Zwalnianie pociągów
Witam
Którą opcję należy zaznaczyć aby pociągi szybsze poruszające się za wolniejszym trzymały takie samo tempo, a nie przyspieszały do maksa i co chwilę hamowały do zera przed kolejnym sygnalizatorem ?
W jaki sposób ustawić opcje autoseparacji aby np 4 pociągi w rozkładzie zajmującym 240 minut były wytaktowane co 60 minut. Odpowiednie przerwy na końcówkach są zaplanowane a mimo to pociągi i tak zbijają się często w stada.
Wszystkie opcje znajdziesz w rozkazach , u gory po prawej stronie guzik 

[Obrazek: QotL3qT.png]
Możesz ustawić szereg parametrów – czas przejazdu składu na danym odcinku trasy, jednocześnie jego prędkość oraz czas postoju na stacjach. Bez problemu da się zgrać składy szybsze i wolniejsze korzystające z tej samej trasy.
Ważne, aby pamiętać/sprawdzić, jakie ma się ustawienia dot. przejazdu składu – opcje gry – najlepiej jest ustawić wygodne dla siebie opcje na poziomie menu głównego, aby działały we wszystkich rozpoczynanych grach, a nie na poziomie bieżącej gry.
Ja korzystam z opcji "idź bez przerwy do". Przejazd bezpośredni z A do B. Wszelkie zatrzymania zależą ode mnie i mojego planowania przejazdu.
Jest jeszcze "idź do". Przejazd z A do B z zatrzymaniami na stacjach pośrednich.
Jeśli planujesz tworzenie rozkładów jazdy (co polecam), lepiej ustaw jako domyślną wersję "idź bez przerwy do". Ułatwia planowanie podróży.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord