|
Najlepsza zmiana w ottd
|
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 16
Ponieważ Ottd jest już ze mną grubo ponad 10 lat nie wspomnę ile lat znam ttd gdzie apropo pamiętam nawet trochę jedna z pierwszych rozgrywek u bogatszego kolegi który już miał swojego PC bodajże 286. Ja niestety jeszcze c64, a nieco później już zarwane nocki i budowanie do bólu i perfekcji.
Jeśli dobrze pamiętam to moja przygoda zaczęła się od 0.4.7 i wtedy wychodziły wersję A i B, jeśli ktoś pamięta to proszę sprostowac.
Do rzeczy: chciałbym was drodzy maniacy zapytać jaka (jedna) zmiana w Ottd była dla was najistotniejszą?
Zacznę od siebie i moją epokowa zmianą było przystanek typu ro-to, ta zmiana usprawnila pojazdy na poziom kolei, teraz starych przystanków już chyba nikt nie używa
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i Wesołych świąt bożego Narodzenia.
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 19
18-12-2019, 00:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2019, 00:53 przez pAter.)
Bardzo trudne pytanie postawiłeś i wydaje mi się, że ciężko odpowiedzieć jednoznacznie  Jeśli miałbym wskazać najważniejszą ogólną zmianę techniczną w stosunku do TTD to na pewno byłoby to NewGRF, które działa w OpenTTD chyba od wersji 0.5.0 (czyli od jakichś 15 lat). Moim zdaniem dodatki NewGRF podtrzymują życie tej gry do dnia dzisiejszego. Niemalże nieograniczone możliwości urozmaicania rozgrywki są istotnym atutem w stosunku do konkurencyjnych gier tego typu. Zastanawiam się tylko czy ważniejszą zmianą nie był multiplayer, ale czy gra byłaby nadal żywa, gdyby nie dodatki? Myślę, że te dwie rzeczy mocno ze sobą współgrają na tej płaszczyźnie  Na niekorzyść multiplayera przeważa to, że jest mnóstwo graczy uwielbiających granie na singlu, dlatego multi stawiam na drugim miejscu, tuż za NewGRF
Ale jeśli pytasz o samą rozgrywkę, to waham się pomiędzy narzędziem " autorail" do budowy torów w każdym kierunku (i możliwość "przeciągania" torów po skosach), a możliwością budowy tras w poprzek zbocza.
Pierwsza z tych rzeczy jest tak istotna, ponieważ kiedyś budować tory po skosach można było jedynie kratkę po kratce, plus oczywiście trzeba było jeszcze przełączać pomiędzy kierunkami. Budowanie tras po skosie mapy było po prostu czasowo zbyt kosztowne i bardzo często w rozgrywce robiło się trasy prostopadłe, np. przy krawędziach mapy. To narzędzie sprawiło, że właściwie przestałem używać pozostałych 4 ikonek do budowy torów, znacznie mi to przyspieszyło rozgrywkę i obstawiam, że jest to zmiana, z której korzystam najczęściej.
Druga rzecz to coś, bez czego teraz ciężko sobie wyobrazić rozgrywkę - kiedyś trasy można było budować jedynie na powierzchniach płaskich (tak jak i stacje oraz lotniska) i w kierunku wzniesień/spadków. Rodziło to wiele problemów m. in. przy budowie dwóch nitek obok siebie, ponieważ każda zmiana wysokości musiała być poprawiana równolegle na obu kratkach. W ciasnych miejscach było to naprawdę uciążliwe - trzeba było np. budować mosty, przebudowywać sąsiednie trasy, burzyć budynki w mieście itd. Jeśli nie wierzycie, że ta zmiana jest tak istotna, to spróbujcie pograć sobie przez chwilę w TTD  Gwarantuję, że bardzo szybko zetkniecie się z tym problemem
Oczywiście jest mnóstwo innych istotnych usprawnień, jak np. wyrównywanie terenu przez przeciągnięcie (również po skosie trzymając Ctrl), budowa mostów ponad kilka poziomów wysokości, duże rozmiary map, semafory trasy, tramwaje, zastępowanie pojazdów, narzędzie do zamiany typów torów, rozkłady jazdy, CargoDist... Ale myślę, że moje dwa powyższe typy są najważniejsze - usprawniły rozgrywkę w znaczącym stopniu.
Nieee no New grf bezapelacyjnie, dlatego nie wspominałem żeby sprowadzić dyskusję na nieco wyższy poziom.
Tak przeciąganie torów to też duży krok, jeśli wspomniałeś o tym to chciałbym dodać że budowa skosnych torów pod mostami była dla mnie istotną.
Poruszyles ciekawe klu ws. nieużywanych ikonek budowy, myślę że to jest ciekawa sprawa żeby one zostały usunięte, wtedy będzie luźniej na górze i jeśli chodzi o mnie lubię grać na singlu i nowy układ menu budowy byłby wskazany.
Po prostu uproscil bym to, bo teraz żeby się dokopac do ulubionej stacji to męczące, pozdrawiam serdecznie Pana dyrektora
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 4
18-12-2019, 18:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2019, 22:16 przez metro.)
Skromnie dodam , ze Ms.Trains Simulation z priorytetowo 'dizainerskim' 3D ,,zamarzl''. Wprowadzono tam jak w patchu TTD mozliwosc wspierania dodatkow , poprzez powszechny format obrazow, tekstowe pliki konfuguracyjne objektow . Oprocz tras powstala szeroka gama pojazdow, nawet motoryzacyjny ruch uliczny, lataly balony. Mimo to , po rozkwicie lat , nie otwarty kod do pisania skryptow pod gospodarcze aspekty i "zastyglo" .
OTTD mozna traktowac bardziej jako integrujaca rozgrywke familijna albo fajne treningi programistyczne przy tworzeniu GRF, cos jak rozwiazywanie krzyzowek. Spora dokumentacja opisowa sprawia , ze wokol kreuje sie koedukacyjny anturaz. Chyba nie ma nic gorszego niz futurystyczne przeswiadczenie , bytu posrod procentowo malo inteligenckiej nomenklatury .
Uogolniajac wyroznik odpowiedzi , co takiego sprzyja temu produktowi poniekad w europie, swiecie . Troche pewna satysfakcjonujaca ruchliwosc bez przesadnego dynamizmu . Takie polaczenie w uniwersalizm, ludzkiej zbiorowosci w postepie nad antidotum , wobec konfliktow, konfrontacji z zacofaniem niektorych obszaroow zycia, zdrowa konkurencja lub wspoldzielenie dobr . Ponadto nie ma tego w nadmiarze co nuzace : nie jest to zarzadzanie jakby z za biurka i nic poza handlowaniem jak to bylo w kultowej gierce "Kapitalizm II" . Chyba nie bedzie latwo tak wiele zrobic tak skrotowo, ale umozliwiajac rozszerzenie z wynajdywaniem czegos nowszego .
Konkretnie to dla mnie sklada sie wiele konstrukcji, ostatnio pojawilo sie bez uzycia modelowania graficznego - BSPI :
https://www.tt-forums.net/viewtopic.php?f=67&t=84735
- to "library" posiada parametr wlaczajacy do standardowych przemyslow zapotrzebowanie w energie elektryczna . Wtedy obroty przedsiebiorstwa wtornego moga wzrosnac oprocz zaopatrzenia, to po dostarczeniu nie tyle pradu , ale z uwzglednieniem wytworczej mocy elektrowni i zasilania w zrodlo - dowozu z tych nie odnawialnych . Opcjonalnie , jedne zloza wyczerpalne moze zastepowac stan rezerw innych (podobnie ECS ). Po za tym ilosc przesylek bankowych gromadzonych i konsumowanych - "intertransfer" - odzwierciedla stan branz pierwotnych i moze ograniczac uslugi transportu (sumuje sie to z renoma stacji oraz usprawnia jakosc kursow i stan technicznym pojazdow z losowoscia usterek)
Bardzo ciekawy post..
Ponieważ zacząłem ten wątek pozwolę sobie na pewną narrację, wiesz Openttd to jest już kultowy brand i nie sądzę żeby coś mu zagrazalo, osobiście nie kręci mnie 32bit bo jeśli ktoś chce grać w nowe gry z mega możliwościami to do wyboru do koloru... można tak bez końca się spierać co jest lepsze ale jesteśmy na forum Ottd polska 
W sumie to się zdarzały różne babole... pamiętam jak od którejś wersji grfy miały źle palety kolorów a to już było po modzie zmiany grf podczas rozgrywki i trzeba było po kolei sprawdzać...
Podsumowując chciałbym żebyście pisali tu wasz najlepszy changelog i dlaczego a jak macie inne ciekawe tematy to otwieraj ie wątki
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 13
CargoDist. Niby nie usprawnia rozgrywki, ale za to sprawia, że jest dużo bardziej rzeczywista, a to w końcu symulacja. Bo ile osób przychodzi na stację z zamiarem wejścia do pierwszego pociągu jaki im się nawinie?  (Nie wspominając o tych, co wysyłają list bez adresata). Głosuję za CargoDistem
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Semafory blokowe
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 4
Trudno wybrać jedną. Moje ulubione:
1. Path Based Signaling - wspaniałe narzędzie pozwalające budować rozległe i bliższe rzeczywistości sieci kolejowe. Na klasycznych semaforach było to praktycznie niemożliwe - pociąg wybierał pierwszy wolny blok i prędzej czy później pojechał nie tam gdzie trzeba lub zakorkował skrzyżowanie.
2. Wieloczłonowe pojazdy szynowe - pamiętam, jak w stareńkim TTDPatch, lokomotywę z tendrem lub EZT należało zestawić ręcznie z kilku oddzielnych "pojazdów", przy czym gra w żaden sposób nie wymuszała ich obecności ani pozycji w składzie (można było wstawić tender w środku składu lub nie kupować go w ogóle, to samo z poszczególnymi członami EZT).
3. Większe mapy - w czasach TTDPatcha nieosiągalny Święty Graal, dzisiaj standard, bez którego trudno wyobrazić sobie grę
4. Narzędzie do zmiany typu torów - w TTD zmiana kolei na monorail i maglev to było krwi koryto - trzeba było kasować stare tory i w ich miejscu budować nowe. Dziś wszystko załatwia jedno kliknięcie.
5. Tory zelektryfikowane - kolejna rzecz tak oczywista, że trudno uwierzyć, że kiedyś tego nie było.
6. Cargodist - już wspomniany
7. Nieregularny kształt stacji kolejowych, możliwość łączenia kilku przystanków autobusowych i stacji załadunku ciężarówek.
8. Klonowanie pojazdów
9. Autoodnowa i zastępowanie - doceni ten, kto w TTD ręcznie wymieniał 80 starzejących się lokomotyw
Na co czekam:
1. Oficjalny support dla spowolnienia upływu dni (daylength)
2. Oficjalny support dla dzielenia infrastruktury pomiędzy graczami
No tak PBS jest naprawdę super, dla mnie zwłaszcza bo lubię realizm a te spaghetti z YouTube co ludzie wyprawiaja to mnie przeraża. Co do wielkości map to już mi przeszło, kiedyś znalazłem path z wielkością 9tys2 według mnie nie do ogarnięcia
Brakuje mi trochę modu na wyrównanie możliwości między kolej-pojazdy-statki jakoś to wysrodkowac w prędkości, kosztach i ładunku tj. W rzeczywistości
FIRS poszedł z tym trochę z łowiska imi itp.
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|