POJAZDY projekt POLSKIE DROGI
Wytłoczenia na Żuku. Wink

[Obrazek: 794untitled.bmp]

Jak tam Ci idzie Bartku? Ogółem

A tak poza tym, ktoś oprócz mnie coś rysuje? Ponoć Daniel miał się zgłosić?
Na Danielu lepiej nie polegać. Z grafikami jest mały problem: kod Ikarus Setu jest dużo mniej przejrzysty i ciężej odgadnąć która grafika jest która. A do zestawu pojazdów jeszcze nie zaglądałem, dziś to zrobię
Edit: przykłady
PKP Set - Adnu
59 * 10 04 00 1F 01 "lAdnu" 00
60 * 48 00 00 11 01 6C 03 20 06 01 05 00 09 00 00 0B 00 00 0D 00 0E 00 00 00 00 14 36 15 00 16 21 24 00
17 DF 1B 00 00 1C 00 1D 00 00 00 00 21 00 23 00
61 * 6 01 00 01 FF 04 00
62 sprites/pkp_set_1.6.pcx 706 40 01 23 8 -3 -11
63 sprites/pkp_set_1.6.pcx 722 40 01 16 22 -12 -8
64 sprites/pkp_set_1.6.pcx 754 40 01 12 32 -16 -6
65 sprites/pkp_set_1.6.pcx 2 88 01 16 22 -9 -8
Widać nazwę wagonu i sprite'y
W Ikarus Secie najpierw są nazwy, a potem grafiki, co naprawdę nastręcza problemów. Nie jestem MKM-em, nie rozpoznam autobusu w tak beznadziejnej skali.
A tak swoją drogą, jaką pojemność miałby mieć Żuk? Nie widzę tego auta przewożącego cokolwiek w tonach, a nie widzę sensu robienia autka a'la pierwsze auta z eGRVTS
Żuk wg danych których mam rozpiskę ma 850 kg ładowności. Co do realiów gry to bardzo mało ale ja to widzę w ten sposób: specjalizacja pojazdów do ładunków. Trzeba będzie przystosować Żuka na pewno do poczty i do kosztowności (nie znam dokładnie wszystkich ładunków z FIRS'a czy innych GRF ale zapewne w nich także będą podobne ładunki). Nie wyobrażam sobie np żeby Jelcz albo Star woził pocztę, z drugiej strony nie widzi mi się Żuk albo Nysa wożąca rudę żelaza. Co to da? Różnorodność na drogach! Nie będzie klepania tej samej ciężarówki w 40 wersjach. Tylko jeden warunek by to się nie korkowało trzeba będzie mniej więcej zrobić tak by pojazdy z danych lat jeździły podobnymi prędkościami. To mój punkt widzenia a jak u Was?
Bardzo ciekawy pomysł Kozacki, sądze że mozna by ustawić wartość około 2 ton ładunku, żeby korzystanie z tej ciężarówki miało sens. Sądzę że mogła by przewozić kosztowności, poczte, towary zboże według standardowych ładunków ottd, mozna by dopisać jeszcze pare ładunków, jeśli ma to być kompatybilne z ECS czy FIRS Wink
w przypadku Żuka proponuję przypisać mu np 15 paczek poczty i kosztowności. 15 ton ładunku ma Jelcz, a wiec mamy dwa różne pojazdy o porównywalnych ładownościach tylko tyle że mamy realizm Żuk jako bus a Jelcz ciężarówkaSmile Chyba zgodzisz się ze mną że nie musimy przeliczać 1 tona = 1 paczka tak jak to robią standardowe pojazdy. Tylko kolejny warunek Żuk nie może wozić żadnego węgla, drzewa, ropy itp ładunków bo nie ma sensu robić skrzyniowego Żuka który przewiezie tonę węgla.

Pod jakie GRF ładunków będzie kodowany set? to zrobię listę ładunków dla wszystkich pojazdów tak żeby znowu nie wyszło że namęczysz się rysując pojazd tak jak skrzyniowy Żuk a okaże się niepotrzebny:/
Sądzę że fajne by było możliwe korzystanie z PKP setu i " Polskich Dróg " jednocześnie, więc chyba pod ECS czy FIRS można by to zrobić, ale lepiej pytać Bartłomieja. Wink
Jelcz 315 z cysterną, paką i z plandeką

[Obrazek: 240Jelcz_315.bmp]

i jeszcze wywrotka Wink

[Obrazek: 547Jelcz_315_b.bmp]

próbowałem wyciąć w paincie ten górny i dolny sprite, ale zmienił wszystkie kolory niestety... jakby co to to jest ten środkowy
Super!Smile tylko teraz tak popatrzyłem i trzeba będzie raczej narysować Jelcza 316 a nie 315. 315 ma tylko 8,5 tony ładunku a 316 aż 15. Różnica w rysunku: z tyłu 2 osie a nie jednaSmile
ehh ehh wy Wink

paka :
[Obrazek: 905jelcz_315_rezerwa_paka.bmp]

cysterna, wywrotka, plandeka
[Obrazek: 555jelcz_315_rezerwa.bmp]
ok więc idąc za ciosemSmile Żuk pocztowy a Nysa z kogutami MO do wożenia kosztownościSmile
Odkopałem stary rysunek nysy, który był źle wykonany, ale go naprawiłem i oto jest : Smile
[Obrazek: 572nysa_prawidlowa.bmp]
ciesze się że nie mam czym Cię zagiąćSmile a jak wygląda sprawa kolorów firmy? Co do Nysy myślę żeby pozostawić klimat MO wystarczy zrobić pasek w kolorze przedsiębiorstwa ale ze starem i Żukiem już nie będzie tak łatwo...:/

A jakby wyglądał Autosan H9?
Cytat:a jak wygląda sprawa kolorów firmy?

Wszystkie pojazdy które narysowałem, są w kolorach firmy, to znaczy w tym programie do tworzenia jest paleta " company colors " i ona ma odcienie niebieskiego. mogę dorysować biały pasek i koguty jeśli tego chcesz, ale można by też zostawić nysę w wersji fabrycznej Smile

Sądzę że Autosany wyglądały by jak każdy inna moja praca, chociaz mogłbym dodać taki biały pasek który ciągnął się przez karoserię.
http://komunikacja.foto.w.interia.pl/mie...-h9-22.jpg
ten pasek w autosanie biały to nie głupi pomysłSmile co do Nysy myślałem właśnie by było odwrotnie, całe auto niebieskie jak to MO ale pasek by świadczył o przynależności do firmy.
zrobię coś modnego w ostatnim czasie. Tak wiem że ściągnę zachowanie z innego "zaprzyjaźnionego" forum... A więc odpiszę na swój własny postSmile

NIECH MI KTOŚ SIĘ KUTWA ZACZNIE ŚMIAĆ Z MOICH SZKICÓW TO ŁEB URWĘ!!! NIE MAM DUSZY ARTYSTY, TYLKO RZUTY POTRAFIĘ ROBIĆ!!! TAK TO JUŻ MNIE NAUCZYLI NA STUDIACH INŻYNIERSKICH...

Oto lista ładunków do standardowych towarów i do first'a. Schemat wyglądu ładunku na pojeździe i lista pojazdów który z czym w myśl założenia specjalizacji pojazdów do ładunków:

[Obrazek: allsh.png]

Założenia:
1. Kamaz ogólnie przyjęty jako wywrotka do wożenia ciężkich sypkich ładunków. Jedyne co je odróżnia to kolor ładunku przy załadowanym aucie:
węgiel - czarny
boksyt - brązowy
ruda żelaza - czerwona
kamienie - szare
piasek - żółty
2. Jelcz 317 jako ciągnik siodłowy. Ważne by naczepa na zakrętach się zginała żeby to nie jeździło jako całość
3. Jelcz 316 z beczkami w kolorach firm, jedynie beczki nie zmieniają koloru w zależności od ładunku:
ropa - czarna
paliwo - zielona
chemikalia - czerwona
mleko - biała (na fotce jest napisane Star 28 ale to błąd, do przewozu mleka w secie posłuży Jelcz 316)
4. Materiały budowlane to gruszka betoniarki na Jelczu. Byłbym wniebowzięty gdyby gruszka się obracała po załadunku i stała jako pusta
5. Owoce i warzywa niezależnie od koloru firmy chłodnia w białym kolorze, ryby na tej samej zasadzie ale chłodnia niebieska
6. Nysa MO potrzebuje święcących kogutówSmile
7. Czekam na Autosana H9 lub na przystosowanie Ikrasus'a jakiegoś popularnego do naszego seta

to tyle byłoby super jakby to dało się narysować i zakodować. Myślę że wtedy można puścić betę i zobaczyć jak to wygląda
Cytat:całe auto niebieskie jak to MO ale pasek by świadczył o przynależności do firmy
masz na mysli takie cos?:
Zrobilem to na szybko wiec prosze sie nie smiac ;D
[Obrazek: 758nyska.jpg]
Cieszę się że zrobiłeś ten schemat, nie martw sie wygląda dobrze, teraz trzeba spytać Bartka czy to będzie możliwe do zakodowania, np czy bedzie mozliwa do zrobienia niezależna naczepa na zakrętach. I jeżeli tak to jak mam ją narysować.
Cytat:yłbym wniebowzięty gdyby gruszka się obracała po załadunku i stała jako pusta
taka rzecz chyba nie jest mozliwa w tak zaawansowanej grze jaką jest ottd Wink
dokładnie o taki pasek na Nysie mi chodziłoSmile tylko myślę że można go przenieść nieco niżej, na wysokości świateł tak by nie zlewało się z szybamiSmile

co do naczepy nie mam pojęcia jak to jest zrobione ale eGRVTS to działaSmile
Bartek, czy mógłbyś zgrać te sprity o których mówiłem, czy już to robisz? bo chciałbym już zacząć rysować ładunki na pojazdach. Wink

A i czy mógłbym narysować Stara 200 zamiast Stara 28? bo 200 będzie się bardziej wyróżniał od jelcza, a i tak jest silniejszy od poprzednika ( 28 )
ok może być Star 200Smile tak myślę może i dla tarpana jakiś ładunek znaleźć tylko jaki;/

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord