Liczba postów: 33
Liczba wątków: 9
Witam
Mam pytanie w jakich latach są wynajdywane nowe pociągi i od czego to zależy? Gram sobie mam 55 rok i dalej jadę na parowozach, a jak grałem innym razem to już miałem pierwszego diesla.
I przy okazji jakimi paciągami jeździcie, chciałem sobie zobaczyć PKP i włączyłem nową gierkę i tam są chyba większe wagoniki. Którymi składami się najbardziej opłaca.
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Rafał
Liczba postów: 240
Liczba wątków: 19
(06-08-2010, 10:08)raf_79 napisał(a): Mam pytanie w jakich latach są wynajdywane nowe pociągi i od czego to zależy? Gram sobie mam 55 rok i dalej jadę na parowozach, a jak grałem innym razem to już miałem pierwszego diesla.
Pojawianie się nowych pociągów jest na stałe przypisane do daty, czyli jak dojdzie do konkretnego roku pojawia się nowy pociąg. Tak więc nie martw się tylko graj dalej!
Mam nadzieję, że wiesz jak potem zelektryfikować tory, żeby elektrowozy jeździły?
(06-08-2010, 10:08)raf_79 napisał(a): I przy okazji jakimi paciągami jeździcie, chciałem sobie zobaczyć PKP i włączyłem nową gierkę i tam są chyba większe wagoniki. Którymi składami się najbardziej opłaca.
Nie za bardzo wiem o co Ci tutaj chodzi, o jakie składy?

Co się bardziej opłaca między standardowymi pociągami a PKP?
Nie dotarłem jeszcze do elektrowozów więc nie wiem jak zrobić żeby był nad nimi prąd
No tak chodziło mi o to czy bardziej się opłaca jeździć PKP czy oryginalnymi bo jak w PKP są większe wagony to więcej wejdzie. Mogą być krótsze pociągi więc i stacje mogą być krótsze więc i tańsze tylko nie wiem czy dobrze kombinuje
Liczba postów: 240
Liczba wątków: 19
06-08-2010, 11:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2010, 11:08 przez Pawilonek.)
Żeby zrobić prąd na torach

Musisz przytrzymać przycisk którym włączasz okienko do budowy torów i wybierasz drugą pozycję. Następnie wybierasz zaznaczony przycisk:
![[Obrazek: 493tory.jpg]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/493tory.jpg)
I zaznaczasz tory które chcesz zamienić na zelektryfikowanie. Podobnie postępujesz podczas zamiany torów na jednoszynowe i magnetyczne. Niestety trzeba wtedy (podczas zamiany na elektryczne i jednoszynowe) również sprzedać wszystkie pociągi i postawić je od nowa.
Jednak przy zamianie na zelektryfikowane nie trzeba bo tory są takie same.
A co do wyboru jakimi pociągami chcesz grać to po prostu wybierz te które bardziej Ci się podobają.
Dzięki wielkie za odpowiedź
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Wiadomo, że im więcej w krótszym składzie przewieziesz, tym bardziej się opłaca