
Daj screena z rozkładem.
Czy inne wagony z takim samym rozkładem na tej samej stacji dają się przebudować, np. Gagsy z towarów na zboże?
Nie mamy czarodziejskiej kuli (a raczej moderatorzy i administratorzy tylko mają, ale niestety u wszystkich ich kule poszły na wakacje ).