Korek przed stacją.
Witam.

Mam takową stację:

[Obrazek: 2wp05lv.png]

Do której kursuje 10 pociągów po węgiel (Pełne załadowanie), tylko te cielaki jakoś dziwnie dobierają sobie odpowiedni tor, przez co pierwsze 3 są zajęte i zazwyczaj jeden oczekuje, zaś skrajny peron jest często "olewany". I nie wiem czy dobrze ustawiłem sygnalizację (bo chyba to to stanowi problem), toteż proszę o jakieś porady, ew. wskazówki.

Ponadto chciałbym się dowiedzieć czym się różni opcja "Pełne załadowanie" od "Pełny załadunek wszystkiego" ?

Pozdrawiam szanownych forumowiczów Wink
Zajrzyj tu:
http://openttd.prochy.pl/showthread.php?...351#pid351

Przyjrzyj sie stacjom na naszym serwerze, 1 tor dojazdowy, ~5 peronow i ~50 pociagow uciagnie.
te zwykłe semafory (nie PBSy) sa przed stacja niepotrzebne
Tylko że owa stacja nie jest wydzielona tylko prosto na trasie, która ma 2 tory w jej kierunku bo przy 1-torówce jak się pociąg sypnął to już było tragicznie, a to jest rocznik 1939...

Tak to w całej okazałości wygląda (gram dopiero "9 lat")

[Obrazek: 1zyd1jm.png]
zrob sobie 1 tor dojazdowy i pare kratek przed stacja rozdzielenie na perony, zaraz przed rozdzieleniem zrob PBS i po problemie.
Mozesz osobno dac ostatni peron bo i tak pociag jedzie w inne miejsce
Ok, dziś tak spróbuję.

A jaka jest ta różnica między "Pełne załadowanie", a "Pełny załadunek wszystkiego" w rozkazach dla pociągów ?

No i jeszcze jedno pytanko - co daje podczepiona na koniec taboru druga lokomotywa ?
druga lokomotywa daje to ze pociag ma wieksza moc, szybciej sie rozpedza do maks. predkosci, czy przy podjazdach.
no masz dwie lokomytywy zamiast jednejWink nie wiem co tu jeszcze dopisac
Jak dla mnie to o dwa perony i o przynajmniej sześć pociągów za dużo, ale jak kto woli.
Jak mówił jeden z moich przedmówca usuń wszystkie światła między pbs-ami a stacja i ustaw te pbs bliżej tej stacji, pociągi same wybiorą wolny peron.
Jak już bardzo chcesz mieć te cztery tory wjazdowe na stacje to ustaw mieszadła tak by w przypadku zajętego toru pociąg mógł zmienić tor, chodzi oto by mieszadło zaczynało się zaraz za końcem pociągu stojącego na światłach.
Popraw tez serwisy na stacji przy długim czekaniu pociągi mogą przejechać przez stacje zamiast się na niej zatrzymać zwróć uwagę gdzie masz najbliższy serwis (na torze na wprost a nie na torze do zawracania.)

(13-08-2009, 19:05)T-9 napisał(a): Ponadto chciałbym się dowiedzieć czym się różni opcja "Pełne załadowanie" od "Pełny załadunek wszystkiego" ?
Jest to ważne gdy pociąg ładuje dwa różne towary, przy jednym ustawieniu pociąg odjedzie kiedy tylko jeden ładunek jest w pełni załadowany, a innym przypadku odjedzie tylko jak będzie całkowicie załadowany.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord