zagubione zyski
Dzień dobry, mam gre od niedawna i bardzo mi sie podoba ale zawsze przegrywam bo wystepuje u mnie jakis blad. polega to na tym ze na poczatku autobusy i pociągi przynosza zyski i jest to wykazane w bilansie rocznym, czyli wszystko gra, firma zarabia. Ale po jakims czasie (i tu jest róznie, po roku, dwóch czy nawet wiecej) kazdy pojazd ma w swoich informacjach kwoty jakie zarobil a w bilansie ich nie widac, wogóle ta pozycja znika. W pozycjach "train income" albo "vehicle income" jest pustka. Jakos mi te dane program gubi, a zyski sa widoczne na poszczegolnych pojazdach. I teraz nie wiem gdzie jest przyczyna. Jak wyczytałem o OTTD to sciagnalem kilka roznych wersji i roznorakie dodatki, sciagnalem tez TTD ten stary. Moze cos za duzo tego probowalem i sa jakies bledy w rejestrach? Jestem pewny ze gracze komputerowi tez maja ten problem bo tez bankrutuja ze mna.
Moze mam blad gdzies w windowsie i zle wykonuje jakąs czesc programu?

Druga sprawa; na liscie pojazdow (jedna z ikonek u gory ekranu) kazdy z przodu ma kolorowa kropke, i kolor tej kropki sie zmienia z czasem, co to moze znaczyc?

Zaczynalem gre jakies 5 razy i piec razy mialem to samo ze znikaniem zyskow z bilansu firmy. Irytujace to jest, a gra bardzo ładna i ciekawa. Prosze podpowiedzcie co moze być. Mam wersje 060, 063, 071 i jedna jeszcze nowsza co jest skompilowanym zestawem modow i poprawek dokonanych przez jednego gracza z glownego forum tej gry. W każdej wersji ten blad sie dzieje.
Z tymi zyskami szczerze nie wiem o co chodzi.
Kropki przed pojazdami:
czerwona - pojazd przynosi straty
żółta - pojazd zarabia ale niewiele
zielona - pojazd dobrze zarabia
Jeżeli mógłbyś zacząć nową grę i zrobić zrzuty z ekranu (finanse, kopalnie, pociągi, ordersy - kiedy wszystko zaczyna się walić), to byłbym wdzięczny. Teraz to mi do głowy przychodzi .grf z ECS Vectorsami, ale pewnie nie używasz.
Daj save.
Majama, znajdź jakiś pojazd i sprawdź jego pełen przebieg w trasie sprawdź czy dany pojazd, pociąg ładuje i wyładowuje ładunek na stacjach sprawdź tez czy stacja akceptuje dany towar(czasami jest tak że zakład mimo zasięgu nie akceptuje ładunku).
Sprawdzaj to przy otwartym oknie pojazdu i jego szczegółach, otwórz też okno stacji i sprawdź czy stacja akceptuje towary.
W szczegółach pojazdów masz przychód. W bilansie masz to podzielone na zyski i straty, możliwe że robisz coś źle i zwyczajnie nie masz zysków. Pociąg jak dojeżdżacza do stacji docelowej to pokazuje się informacja jaki miał przychód.
Jak możesz to daj zrzut ekranu z przykładowym pojazdem jego szczegółami i stacjami na których się zatrzymuje, daj tez bilans.
Jak możesz to sprawdź jak gra chodzi ci na sieci, proponuje wpaść tutaj na serwer tam na pewno dostaniesz pomoc.

P.S. Ktoś wie jakie są warunki bankructwa?
Na minusie przez kilka(3?) miesiace
Chyba mnie własnie dzisiaj oświeciło gdy uruchomilem gre i szybko zrobilem próbe nowego biznesu aby wyslac wam save'a to ustawilem dwa autobusy i kombinowalem z opcjami wyladunku. Dotad ustawialem zazwyczaj: "transfer and take cargo" i finanse byly wykazywane niby bardzo dobre z kazdego kursu, a cala firma bankrutowala i brak nyl tych pozycji w zyskach bilansu rocznego. Gdy nic nie ustawiam i poprostu wskazuje tylko przystanki docelowe bez zadnych komentarzy ladunku i rozladunku to pojawily mi sie zyski w tabeli (sukces!) i z opisow pojazdów zmalaly na zero pozycje "transfer credits", czyli chyba nie zrozumialem jeszcze sensu opcji transferu przy zaladunku. Potestuje to jeszcze troche i napisze czy juz bedzie dzialac, teraz czas na kąpiel po pracy Smile
A bankructwo wyglada tak ze poprostu wyskakuje napis ze firma zbankrutowala i wszystko zostaje sprzedane, ale nic mi nie sprzedali i dalej moglem grac, tyle ze z dlugami.
transfer sluzy do przenoszenia ladunku z jednej stacji na druga. nastepnym razem sprubuj full load i unload, po polsku odpowiednio laduj do pelna i rozladowywuj. w przypadku autobusow na dwoch stacjach mozesz dac ful load, lub pozostawic bez rozkazow.
Dzieki za odpowiedzi, niestety na razie nie mam czasu na dluzsze gry, w weekend potestuje
Witam.

Mam ten sam problem co założyciel tematu i nie wiem z czego on wynika.
Dam kilka screenów.

1. Widać, że mam autobusy, samoloty i statki przynoszące zyski ale w tabeli dochodów w ogóle tego nie ma i faktycznie kasa mi nie przybywa...

[Obrazek: fw7llh.png]

2. W niektórych pojazdach (tych dobrych) kasa pokazuje się na zielono i słychać charakterystyczny dźwięk monet.

[Obrazek: qpjbro.png]

Są to pociągi towarowe. Ustawienie mam pełen załadunek - pełen rozładunek

3. Pojazdy pasażerskie, które niby zarabiają ale... no właśnie faktycznie kasa nie przybywa

[Obrazek: 2lddsaq.png]

Ustawienie : przeładuj i zabierz ładunek (gdy nie dawałem żadnego ustawienia tylko poprostu dwa punkty skąd-dokąd to zamiast zysku miałem... koszt, widać to na ostatnim screenie)

4. koszt...

[Obrazek: 9gm4d3.png]

Prawdopodobnie nie jest to żaden bug tylko ja coś źle robie...
Nie wiem czemu jak ustalę trasę pojazdu pasażerskiego bez ustawień ładunku to zamiast zysków mam koszt.

Ktoś wie o co chodzi ?
A więc tak:
1) Towarowe pociągi działają Tongue

2)
(11-08-2009, 23:43)Kiera napisał(a): Ustawienie : przeładuj i zabierz ładunek (gdy nie dawałem żadnego ustawienia tylko poprostu dwa punkty skąd-dokąd to zamiast zysku miałem... koszt, widać to na ostatnim screenie)
Przeładuj, tu jest problem samolot po prostu tak jak ma w orderach (rozkazach) wyładowuje wszystko i zostawia na stacji nie przynosząc zysku! Dlatego spróbuj zmienić tą opcję.

3) Tutaj nie wiem, nie miałem nigdy takiego czegoś. Domyślam się, że koszty utrzymania tego pojazdu są znacznie większe niż zyski które przynosi, może spróbuj wydłużyć trasę (im dłuższa tym więcej się zarabia) albo sprawdź czy nie stoi na stacji i się ładuje prawie rok. (To są tylko moje domysł bo jak powiedziałem nie spotkałem się z czymś takim).
(11-08-2009, 23:43)Kiera napisał(a): Mam ten sam problem co założyciel tematu i nie wiem z czego on wynika.
A gdzie save?
Pawilonek - np. mam pociąg relacji Gdańsk - Warszawa (ściągnąłem fajną mapkę Europy Smile ) który zawsze ładuje się do pełna na obu stacjach (200 pasażerów, 30 poczta), koszt utrzymania to 5 tys $/rok. Robi kilka kursów rocznie. Gdy jest ustawienie przeladuj to nie trace kasy ale też jej nie zyskuje faktycznie (pokazuje się na liście pociągów zysk ok. 70 tys $/ rocznie ale kasy tak naprawdę nie przybywa) natomiast gdy po prostu ustawie "idź do" bez żadnych opcji przeładunku to mam ten nieszczęsny koszt ok. 30 tys $ za każdy kurs. I ta kasa faktycznie ubywa...

Save jest do ściągnięcia tutaj:

http://wyslijto.pl/plik/tqa7aqel0j

W TTD grałem z 10 lat temu i tam wszystko było proste Smile
W openTTD gram pierwszy raz. Dużo fajnych zmian ale nie ogarniam jeszcze wszystkiego, więc proszę o pomoc.
No tak wszędzie masz ustawione Przeładuj! Ta opcja tylko zawozi towar na stację i ją tam zostawia a nie sprzedaje. Zamiast opcji przeładuj ustaw: wyładuj wszystko albo nawet nic nie dawaj.
Przecież tłumacze, że jak przestawie na bez rozkazów załadunku to zamiast zysków mam ogromny koszt.
Czasem nad pociągiem pojawia się kwota:
- na zielono - zarabiasz, tak na prawdę
- na czerwono - za krótki, wolny, niepełny kurs, tracisz
- na żółto - doczytaj o stacjach przeładunkowych

Po poprawieniu orderów pojazdy zarabiające na "żółto" będą przez kilka kursów tracić na "czerwono".
Dlaczego tak się dzieje pozostawiam jako zagadkę do samodzielnego rozwiązania.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord