No nadal źle, w gimpie otwórz okno Color Map i zobacz jak jest zabełtane.
Ale udało mi się to naprawić w prosty sposób, wklejając wszystko do już istniejącego poprawnego obrazka innego wagonu:
Teraz wszystko działa OK:
Ewentualnie można delikatnie (w porównaniu z 3Aw) zaznaczyć wywietrzniki,
a całość (rzuty skośne) chyba trzeba przesunąć lekko o 1 piksel w stronę środka toru, bo chyba bazowałeś na formatce dla normalnotorowego PKP.
Zapisujesz go w .gimp-2.8/palettes (w Windowsie domyślna pełna ścieżka to: C:/Users/<UŻYTKOWNIK>/.gimp-2.8/palettes).
Zmieniasz tryb kolorów na indeksowany:
Ustawiasz paletę ttd-newgrf-dos (powinna być na samej górze listy); odznaczaszUsunięcie nieużywanych kolorów z palety kolorów:
Włączasz okienko z paletą kolorów:
Chcąc użyć jakiegoś koloru, wystarczy kliknąć odpowiedni w tym okienku.
Dodatkowo, przy rysowaniu grafik polecam wyłączyć tryb jednookienkowy - wtedy dla danego rysunku można sobie otworzyć drugi widok (Widok > Nowy widok) np. przybliżenie 1:1.
Mój GIMP podczas pracy wygląda tak:
Przydatne są również skróty klawiszowe Polecam nauczyć się podstawowych:
18-12-2016, 18:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2016, 19:43 przez Sikoreł.)
Zrobiłem wszystko zgodnie z waszymi wskazówkami - wagony są przesunięte bardziej do środka, mają wgraną paletę i dodane wywietrzniki. Dziękuję za dobrą radę i zrozumienie dla nowicjusza W załącznikach kolejno:
1. Świdnicki 1Aw
2. Pleszewska seria motoraków MBxd1 (nr. 161-169) powstała na bazie wagonów 1Aw (mamy czym je targać! )
Pozdrawiam, Jakub
EDIT:
Robią się też otwierane drzwi do MBxd2 oraz A208P. Czy i jak trzeba oznaczyć, że grafikę się tylko 'przerobiło'?
Dobra robota, Jakub. Załóż może konto na https://dev.openttdcoop.org aby móc tam wrzucać grafiki bezpośrednio.
Do sekcji 'files' wrzuciłem nową wersję setu. Jedna rzecz mi nie pasuje - dymi się z pierwszego wagonu za wagonem spalinowym, nie wiem czemu (ogrzewanie ?
18-12-2016, 20:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2016, 20:24 przez Sikoreł.)
Z tym dymem to zupełnie nie mam pojęcia czemu :/ No niby 1Aw miały ogrzewanie piecem węglowym, ale ja w ogóle tego nie planowałem :/ Wie ktoś jak to naprawić?
(18-12-2016, 20:08)McZapkie napisał(a): dymi się z pierwszego wagonu za wagonem spalinowym, nie wiem czemu (ogrzewanie ? )
Podejrzewam, że wynika to z faktu, że wagony motorowe są zdefiniowane jako przegubowe, ale nie mają switch'a, który wyłączałby efekty dymu dla drugiego członu. Tak jak jest to np. dla SP32 w PKP Secie:
19-12-2016, 17:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2016, 20:23 przez Sikoreł.)
Grafiki wolę wrzucać tutaj, może znajdzie się więcej osób chętnych do współpracy
W załączniku:
1. Wagon motorowy FAUR A20D-P (grafika otwieranych drzwi)
2. Wagon osobowy Bxhpi FAUR A208P (grafika otwieranych drzwi + sygnały końca pociągu)
Pozdrawiam, Jakub
EDIT:
Żeby nie nabijać nie wiadomo ile postów to wrzucę węglarkę 5Ww tutaj, oceńcie ją. Do końca tygodnia postaram się narysować jakiś wagon kryty, węglarkę z hamulcem, platformę i Lyd1. Może i spróbuję skończyć 'peiksa'.
20-12-2016, 01:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2016, 01:35 przez McZapkie.)
Dzięki, Tadeusz, faktycznie zapomniałem o tym switchu.
Jakub, wrzuciłem do sekcji files nową wersję, już z otwieranymi drzwiami wagonów.
Jeśli chodzi o węglarkę to trochę taka niezbyt podobna - za bardzo przysadzista moim zdaniem.
Np. rzuty / \ - chyba za szerokie, skróciłbym o 2 px.
W ogóle chyba by można zrezygnować z rysowania grubości burt, bo to bardzo 'pogrubia' całość.
Tylko w rzutach | wierzch podłużnych burt można by zanzaczać, ale ciemniejszym kolorem.
Ostatnio miałem o wiele mniej czasu niż bym się tego spodziewał A więc, aby nie robić zastoju w tworzeniu setu wrzucam to co mam, a jest tego nie wiele:
1. Węglarka 5Ww - Zwęziłem ją o 2px, wydaje się być smuklejsza
2. Węglarka 6Ww, tylko tyle umiem, budki hamulcowe w rzutach / i \ są dla mnie trudne do narysowania, może ktoś pomoże? Oczywiście będę z nimi walczył, może wkrótce uda mi się je zrobić.
Mam prośbę o dane (vmax, moc, masa własna, ilość miejsc) wagonu motorowego z Krośniewic.
Nic mi się nie udało wygooglać, może ktoś ma Świat Kolei albo Stalowe Szlaki gdzie to jest opisane?
Dane węglarek też by się przydały.
28-12-2016, 01:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2016, 01:04 przez TadeuszD.)
(28-12-2016, 00:27)McZapkie napisał(a): Mam prośbę o dane (vmax, moc, masa własna, ilość miejsc) wagonu motorowego z Krośniewic.
Chodzi o ten wagon? http://www.tpkkd.pl/tabor-i-sprzet-krosn...-typu-1mw/
"Układ napędowy wagonów typu 1Mw stanowił początkowo silnik wysokoprężny Wola DTK 150 o mocy 150 KM połączony ze przekładnią od samochodu Jelcz sterowaną pneumatycznie. W latach 80 – tych gdy wagony znajdowały się w Śmiglu dokonano przebudowy układu napędowego poprzez zabudowanie silnika Wola 14H6 o mocy 180 KM i przekładni od samochodu Kamaz."
"Wyposażenie przedziału pasażerskiego składa się z 32 miejsc siedzących, które stanowią półmiękkie ławki."
28-12-2016, 01:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2016, 13:57 przez Sikoreł.)
Narysowałem wagon MBxd1 serii 161-169 (przeróbka 1Aw), ale mówiąc szczerze od serii 201-204 (Konstal) różni się tylko brakiem chłodnicy na jednym czole. Biorąc pod uwagę że o tym 'przerobionym' mamy praktycznie zero informacji, mogę niedużym nakładem pracy (usunięcie chłodnicy) narysować wagon Konstalu.
Pozdrawiam, Jakub
EDIT:
Jak zapowiadałem, tak zrobiłem, dzięki tej zmianie zyskamy pierwszy wagon motorowy 4 lata wcześniej:
Konstal 1Mw:
Rok budowy: 1960
Liczba miejsc siedzących: 32+4
Masa służbowa: 18 ton
Prędkość konstrukcyjna: 45 km/h (podobno rozbujali go do 70 km/h )
Moc silnika 150KM (po wymianie na Wola 14H6 180KM)
Węglarki 5Ww i 6Ww:
Ładowność: 17 ton
Vmax: no nie wiem, około 40 km/h
Rok budowy: 1959
(28-12-2016, 01:17)Maszynista00 napisał(a): Narysowałem wagon MBxd1 serii 161-169 (przeróbka 1Aw), ale mówiąc szczerze od serii 201-204 (Konstal) różni się tylko brakiem chłodnicy na jednym czole.
No nie wiem, jeśli chodzi o ten: https://pl.wikipedia.org/wiki/MBxd1_201-204 to jest bardziej kanciasty, inny układ okien...
Z początku miał też inne, niebieskie malowanie.
Dane krośniewickiego znalazłem: http://enkol.pl/1Aw/M
i w sumie myślę, że mogłyby być oba wagony, ale na innej zasadzie.
Po prostu kupując wagon 1Aw miało by się opcję przebudowy, za dopłatą, na wagon motorowy (tak zrobiłem w secie 600mm).
Natomiast 1Mw byłby wagonem motorowym standardowo kupowanym.
Jakub, dałbyś rady przemalować go na niebiesko-kremowo i zamarkować że ma 2 okna z przodu?