KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Sad 
Long time no see.

Po pierwsze primo: prace nad cysterną 20R idą jak krew z d**y, więc na razie daję sobie z tym spokój. Wagony towarowe to chyba nie moja specjalność

Po drugie primo: Dokończyłem i poprawiłem niektóre grafiki. Lista poniżej:

1. Wagon 140A + 141A
    obydwa te wagony mogą stanowić repaint 111A i 112A, ale mogą też służyć jako oddzielna seria
  2. Wagon 162A - poprawiony + 163A (z 15 miejscami 1 klasy i 54 2 klasy)
  3. 305Ad - sypialny z Kiepury (wkrótce R.I.P.) na 200 km/h
  4. Traxx- Railpool + Railpoll Lotos + Railpool PR
  5. ET22 - w dwóch wersjach, obydwie bez żółtego czoła, jedna dodatkowo w malowaniu w jaśniejszej zieleni
  6. SU46 - też bez żółtego czoła (w drugim poście, można dodać max 5 załączników na post)
Po trzecie primo: co dalej? Jeśli chodzi o wagony towarowe, to niestety nie można na mnie liczyć, mogę zająć się ew. repaintami. Lokomotwy - jak najbardziej.

Po czwarte: dlaczego Bhp ma Vmax 100 km/h? Celowo, czy przypadkowo? Może gdzieś było już o tym mówione, ale w tym gąszczu postów nie mogę nic znaleźć Tongue

I piąte, na sam koniec: czy to, co zebraliśmy przez ten czas, nadaje się już na kolejny update PKP Setu? Wieje nudą trochę...

Załączone pliki Miniatury

Obrazki

SU46 bez żółtego czoła

Załączone pliki Obrazki

(08-07-2016, 20:18)GELO1910 napisał(a): Witam Serdecznie
Panowie szukam szukam i nie mogę znaleźć czy ten mod został już wydany ? Ponieważ nigdzie nie mogę go znaleźć
Jeżeli to nie ten dział to przepraszam moderacje i admina

Tak został wydany, możliwy jest do pobrania z poziomu gry jako "Polish PKP Set 2.0"

Co do 20R to próbowałem coś robić ale to jednak na dłuższe posiedzenie. Jakby ktoś szukał parametry i rysunki nie tylko jego to polecam katalog wagonów towarowych 1973
Nie za bardzo idzie mi też z tymi dziwnymi kątami w ED250.
Próbowałem Zrobić ED250,Filtry,SU160 itd i troche wagonów ale już po zrobieniu ED250 i SU160 komp zwariował i niestety musiałem format....
(08-07-2016, 23:56)Daniel94 napisał(a): Próbowałem Zrobić ED250,Filtry,SU160 itd i troche wagonów ale już po zrobieniu ED250 i SU160 komp zwariował i niestety musiałem format....

Nie wierzę, że nie zrobiłeś backupu. Cóż - ludzie dzielą się na tych co robią backupy i na tych, którzy będą robić backupy.
(08-07-2016, 22:47)Walter Novotny napisał(a): Nie za bardzo idzie mi też z tymi dziwnymi kątami w ED250.

Może na razie odpuść sobie skręty pośrednie i zrób po prostu sprite'y standardowe dla każdego członu? 

I czy jest ktoś, kto oprócz Tadeusza potrafi kodować GRFy? To duży problem, gdy tylko jedna osoba jest w stanie ogarnąć skrypt.
(08-07-2016, 22:47)Walter Novotny napisał(a): Nie za bardzo idzie mi też z tymi dziwnymi kątami w ED250.

Dlatego proponowałem, aby w ED250 tylko "nosy" miały długość 12 jednostek, a środki po 11, jak w zwykłych wagonach. Wtedy zarówno narysowania jak i okodowanie pierdolina byłoby zdecydowanie prostsze. Ale się uparłeś... Wink

Co do kolejnych wersji, to jest już wersja testowa 2.0.12 zawierająca wagony bagażowe i restauracyjne - http://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files
Ktoś to w ogóle testował? McZapkie narysował pośredni typ węglarek dwuosiowych, więc chciałbym jeszcze eksperymentalnie dodać go do setu, jednocześnie obniżając prędkość najstarszych węglarek do 65km/h. Nabiorą wtedy znaczenia starsze i wolniejsze parowozy towarowe.

Odnośnie Bipy, to faktycznie pierwotnie miały one 120km/h, ale szybko były ograniczane tylko do 100km/h. Dlatego obniżyłem w secie. Poza tym, to w końcu wagony na linie podmiejskie, a nie ekspresy... Wink
Ja testowałem, moje testowanie polega na tym, że gram z tą "betą" jak że zwykłym dodatkiem. Żadnych problemów nie zauważyłem, jedna rzecz, o której już zresztą mówiłem, to te zamienione prędkości bagażowych - ale to już załatwione. Bautzen działa bez zarzutów, jeździ u mnie na każdym InterCity i Ekspresie Smile

Szkoda, że Bipa jest na 100, bo na Bdhpumn trzeba trochę czekać... No i głupio puszczać wtedy Bipy z szybszymi lokami Wink 

Jakieś restauracyjne/barowe się jeszcze przydadzą? 305Ad i Marlboro znajdą miejsce w Secie?
Nie mam żadnych przycinek.

Ja gram z wagonami restauracyjnymi w wielu dziennych składach dalekobieżnych. Próbowałem użyć bagażowe ale straszny bajzel mi się narobił więc aktualnie wyłączyłem je z moich składów. Krótsze wagony ED250 wyglądają po prostu źle. Mam już gotowe w 8 rzutach wagony 1,2,7  w 4 rzutach wagony 3,4,5,6.

Co do marlboro to dalej uważam, że należy dodać więcej wagonów i lokomotyw współczesnych. Czy zostanie dodany TRAXX w innych wersjach? Szczególnie nową jakością dla setu byłaby wersja spalinowa. Inne narysowane już dawno przeze mnie malowania czy np CD163 też miło byłoby zobaczyć.
Walter, to weź może wrzuć to, co już zrobiłeś. Im więcej tego będzie, tym łatwiej będzie przekonać Tadeusza do kolejnej wersji Setu Tongue
(10-07-2016, 15:05)101ksl napisał(a): Walter, to weź może wrzuć to, co już zrobiłeś. Im więcej tego będzie, tym łatwiej będzie przekonać Tadeusza do kolejnej wersji Setu Tongue

Tutaj jest kilka malowań i dwie lokomotywy czeskie, które są dość popularne u nas a w głównym temacie pojawiły się TRAXXy
spalinowe (a brakuje nowoczesnej lokomotywy spalinowej) jak i elektryczne oraz EP09 z pantografami połówkowymi.
Szkoda, że w tym dodatku nie można zrobić wyboru malowań jak secie z samochodami, gdzie jest ładne drzewko wybierania czy buda czy plandeka czy paka i jaki towar. Pozwoliłoby to na dodanie prywaciarzy i przewoźników samorządowych.

[Obrazek: 966ED250_zaawansowanie.png]Zaawansowanie prac nad ED250 w podstawowych 8 rzutach
[url=http://openttd-polska.pl/Thread-Kolej-Polish-PKP-Set-v2-0?pid=20740#pid20740][/url]
Rozumiem, że te zielone to gotowe, a czerwone do zrobienia?
Zgadza się.
[Obrazek: 886ED250_1_2.png]
[Obrazek: 979ED250_3_4.png]
[Obrazek: 149ED250_5_6.png]
[Obrazek: 490ED250_7.png]
Jeszcze zostały końcówki (ale to kopiuj wklej), otwarte drzwi i 4 rzuty pod tymi pośrednimi kątami.
Genialny! Nie mogę się doczekać, aż go dokończysz i będziemy mogli zobaczyć go na swoich torach Smile
(11-07-2016, 22:34)101ksl napisał(a): Genialny! Nie mogę się doczekać, aż go dokończysz i będziemy mogli zobaczyć go na swoich torach Smile

Czy drzwi będąc otwartymi mają zasłaniać część pudła? Są w końcu odskokowo przesuwne. Tylko czy nie będą otwarte źle wyglądać?
Może ktoś chce pomóc i ruszyć te 4 rzuty dla długich wagonów?
Tak, drzwi powinny zasłaniać pudło, tak jak u mnie w 162A i tak naprawdę taka sama sytuacja powinna być w wagonach InterCity z Setu (w zetkach). Które rzuty są do dokończenia? Daj znać, to wieczorem się nimi zajmę Smile

A tymczasem próbuję swoich sił w zmodernizowanych kiblach, więc jeśli możesz, to podeślij proszę sprite'y z Twojego "tygryska"
(12-07-2016, 08:06)101ksl napisał(a): Tak, drzwi powinny zasłaniać pudło, tak jak u mnie w 162A i tak naprawdę taka sama sytuacja powinna być w wagonach InterCity z Setu (w zetkach). Które rzuty są do dokończenia? Daj znać, to wieczorem się nimi zajmę Smile

A tymczasem próbuję swoich sił w zmodernizowanych kiblach, więc jeśli możesz, to podeślij proszę sprite'y z Twojego "tygryska"

[Obrazek: 390en57A_tygrys.png]
Tygrysa to ja właściwie mocno nie zaczynałem  Tongue

Do dokończenia zrobienia są te rzuty w każdym wagonie:
[Obrazek: 520ED250_1_2_xxx.png]
PS Na forum przydałoby się coś takiego jak spojler aby chować duże obrazki (chyba że nie widzę).
Dobra, tygrysa to ja chyba zrobię od nowa, bo ten to trochę bardziej przypomina starego kibelka w nowym malowaniu, a nie EN57AL Big Grin

A tak BTW, dlaczego kible w secie mają bufory...?
(12-07-2016, 10:01)101ksl napisał(a): Dobra, tygrysa to ja chyba zrobię od nowa, bo ten to trochę bardziej przypomina starego kibelka w nowym malowaniu, a nie EN57AL Big Grin

A tak BTW, dlaczego kible w secie mają bufory...?

Jak? Tygrysy (te 3 człony od boku) są przerobione. Przecież dach jest zrobiony z klimatyzatorami pantografami połówkowymi i pozbawiony tych wywietrzników, ma nowe drzwi i nowy przód, który jest bardziej zaokrąglony.
Te EN57 KD to nie są AL tylko z nowym przodem jedynie a pytałeś o tygrysy.

Dlaczego EN57 ma bufory? O to trzeba Tadeusza zapytać.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord