|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 14
27-11-2017, 22:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2017, 22:35 przez LaChupacabra.)
(27-11-2017, 19:57)Walter Novotny napisał(a): ![[Obrazek: 862yntelygent.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/862yntelygent.png)
No i co chciałeś na tym screenie pokazać? Że nadal potrzebujesz, aby gra kontrolowała czy nie popełniasz podstawowych błędów?
O różnicy w masie ropy w "standardzie" i FIRS'ie wiedziałem. Sprawdziłem dzisiaj całą resztę no i rzeczywiście miejscami niezłe kwiatki są. Ropa i paliwo są jednak w większości setów właśnie dobrze przeliczone. Dlatego już mnie zaczęło wkurzać, że Ktoś, kto tak dużą uwagę przykłada do detali, koniecznie chce psuć coś co jest zrobione dobrze.
Nadal uważam, że ładowność chemii z Zaes'ie jednak można zmienić właśnie ze względu na Uahs'a. Choć jest w tym pewne kuriozum, bo we wszystkich setach jest ona znacznie lżejsza niż powinna być.
(27-11-2017, 19:57)Walter Novotny napisał(a): Jako, że grasz na kalkulatorze (...)
Twierdzisz, że gram na "kalkulatorze"? To powiedz na czym inni grają skoro na serwerach to zazwyczaj ja zostaję ostatni, gdy wszystkich innych wywala za "powolność"?
W grze offline jednak też nie jest wesoło, gdy tworzysz coś naprawdę dużego, a gra zwalnia do tego stopnia, że najszybsze składy poruszają się - z powodu znacznego obciążenia - jak powozy konne.
Hi hi hi, ha ha ha... zanim zaczniesz się śmiać z mojego "kalkulatora" otwórz sobie save poniżej, włącz przyśpieszenie gry i zobacz ile trwa w niej rok - u mnie ponad godzinę, a na mapie jest zaledwie 600 pociągów.
Test wydajności 600x15 (PKP), 23 lip 2022.sav (Rozmiar: 413.64 KB / Pobrań: 113)
-Set PKP
-600 składów o długości 14,8 kratek każdy
-Każdy pociąg składa się z 20 członów (2 loki + 18 wagonów)
Efekt: na moim komputerze rok w trybie przyśpieszonym trwał 1 godzinę i 5 minut.
Dla zobrazowania jak duży wpływ mają nie tyle same pociągi liczone jako całość lecz liczba jednostek (w tym niewidocznych części wagonów) przemieszczających się po mapie dam jeszcze ten save:
Test wydajności 1000x1 (2CC), 28 lis 2044.sav (Rozmiar: 398.13 KB / Pobrań: 84)
-Set 2cc (ten sam efekt co standardowy set - wagony składają się zawsze z jednej części)
-1000 składów o długości 1 kratki
-Każdy pociąg składa się z 2 członów (1 lok + 1 wagon)
-Dodatkowo, po złości wszędzie nastawiałem co kratkę pathsygnalizatory, które wg legend ludowych strasznie spowalniają grę...
Efekt: ponieważ jest więcej składów i wszędzie jakiś głupek nastawiał złe sygnalizatory, rok trwa aż 4 minuty 27 sekund!
(Przy 600 składach było 2 minuty i 28 sekund)
Tak z ciekawości: powiedz Walter ile u ciebie, na twoim "kalkulatorze" trwał rok. Nawet tak bez złośliwości jestem ciekaw.
Odnośnie wag ładunków w poszczególnych setach, tak to wygląda na przykładzie wagonu Zaes:
Ładowność: 61m3
FIRS / SPI /auzind
ropa.......53t
chemia...38t
paliwa....49t (51t au)
mleko.....68t (63t au)
Standard / OpenGFX / Manual / Manpower
ropa......61t
woda.....61t
ECS
ropa.........57t
p.rafinacji..57t
paliwo.......49t
barowniki..61t
woda........61t
UK Basic
ropa........61t
paliwo.....41t
plastik.....49t
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
W drugim teście rok na przyspieszonym czasie trwał dokładnie 1:20.
Skoro ten pierwszy ma tyle trwać to rano zobaczę.
O bardzo dobrze, że zestawiłeś te masy.  Teraz dokładnie widać jak absurdalne czasem wychodzą wielkości.
Są dodatki, które mają autodetekcję innych dodatków i takie rozwiązanie byłoby chyba najlepsze.
Jak przykłada do detali skoro mój Impuls ponoć ma złe proporcje
(27-11-2017, 23:45)Walter Novotny napisał(a): W drugim teście rok na przyspieszonym czasie trwał dokładnie 1:20.
 Nienawidzę cię! Jutro jadę kupić nowy procesor. Nikt mi nie będzie mówił, że mój 9 letni kalkulator jest wolny!
Btw. A co masz?
(27-11-2017, 23:45)Walter Novotny napisał(a): Jak przykłada do detali skoro mój Impuls ponoć ma złe proporcje 
Tragiczne!  Ale na serio, ta obecna wersja jest jeszcze daleka od ideału.
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
Jest przelicznik, ile waży dana jednostka np. skrzynka, worek, m3, ja tego używam w polroad, bo zakładam że jak ciężarówka ma ładowność 40t to albo się da 40t prętów na dno paki, albo upakuje wełnę pod sam dach plandeki. Zresztą widać to też po długościach naczep. W przypadku wagonów wiadomo że limit jest i masy, i objętości.
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
(27-11-2017, 22:23)LaChupacabra napisał(a): Odnośnie wag ładunków w poszczególnych setach, tak to wygląda na przykładzie wagonu Zaes: To zestawienie pokazuje, że ustawienia setów przemysłowych są dość swobodne, żeby nie rzec - od czapy... Mleko prawie 2x cięższe od kwasu siarkowego? Wow!  Przy takim współczynniku napakowanie do Zaes nawet 61m3 chemikaliów daje w efekcie stosunkowo lekki skład, który pociągnie 1 lokomotywa, nawet przy ustawieniu ciężaru 4x.
Z drugiej strony, "udawanie", że chemia jest ciężka przyniesie odwrotny skutek. Gdyby cysternie na kwas 5R zmniejszyć jej pojemność do rzeczywistej, to byłaby lekka jak piórko (ładunek 7,8 t. przy rzeczywistej ładowności ponad 22 t.)...
To by trzeba zgłosić do autora FIRS, żeby poprawił te rozbieżności.
Cytat:Są dodatki, które mają autodetekcję innych dodatków i takie rozwiązanie byłoby chyba najlepsze.
Pamiętajcie, ze nadmiar warunków i logiki w secie spowoduje gotowanie się "kalkulatorów" w sosie własnym, ale podstawowych problemów dot. masy/pojemności nie rozwiąże.
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
Szkoda strzępić języka, po prostu chemikalia muszą mieć swoje wagony do przewozu, a nie uniwersalne, wtedy nie będzie problemu z jednostkami,
tzn będzie z masą, ale przynajmniej pojemność będzie OK, a to się liczy bo za to się płaci.
Prawda jest taka, że te uniwersalne poprzez konieczność zjeżdżania do szopy po refit są mało praktyczne, więc jak się wykluczy z nich chemikalia na rzecz oddzielnych wagonów, to tragedii nie będzie.
Tak naprawdę (nie licząc egzotycznych grfów) cysterny potrzebne są do: ropy, paliw, chemikaliów (FIRS, ECS), gumy, wody (openttd, ECS), cała reszta może być wożona w krytych albo chłodniach.
Ponadto wożenie mleka i ropy w tej samej cysternie jest takie dziwne trochę.
Moim zdaniem należało by zrobić:
cysterny z autorefitem do węglowodorów (ropa, paliwa, guma),
cysterny do chemii, z autorefitem
cysterny do pozostałych rzeczy, bez autorefitu.
Natomiast dodałbym w krytych 2-osiowych opcję przewozu dowolnych cieczy (może oprócz ropy), tak jest zrobione w wielu setach, przecież można to wozić w beczkach - ale z ograniczeniem pojemności do 1/3 (jedna warstwa beczek). Wtedy miało by się autorefit.
(29-11-2017, 15:43)McZapkie napisał(a): Szkoda strzępić języka, po prostu chemikalia muszą mieć swoje wagony do przewozu, a nie uniwersalne, wtedy nie będzie problemu z jednostkami,
tzn będzie z masą, ale przynajmniej pojemność będzie OK, a to się liczy bo za to się płaci.
Prawda jest taka, że te uniwersalne poprzez konieczność zjeżdżania do szopy po refit są mało praktyczne, więc jak się wykluczy z nich chemikalia na rzecz oddzielnych wagonów, to tragedii nie będzie.
Tak byłoby najlepiej. Również uważam, że oddzielenie chemikaliów od ropy będzie najprostszym, najbardziej zgodnym z rzeczywistością i najlepiej zbalansowanym rozwiązaniem.
(29-11-2017, 15:43)McZapkie napisał(a): (...) wożenie mleka i ropy w tej samej cysternie jest takie dziwne trochę.
Oj nie bądź taki ortodoksyjny. Moja Mama pracowała w laboratorium w mleczarni, chodziła na odbiory mleka... Ropa i mleko ci się gryzą powiadasz? A co byś powiedział na mleko i łajno w jednej cysternie? I to przewożone jednocześnie!  Uwierz, za komuny mało kto się bawił w jakieś tam refity.
Ps. W PIPE'ie przebudowa nośników do transportowania innych ładunków kosztuje często więcej niż one same - 200 000zł! Jakby nie patrzeć, zwiększenie kosztów przebudowy jest chyba prostszym rozwiązaniem niż rysowanie i całe okodowywanie kolejnego wagonu
(29-11-2017, 15:43)McZapkie napisał(a): chemikalia muszą mieć swoje wagony do przewozu, a nie uniwersalne, wtedy nie będzie problemu z jednostkami,
tzn będzie z masą, ale przynajmniej pojemność będzie OK,
A co się stanie jeśli po prostu zmniejszy się ładowność tych chemikaliów w uniwersalach?
To się stanie, że trzeba będzie się dobrze zastanowić, co się bardziej opłaca, a nie: masz jeden wagon do wyboru i "oh jejciu jejciu, jaki kolor wybrać?"
ED161 i ED250
Po dokładniejszym przyjrzeniu się towarom RFPR, opisanym jako "Chemikalia" (FIRS) vel "Produkty rafinacji" (ECS) wynika, że wzorem dla tych towarów są najprawdopodobniej różnego rodzaju lekkie produkty węglowodorowe, jak np. gazy płynne lub rozpuszczalniki organiczne. Sugeruje to miejsce ich produkcji - rafineria oraz bio-rafineria, a także niski c.w. (0,65 t/m3 w FIRS oraz 0,94 t/m3 w ECS).
Tym samym cała dyskusja o chemikaliach okazała się burzą w szklance wody. Uwzględniając powyższe, nie tylko nie ma sensu wykluczać chemikaliów z cystern uniwersalnych, ale wręcz odwrotnie - cysterny uniwersalne mogłyby mieć auto-refit pomiędzy ropą, benzyną i chemikaliami (rozumianymi jako lekkie węglowodory/gazy płynne). Jedyną modyfikacją mogłoby być obniżenie pojemności dla chemikaliów, ze względu na inne wymagania co do zbiornika (406R ma 61m3 a 405R, "siostrzana" konstrukcja na propan-butan, ma 45m3).
Set wagonów-kwasiarek jest więc nieco bezużyteczny. W przyszłości może służyć do przewozu towaru ACID ("Kwasy"), który jest w rozwojowej wersji FIRS. I wtedy faktycznie ACID można by wykluczyć z cystern uniwersalnych, bo kwas przeżera zbiorniki
(30-11-2017, 15:16)TadeuszD napisał(a): "Chemikalia" (FIRS) vel "Produkty rafinacji" (ECS) wynika, że wzorem dla tych towarów są najprawdopodobniej różnego rodzaju lekkie produkty węglowodorowe, jak np. gazy płynne lub rozpuszczalniki organiczne. Sugeruje to miejsce ich produkcji - rafineria oraz bio-rafineria, a także niski c.w. (0,65 t/m3 w FIRS oraz 0,94 t/m3 w ECS).
Tym samym cała dyskusja o chemikaliach okazała się burzą w szklance wody.
A co powiesz o chemikaliach produkowanych w "Wapiennikach"? Albo... jakie chemikalia stosuje się głównie w hutach aluminium bądź miedzi?  Jakbyś nie zrobił, zawsze będzie coś nie tak. Po prostu trzeba znaleźć jakieś kompromisowe rozwiązanie.
Te 45m3 myślę, że byłoby ok. Tak samo trzeba by było zmniejszyć ładowność na platformach. Ten starszy typ (Sgs) też by mógł chyba je przewozić? Choćby jako beczki zamknięte w kontenerze.
Wczoraj jeszcze tak naprędce zrobiłem mały test opłacalności poszczególnych wagonów, no i wyszło mi, że ten lepszy cargo ageing dla Uahsa nic nie daje. Względem Zaesa jeszcze coś tam minimalnie nadrabiał, ale platforma go wprost miażdżyła - jej wyższa prędkość dawała bardzo dużą przewagę. Co ciekawe, przy zrównaniu prędkości platforma nadal w przeliczeniu na jednostkę przewożonego ładunku zarabiała minimalnie więcej niż specjalistyczny Uahs. Dlatego też ten parametr powinien być znacząco zmieniony. Dodatkowo załadunek powinien być znacznie szybszy. Przynajmniej tak szybki jak w przypadku platformy (33%), aby opłacalne było używanie go również na mniejszych dystansach. Tak samo powinny być zmienione parametry "starzenia się" dla innych wagonów specjalistycznych jak Uacs do przewozu cementu czy chłodni Ibhs oraz Slr.
(30-11-2017, 16:32)LaChupacabra napisał(a): A co powiesz o chemikaliach produkowanych w "Wapiennikach"? Albo... jakie chemikalia stosuje się głównie w hutach aluminium bądź miedzi? 
To mnie też początkowo zmyliło. Wytłumaczeniem może być jednak to, że w hutach i wytwórniach szkła płynny gaz może być stosowany jako opał, natomiast w innych fabrykach potrzebne są rozpuszczalniki lub impregnaty (np. w Plastic Plant, Timber Yard). Tylko te wapienniki kompletnie nie pasują do niczego.
Ale poczekajmy. Jak wejdzie ten ACID to trzeba będzie wyprostować sytuację. Na razie zostawię wagony na chemię bez zmian, tylko trochę popracuję nad ich pojemnością, nad platformami może też.
ACID być może wejdzie, ale chemia i materiały budowlane oraz żywność zostaną. Ten cargo ageing też byś mógł zmienić/dodać. Te wapienniki to w zasadzie też powinny być zakłady chemiczne.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Witam mam takie pytanie, kiedy Pendolino zostanie dodany do PKP set 2.0? Czy jest już może dodany do jakiejś wersji nightly?
09-12-2017, 17:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2017, 17:50 przez Walter Novotny.)
(09-12-2017, 13:50)Axlandia napisał(a): Witam mam takie pytanie, kiedy Pendolino zostanie dodany do PKP set 2.0? Czy jest już może dodany do jakiejś wersji nightly?
Wersja jeszcze nieoficjalnie opublikowana, zawierająca ED250 jest dostępna tutaj.
Wersja ta zawiera dodatkowo nowe parowozy i najstarsze wagony.
Przy zamianie dodatku podczas gry konieczne jest uprzednie skierowanie wszystkich pociągów do lokomotywowni.
Jeśli jest ktoś chętny do pomocy przy powstawaniu dodatku to zapraszamy.
Liczba postów: 192
10-12-2017, 01:22
Był tu taki niepisany zwyczaj, że dostawaliśmy coś extra pod choinkę. Ale chyba życie zbytnio przyśpieszyło, więc nie będę upierdliwy.
Liczba postów: 190
10-12-2017, 19:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2017, 20:13 przez 101ksl.)
EC 105 "Sobieski" relacji Warszawa Wschodnia - Wien Südbahnhof w zestawieniu z RJ 1997/1998. Minęło już 20 lat!
(10-12-2017, 19:50)101ksl napisał(a): EC 105 "Sobieski" relacji Warszawa Wschodnia - Wien Südbahnhof w zestawieniu z RJ 1997/1998. Minęło już 20 lat!
O ekstra. Fajnie byłoby dodać to malowanie, Odrę II oraz BWE.
(10-12-2017, 01:22)wib_wk napisał(a): ...dostawaliśmy coś extra pod choinkę.
(10-12-2017, 23:47)Walter Novotny napisał(a): (10-12-2017, 19:50)101ksl napisał(a): EC 105 "Sobieski" relacji Warszawa Wschodnia - Wien Südbahnhof w zestawieniu z RJ 1997/1998. Minęło już 20 lat! O ekstra. Fajnie byłoby dodać to malowanie, Odrę II oraz BWE.
(24-11-2017, 17:46)TadeuszD napisał(a): Uwierz, też już bym chciał zakończyć. "Chciałaby dusza do Raju, ale grzechy nie dają"...
Ciągle coś wyskakuje - albo zmiany w setach przemysłowych, albo namolni gracze, którzy chcą wozić TOWAR o nazwie pasażerowie w wagonach we wszystkich kolorach tęczy...
@ wib_wk
Zapomnij... 2020 najwcześniej.
17-12-2017, 16:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2017, 16:33 przez LaChupacabra.)
News dnia!
W najnowszy wcieleniu FIRS'a pojawił się KWAS  ...i nie ma czym go wozić.  Tz. można, ale tylko wagonami uniwersalnymi, które wypełnione ważą milion ton każdy. A kwasiarki tyle czekały na swoją chwilę...
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|