Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
13-01-2010, 17:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2010, 18:01 przez popielasty.)
Witam,
to mój pierwszy post na forum

TTD była moją pierwszą grą, teraz powracam do niej ;_)
Powiedzcie mi proszę, jak obliczyć ile wagonów można podpiąć do danej lokomotywy? Jest na to jakiś wzorek?
Przykładowo, ile można podpiąć wagonów do przewozu ziarna (załadowany waży 49 ton) + lokomotywa o wadze 145 ton o mocy 1100 KM?
Mam również problem z takim komunikatem, zainstalowałem sobie najnowszą wersję OTTD i wyskakuje taki błąd:
[Obrazek: 20jk4s1.png]
Domyślam się, że chodzi tu o inteligencję przeciwnika, skąd mogę to pobrać?
Pozdrawiam.
Liczba postów: 240
Liczba wątków: 19
1) Niestety nigdy nie liczyłem tego ale zazwyczaj daje lokomotywę + 9 wagonów.
2) w głównym menu gry wybierasz, o ile dobrze pamiętam, dodatki online. Tam sobie szukasz AI, będzie kilka do wyboru i pobierasz.
No tak ja też często tak robię, ale np jak chce pograć od 1950 i tam jest jedna lokomotywa która ma moc 1100 KM, to wiadomo że taka lokomotywa inaczej będzie ciągnęła te 9 wagonów niż taka lokomotywa która ma 3000 KM. Zwłaszcza chodzi tu o rozpędzanie się. Opłaca się dawać więcej niż 1 lokomotywę?
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Zależy jaki masz ustawiony mnożnik wagi dla pociągów towarowych.
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 22
wg mnie jeśli jest w miare płasko to nie ma problemu bo będzie jeździć każda lokomotywa z 10-20 wagonami tylko wolniej będzie się rozpędzać ale górki są zabójcze. Jeśli dasz za dużo wagonów to może bardzo zwolnić a nawet się zatrzymać i nie podjechać. Nie ma na to wzoru każdy to wie mnie więcej z doświatczenie więc musisz popróbować i zaopserwować jak się zachowują
Ja osobiście nie wierzę, że nie ma na to wzoru. Jeśli nie było by go, to nie podawaliby raczej mocy lokomotywy, bo komu byłoby to potrzebne? Na pewno są takie wartości wagowe dla pewnych mocy (a raczej ile KG przypada na 1 KM), że skład złożony z danej lokomotywy i X wagonów, będzie przyspieszał tak samo jak sama lokomotywa bez wagonów (podjazd pod górkę i rozpędzanie).
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
Po to abyś wiedział co kupujesz...
Tak żeby za ceną szły wymierne wartości (moc, prędkość)
Przecież nie wiesz pod jak stromą górkę twoje auto wjedzie z np 130KM
Ja nie potrzebuję wzoru

zawsze daję 13 wagonów + lokomotywa
Gram na najbardziej górzystym terenie i od początku wybieram trasy wysoko albo w dolinach. Zawsze popatrz zna nowej trasie jak pociąg jeździ,
jeśli się męczy wygładź trasę i ją wyprostuj, a jak się nie da dodaj 2 lokomotywę