|
Punkty orientacyjne
|
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
a właśnie można wiedziećc do zego służą te punkty orientacyjne ?
Liczba postów: 458
Liczba wątków: 35
Punkty orientacyjne?Pierwsze słysze -.^
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 7
Hmm myślę ze chodzi Ci o takie budki, ktore mozna ustawic przy torach? To są takie "stacje" na których pociąg sie nie zatrzymuje, lecz może mieć tam rozkaz. http://img837.imageshack.us/f/beztytuupra.png/
nie chesz aby pociąg A zakorkował stację, stojąc i czekając na wolny peron, więc wysyłasz go na dłuższą trasę do stacji, żeby rozładować ruch. Nie jest to jakieś świetne odwzorowanie przykładu, ale często sie zdarza tak ze zakorkuje sie stacja i trzeba uzyc punktow kontrolnych. Pociąg A ma w rozkładzie zadanie, by przejechac punkt orientacyjny w Rarhill. Mam nadzieje ze pomoglem
(26-09-2010, 14:19)Czajnikowiec napisał(a): Hmm myślę ze chodzi Ci o takie budki, ktore mozna ustawic przy torach? To są takie "stacje" na których pociąg sie nie zatrzymuje, lecz może mieć tam rozkaz. http://img837.imageshack.us/f/beztytuupra.png/
nie chesz aby pociąg A zakorkował stację, stojąc i czekając na wolny peron, więc wysyłasz go na dłuższą trasę do stacji, żeby rozładować ruch. Nie jest to jakieś świetne odwzorowanie przykładu, ale często sie zdarza tak ze zakorkuje sie stacja i trzeba uzyc punktow kontrolnych. Pociąg A ma w rozkładzie zadanie, by przejechac punkt orientacyjny w Rarhill. Mam nadzieje ze pomoglem
aha dzieki bo tak uzywalem przed zwrotnicami tak jak ten dyżurny przed stacja xd
Liczba postów: 458
Liczba wątków: 35
ale ciebie jest trudno zrozumiec...nadal cie nie rozumiem... wiem o co ci chodzilo ale twoja odpowiedz rodzi seti pytan...
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Dokładnie, ciężko zrozumieć tą odpowiedź.
W skrócie:
Punkt orientacyjny - ang. Waypoint służy do separowania ruchu. Dodany do rozkładu jazdy powoduje to, że pociąg przejeżdża przez niego, nie zatrzymuje się, nie załadowuje, nie akceptuje niczego. Przykład zastosowania jest na pewno opisany w tematach z serwisami, stacjami lub światłami.
http://img830.imageshack.us/i/mozeteraz.png/ Wyobraźcie sobie, że ta trasa jest na długość np całej mapy. Pociąg jadący ze stacji A, który chce dojechać do stacji C, przejedzie przez stacje B, bo ma krótsza drogę. A więc żeby pociąg nie przejechał tędy trzeba ustawic punkt kontrolny, zeby pojechał drogą wyznaczoną przez Ciebie. Jeżeli tego nie da sie zrozumieć to nie mam siły..
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
26-09-2010, 21:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2010, 21:27 przez Walter Novotny.)
Tutaj się nie zgodzę! pociąg nawet jak ma krótszą trasę wybiera tor bez stacji... Chyba że tamta trasa jest znacznie dłuższa
Nie trzeba właściwie stosować punktów kontrolnych jak się przystosuje trasę do toku "myślenia" pociągów.
Liczba postów: 28
Liczba wątków: 0
(26-09-2010, 15:59)Daniel94 napisał(a): (26-09-2010, 14:19)Czajnikowiec napisał(a): Hmm myślę ze chodzi Ci o takie budki, ktore mozna ustawic przy torach? To są takie "stacje" na których pociąg sie nie zatrzymuje, lecz może mieć tam rozkaz. http://img837.imageshack.us/f/beztytuupra.png/
aha dzieki bo tak uzywalem przed zwrotnicami tak jak ten dyżurny przed stacja xd
może jestem "młody" i sie nie znam ale gdzie sa zwrotnice w tej grze??
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
27-09-2010, 07:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2010, 19:01 przez niemiec.)
(26-09-2010, 23:28)grzybek69 napisał(a): może jestem "młody" i sie nie znam ale gdzie sa zwrotnice w tej grze?? Wszędzie tam, gdzie się tory krzyżują, rozgałęziają i łączą.
Liczba postów: 28
Liczba wątków: 0
kiedyś tam skończyłem technikum kolejowe wiec wiem co to zwrotnica!
chodz mi o to ze w openttd nie ma specjalnych elrmentów typu zwrotnica jak na przykład w rail road tycoon!!
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
Te mechanizmy przestawiające zwrotnicę zamazałyby obraz i byłby mniej czytelny. Według mnie wystarczy, że się tory łączą
o jezu może już koniec bo niektóre tematy które pisze to aż strach ;o może najlepiej nic nie będe pisać tylko będe odp. udzielać
spokojnie Daniel, pytaj sie, bedziemy ( a przynajmniej ja ) udzielać Ci odpowiedzi, tylko staraj sie pisać jak naj czytelniej, nie tak jak ja w pierwszej odpowiedzi
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Ja używam way-pointów tylko na długich trasach. Przed depotem stawiam way-point, bo do depotów rozmieszczonych na trasie pociągi mają wjeżdżać tylko z flagą 'service'. Niby mógłbym zrobić nieomijalne depoty, ale jakoś nie wydaje mi się to ani realistyczne, ani eleganckie.
Po to powstał rozkaz w rozkładzie Go To Depot (service), żeby nie trzeba było już ich stawiać  Pociąg jedzie do serwisu wtedy kiedy potrzebuje, fakt faktem, że zapotrzebowanie na serwis sprawdza na poprzednim punkcie rozkładu ale to tylko małe przesunięcie w czasie.
(14-10-2010, 23:13)mouse napisał(a): Po to powstał rozkaz w rozkładzie Go To Depot (service), żeby nie trzeba było już ich stawiać Pociąg jedzie do serwisu wtedy kiedy potrzebuje, fakt faktem, że zapotrzebowanie na serwis sprawdza na poprzednim punkcie rozkładu ale to tylko małe przesunięcie w czasie.
Nie do końca. Wyobraź sobie magistralę przez całą mapę i pociąg kursujący pomiędzy krańcami mapy na dwóch stacjach (czyli standard). Na linii równo rozstawione depoty. W sytuacji gdy ułożysz ordery w sposób <stacja jeden-> service in depot1-> service in depot 2-> service in depot3-> stacja2> pociąg sprawdzi, czy potrzebuje serwisowania po wyjeździe ze stacji 1 i w przypadku gdy nie będzie tego potrzebował, to przeskoczy również następne. Wyjścia są dwa - przymusowe kierowanie do depotu lub ułożenie orderów z way-pointami w postaci: <stacja1-> service in depot1-> go to way-point1-> service in depot2->...etc>
(14-10-2010, 23:49)pikpok napisał(a): <stacja1-> service in depot1-> go to way-point1-> service in depot2->...etc>
Wszystko zależy od trasy i rozmieszczenia przystanków, bo jeśli waypoint1 będzie zaraz za service1 to pociąg nigdy nie wjedzie do depot2.
15-10-2010, 12:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2010, 12:21 przez pikpok.)
Ja na długiej trasie stawiam way-point tuż przed depotem. Czyli to wygląda tak:
O>............................WD..............................WD.............................WD.......................>O
O<............................DW..............................DW.............................DW.......................<O
O - stacja
W - way-point
D - depot
Wada - długa lista orderów w porównaniu z przymusowymi depotami.
Zaleta - jest tak jak powinno być w rzeczywistości, czyli lepiej.
Wada: Trasa 2 powinna wyglądać jak pierwsza - O<...WD...WD...WD...0
Chyba, że masz jakieś logiczne wyjaśnienie dlaczego w trasie 1 masz najpierw waypoint i depot a w trasie 2 masz depot i waypoint.
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|