|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
Liczba postów: 452
Liczba wątków: 14
Ja wiem, ja wiem  SN81
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 0
Przyda się? Mógłby chociaż w niewielkim stopniu zapełnić lukę między SN61 a SA106.
31-10-2016, 11:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 11:23 przez jakubg1.)
SN81 musiałby być tani, mało pojemny i stosunkowo dużo awaryjny. No i nie było by do niego doczep.
Hm, według Wikipedii SN81 ma 48-54 miejsc siedzących, a łącznie ze stojącym około 150. Gdyby przyjąć wartość na przykład około 80, można by go używać na początku lat 90., gdzie nie jest opłacalne puszczanie stonki z bonanzą albo bohunem. Co sądzą inni?
Liczba postów: 134
Liczba wątków: 12
Moim zdaniem SN81 nie rozwiązuje problemu braków taborowych w grze – jest to pojazd zbyt mały. Najlepiej od razu na podstawie wykonanego rysunku SN81 opracować SA101 i SA102. Te składy stanowią najlepsze uzupełnienie braków taborowych w latach 1990-2000. Co ważne – służą w PR do teraz.
SN81 to bodajże 1989 rok. SA101/102 to 1995, a chwileczkę później pojawia się SA106, pojemniejszy i wydajniejszy. To nie jest moim zdaniem dobra opcja. A do przyszłego roku prawdopodobnie je wycofają z eksploatacji.
"101" i "102" mają być wycofane do końca 2016 roku, to prawda. Znając PR, nastąpi to do kwietnia 2017 roku.
Składy te były projektowane i produkowane od 1990r., ostatnie powstały w 1995r. Można lekko zmodyfikować dane na potrzeby gry.
SN81 wycofali dopiero w zeszłym roku, więc jeździły łącznie +- 20 lat. Między SN61 a SN81 tak naprawdę nie pojawił się żaden sensowny SZT czy też "szynobus". Można by powiedzieć, że dopiero Pesa coś ruszyła w tej kwestii i w przeciągu ostatnich 15 lat sporo nowych modeli SZT się pojawia.
W secie mamy jedynie SN61 i SA106. To stanowczo za mało, zarówno przed pojawieniem się SN61, jak i po wejściu SA106. Gra w OpenTTD z PKP setem kończy się praktycznie ok. 2020 roku, kiedy to nie ma już nic nowego, a żywotność większości "współczesnych" modeli się zakończyła. Dlatego warto skupić się na nowych lokomotywach, ezetach i eszetach, które w tej chwili przejmują większość szlaków Polski.
01-11-2016, 17:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2016, 17:26 przez gustlik.
Powód edycji: błąd
)
W razie potrzeby mogę "odkopać" ED161. Czeka sobie na lepsze czasy od kiedy zacząłem prace nad ETR610 i EN57. Rzuty boczne "Darta" mam, wymagają skrócenia, brakuje rzutów skośnych. Wymiary "Darta" opracowałem na bazie rysunków działającego już "Elfa", ale okazało się, że jest on zbyt duży.
W tej chwili naprawdę warto się skupić, przygotować nowe ezety typu Pendo czy Dart/Flirt PKPIC, rodzinę Impuls w malowaniach i wersjach nadwozia różnych przewoźników i SZT, pojawiających się po SN61. Wagony... A, nie będę się powtarzał, już chyba znacie moje zdanie na temat ich ilości.
Tylko kto to zakoduje?
Liczba postów: 430
(01-11-2016, 17:49)101ksl napisał(a): W tej chwili naprawdę warto się skupić, przygotować nowe ezety typu Pendo czy Dart/Flirt PKPIC, rodzinę Impuls w malowaniach i wersjach nadwozia różnych przewoźników i SZT, pojawiających się po SN61. Wagony... A, nie będę się powtarzał, już chyba znacie moje zdanie na temat ich ilości.
Tylko kto to zakoduje? 
Uff... udało mi się to znaleźć:
(14-03-2016, 23:15)TadeuszD napisał(a): Zamiast gadać - narysujcie coś wartościowego. 
Ciągle dyskutujecie o kolejnych odmianach wagonów osobowych, które nic nowego już nie wnoszą do setu, poza kolorowymi atrakcjami. Za to wciąż brakuje wagonów towarowych. Z prowadzonej tu krótko dyskusji wynikało na przykład, że dla zachowania równowagi w secie można by (a nawet powinno się) dodać co najmniej kilka typów cystern, w tym różne specjalistyczne. Ktoś (teraz nie pamiętam, kto...) miał narysować 20R. Wciąż nie ma też ED250.
Jak będą dobre grafiki to je zakoduję. Na tyle jeszcze znajdę czasu...
(01-11-2016, 17:49)101ksl napisał(a): W tej chwili naprawdę warto się skupić, przygotować nowe ezety typu Pendo czy Dart/Flirt PKPIC, rodzinę Impuls w malowaniach i wersjach nadwozia różnych przewoźników i SZT, pojawiających się po SN61. Wagony... A, nie będę się powtarzał, już chyba znacie moje zdanie na temat ich ilości.
Tylko kto to zakoduje? 
Z racji na fakt, że mamy znaczne braki we wszelkiego typu współczesnych zespołach elektrycznych, proponuję rozwiązanie stosowane masowo w innych kolejowych zestawach do gry – tworzymy człon czołowy A, człon czołowy B, a także jeden lub dwa człony ze środka zespołu (jestem za opcją z dwoma). Dlaczego? Chodzi o czas tworzenia, rysowania i później kodowania. Tak, będzie to uproszczenie względem stanu faktycznego, ale w zamian za kompromis na polu odwzorowania rzeczywistości, nowe składy szybciej będą w grze.
Myślę tu przede wszystkim o ED250.
Człony czołowe będą w zasadzie takie same, różnica będzie tylko między członami środkowymi. Jeden będzie miał na dachu pantografy, drugi nie. Poza tym, można zapisać człon z pantografem/pantografami jako silnikowy.
Na końcu wystarczy złożyć zespół. Tu sprawa do dyskusji, jakie rozwiązanie przyjmiemy. Może opcja przebudowy?
To chyba się nie przyjmie. Zważywszy na postęp prac przy rysowaniu Pendolino, uważam że zmiana mechanizmu kupowania ezetów mija się z celem. Wyobraź sobie, jak byś chciał kupić 3xEN57... Nie powinniśmy iść na kompromisy dotyczące jakości Setu, skoro dotychczas była ona tak wysoka. Jeśli coś nie jest gotowe, po prostu się tego nie wypuszcza, a nie przygotowuje "tymczasową" wersję. Takie moje zdanie.
Jeśli masz czas, to pokaż, co udało Ci się narysować, ok?
LaChupacabra: jak zwykle nie jestem w stanie nic wywnioskować z Twojej wypowiedzi, więc weź normalnie napisz.
02-11-2016, 18:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2016, 18:18 przez jakubg1.
Powód edycji: pogrubiło mi posta :P
)
Jeśli już mówimy o realiźmie:
(01-11-2016, 22:20)gustlik napisał(a): Poza tym, można zapisać człon z pantografem/pantografami jako silnikowy.
Pantografy znajdują się w członach 2-5, a silniki w członach 1, 2, 6 i 7 - powinno być więc mniej więcej odwrotnie. Nie ma sensu się też w to bawić - stopień rozwoju PKP Set jest na tyle wysoki (a wkrótce też i zabraknie czegokolwiek sensownego do wprowadzenia seta co oznacza że nie będzie dalej rozwijany), że lepiej korzystać z systemu taki jaki jest. A jeśli nie chcecie rysować tylu wagonów to napiszcie do PKP Intercity aby zamawiało krótsze składy albo z identycznymi wagonami
Liczba postów: 430
03-11-2016, 01:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2016, 01:28 przez LaChupacabra.)
(02-11-2016, 07:52)101ksl napisał(a): LaChupacabra: jak zwykle nie jestem w stanie nic wywnioskować z Twojej wypowiedzi, więc weź normalnie napisz.
 Ok, to zacytuję krócej, abyś nie miał dylematów w interpretacji mojej przydługiej wypowiedzi
(01-11-2016, 17:49)101ksl napisał(a): Tylko kto to zakoduje? 
(14-03-2016, 23:15)TadeuszD napisał(a): Zamiast gadać - narysujcie coś wartościowego. 
Jak będą dobre grafiki to je zakoduję. Na tyle jeszcze znajdę czasu...
Wnioskując z ostatnich wypowiedzi Tadeusza, jest on nadal zainteresowany rozwinięciem setu, natomiast gotowych grafik, które warto by było zakodować jak nie było, tak nadal nie ma.
(01-11-2016, 22:20)gustlik napisał(a): Tak, będzie to uproszczenie względem stanu faktycznego, ale w zamian za kompromis na polu odwzorowania rzeczywistości, nowe składy szybciej będą w grze.
No, tak z całą pewnością będzie duuuużo "szybciej" 
Na bylejakość w secie PKP moim zdaniem nie powinno być miejsca, zaś przerobienie kodu wszystkich pozostałych składów, tak aby powstał jednolity system (któremu z resztą już kiedyś Tadeusz powiedział wyraźne NIE) z pewnością byłby dużo bardziej pracochłonne niż dokończenie w sumie drobnych przeróbek tych kilku wagonów.
Rok mi to zajęło i nadal nie jestem zbytnio zadowolony z efektu
Liczba postów: 122
Liczba wątków: 2
Uproszczenia mogłyby być (np. by wypuszczać częściej aktualizacje, w sumie nawet lepiej, gdyby powstało coś np. za pół roku i potem finalna wersja za rok, niż żeby finalna wersja i tak wyszła za rok, a w międzyczasie nic), ale wtedy trzeba jakoś sensownie dobrać parametry, by krótki pociąg nie miał takich osiągów, jak długi. Tylko co wtedy później, zabrać krótszą wersję, czy nie?
Uproszczenia w żaden sposób nie mogą oznaczać obniżenia jakości Setu, o tym już była mowa. Nie zniszczmy tego, co działa tak dobrze od tak długiego czasu.
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|