Problem ze stacją
Witam,
Sciągnęłam wczoraj OpenTTD, i nie wiem czy to jakas inna wersja niz poprzednia czy co bo niektore rzeczy sie różnią :/
Mam problem ze stacją (aby lepiej zobrazować to co zaraz napiszę daję link z screenem):
http://img31.imageshack.us/img31/9691/ttdw.jpg

Chciałam zrobić tak:
1. Z farmy A jedzie pociąg, zabiera zboże i żywiec, zawozi to do fabryki, wraca spowrotem na farme A i znow ładuje.
2. To samo z farmą B: z farmy B jedzie DRUGI pociąg ładuje, i zawozi to do fabryki.

Problem polega na tym, że pomimo ustalenia trasy ("idź do...) pociąg z farmy A zamiast jechać do fabryki i potem WRACAĆ na farmę A, zaczyna jechać na farmę B mimo że nie ma takieog polecenia w rozkładzie :/ co bym nie kombinowała to on tam zawsze jedzie....

PS: da się powiększyć czcionkę? w tej wersji którą sciągnęłam jest ona tak mała że niektórych rzeczy nie da sie przeczytać :/
W opcjach wlacz zawracanie na stacjach albo zbuduj osobny peron dla pociagu.
Super dzieki Smile pomogło Smile
A nie wiecie jeszcze jak te czcionke zwiekszyc?
Prytrzymaj klucz i wybierz difficulty level. 3 od dolu: Train reversing: i ustaw At end of line, and at the stations.
Otwierasz plik: openttd.cfg Jest on w katalogu z grą, w nowszych wersjach w Moje Dokumenty.
I tam masz linijki:
small_size = 9
medium_size = 11
large_size = 16

Zwiększasz liczby po znaku '=' i już masz większa. Prawda, że proste Smile
(11-07-2009, 12:42)Pawilonek napisał(a): Otwierasz plik: openttd.cfg Jest on w katalogu z grą, w nowszych wersjach w Moje Dokumenty.
I tam masz linijki:
small_size = 9
medium_size = 11
large_size = 16

Zwiększasz liczby po znaku '=' i już masz większa. Prawda, że proste Smile

Zmień język na angielski, tam są czytelne.
Super dzieki, powiekszylam czcionki, ale rzeczywiscie te literki same w sobie sa jakies nieczytelne.

To chyba jakas inna wersja bo poprzednia tez grałam po polsku ale wszystko inaczje wygladalo i opcji bylo troszke mniej (np. opcje "idź do", albo załadunek/wyładunek, niektóre rzeczy sa dziwne :/ np. naciskam "wyładuj wszystko" a w poleceniu pokazuje mi sie wyładowanie i załadowanie czy cos takiego :/) dziala w porzadku ale troche to pokrecone wszystko :/

A litery tez za bardzo nie mpge byc wieksze bo z kolei nachodza na siebie wtedy :/ no ale juz trudno
Rozladunek i zaladunek zostal rozbity na 2 sekcje i trzeba wybierac odpowiednie z obu stron.
Co do literek to polecam zajżeć do tematu "Polskie czcionki". A jeśli Ci się nie chce to wystarczy zrobić tylko to:

1. Pobrać font
Pobieramy font http://ashus.ashus.net/download/file.php...895f460e43
2. Umieszczenie
Wrzucamy plik tahomabold.ttf do C:\WINDOWS\Fonts
3. Konfiguracja openttd.cfg
Lokalizacja pliku : C:\Documents and Settings\UŻYTKOWNIK\Moje dokumenty\OpenTTD\openttd.cfg

Odnajdujemy podobne linijki i zamieniamy je na.
Kod:
Kod:
small_font = TahomaBold
medium_font = TahomaBold
large_font = TahomaBold
small_size = 8
medium_size = 10
large_size = 16

U mnie wszystko gra i myśle że u Ciebie też powinno jeśli wszystko dobrze zrobisz Smile
Tak czy siak musialam zajrzec na temat polskiej czcionki bo nie dzialal ten link co podales nie wiem czemu, ale stamtad udalo sie go sciagnac.

Jezeli chodzi o czcionke to jest czytelniejsza, ale male literki zachodza na siebie przy niej, no ale moze i tak byc jest lepiej niz bylo. Mialam wersje bez polskich znaków to byla bardzo czytelna :/ chyba ze to tez kwestia rozdzielczosci....

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord