KOLEJ Polish PKP Set v1.5a
Cóż, myślałem, że to oczywiste, że żeby skorzystać z nowej wersji GRF-u trzeba najpierw usunąć starą. Coś jeszcze?
Bdhpmun i pdn + pasażerskie maja źle zakodowana palette migają dachy EU11 ma białą kreskę w depocie.
Dziwnie te grafiki są położone. Dodatkowo te biały kwadracik.
[Obrazek: pkp1.png]
[Obrazek: pkp2.png]
Problem z migającymi dachami nie do odtworzenia u mnie. Biały kwadrat spowodowany wpadką przy współrzędnych, poprawione. Biała kresjka EU11 w depocie - nie wie skąd to się wzięło, więc nie mogę tego poprawić. EU44 leży krzywo, bo nie znam się na offsecie, poprawione. Coś jeszcze waszym zdaniem leży krzywo?
[Obrazek: 6312011_02_21_loko.jpg]

Do sprawdzenia:
- Pm36-2 dostępna od 1951 roku?
- typy lokomotyw w nawiasach lepiej małą literą
- brak kilku wagonów przy wyłączonej opcji "Pojazdy nigdy nie są wycofywane" i starcie gry np. w roku 1950
- nieznacznie zmniejszone prędkości lokomotyw.
Będę musiał sprawdzić czemu sprite Ty51 jest przesunięty
kwestia prędkości była już poruszana, będę musiał na to spojrzeć
kwestia braku wagonów - nie sprawdzałem, których brakuje?
data przy Peemce to po prostu pomyłka
komentarz przy Kiblu został po tym jak dodawałem koszty, już poprawiłem
w kwestii typów lokomotyw w nawiasach - to akurat kwestia gustu, można zrobić tak jak w oryginalnym PKP Secie (parowóz/diesel/elektr.)
Brakujące wagony: Sdgmnss, Snpss, Gags, ABdnu, WLABd.
(19-02-2011, 22:56)niemiec napisał(a): Dziwnie te grafiki są położone. Dodatkowo te biały kwadracik.
[Obrazek: pkp1.png]
[Obrazek: pkp2.png]

jak patrze na tego screen'a to myślę że sporo jest jeszcze roboty przy PKP set. Grafiki nie mogą tak bardzo nie pasować do siebie jeśli chodzi o położenie wagonów i pociągów.

Jeśli by się dało to warto by poprawić graficznie EU11 i ET22 - są za płaskie a konkretnie to pantografy w nich zajmują za dużo miejsca.

Na dodatek eaosy dalej nie działają tak jak powinny. Przy rudzie żelaza tak jak w oryginalnej wersji - towar miga jak jest załadowany, przy kamieniach (FIRS) gdy wagon jest załadowany pojawia się taki fioletowawy paseczek na dole. W przypadku piasku pojawia się czarna tekstura węgla. Jak jeszcze jakieś błędy znajdę to wypiszę, w każdym razie pracy jeszcze trochę jest. Jednak potencjał to ma ogromny, gratuluję wytrwałości w tworzeniu Smile
Czyli projekt stanął?... Nie będzie 1.7 ?
Kurcze... nie wiem co robić. Próbowałem sie skontaktować z bvaderem, ale nie odpisywał... nie wiem co się dzieje... A zanim on dołączył do forum to kto kodował?
colt
aha.. jego też nie było od dawna na forum..
Witam,
Jestem tu nowy. Co prawda OpenTTD odkryłem dopiero niedawno, ale jako miłośnik kolei od razu zainteresowałem się omawianym dodatkiem.
Przejrzałem wątki na forum i mocno zaniepokoiło mnie to, że prace nad nim przestały posuwać się do przodu. Sad

Odświeżam więc temat, żeby zapytać się, jaki jest stan bieżący? Ktoś się zajmuje tym dodatkiem? Czy potrzebna jest jakaś pomoc? Przejrzałem trochę specyfikację NML i nie za bardzo kumam, o co tam chodzi, ale w tworzeniu grafik jestem raczej dobry...
Raczej zmarł smiercia naturalna, a szkoda, bo w niektorych okresach jest nieco nudno jesli chodzi o wybor Smile
Ostatnie dwa dni poświęciłem na intensywne studiowanie języka NML. Smile
Jako że wcześniej programowałem w różnych językach, od C począwszy na PHP skończywszy, to zrozumienie NML okazało się dla mnie nawet w miarę proste. Pewnie większym problemem będzie poznanie całego API OTTD oraz różnych trików, stosowanych podczas korzystania z niego... ale na szczęście w sieci są różne tutoriale.

Mam więc pytanie. Skoro nikt nie rozwija już Polish PKP Set, to czy kod do tego dodatku jest gdzieś dostępny, np. w jakimś repozytorium?
Chętnie bym go przeglądnął i ocenił, czy w ogóle dałbym radę coś z niego zrozumieć. Wink

Edit: Już znalazłem: http://dev.openttdcoop.org/projects/pkp-...repository
Powiem tak, zaglosowalem przecietny, aczkolwiek jest godny polecenia. Juz tlumacze godny polecenia, bo to nasze polskie. Jest ciekawy i w ogole, ale po pewnym czasie [jako ze juz dosc dlugo jest uzytkowany] robi sie strasznie monotonny - w czasie 'najwiekszego natloku' jest zbyt maly wybor 'dobrych' lokomotyw - w przeciwiestwie do innych setow, a co za tym idzie na dluzszych trasach pociag robi same straty bo dojezdza raz na 2 lata
(25-10-2011, 16:59)Sander napisał(a): ...po pewnym czasie [jako ze juz dosc dlugo jest uzytkowany] robi sie strasznie monotonny - w czasie 'najwiekszego natloku' jest zbyt maly wybor 'dobrych' lokomotyw...
Możesz doprecyzować? Co wg Ciebie znaczy okres 'największego natłoku'?

Mi osobiście też brakuje trochę lokomotyw, szczególnie we wczesnym okresie ( do ok. 1950r.). Brakuje mi całego wachlarza przedwojennych wydajnych lokomotyw - polskich, np. Ty23, Pu29 oraz ponienieckich i poaustrickich, jak np. TKi3, Ok1, Pn12.
Problemem są też czasy współczesne. Praktycznie po wprowadzeniu ET41 kończy się okres silnych i szybkich lokomotyw. Różnymi wersjami "kibli" raczej trudno wozić pasażerów przez całą planszę. EU11 tak naprawdę nie jeździła po polskich torach. Co prawda w 2004r. pojawia się EU44, ale dalej jest już tylko pustka... Nie ma żadnych perspektyw, podobnie zresztą jak na prawdziwej PKP.Sad
No bo u nas nic nowego się nie pojawiało od ~30 lat, poza EP09. Do towarowych można jeszcze dodać ET21 i ST43, które byly bardzo popularne w swoich czasach. Rozwijając gamę dwuczłonowych, można pokusić się na ET40 i ET42.
Pozostaje więc nam tylko pofantazjować... i np. zaprojektować Pendolino w barwach narodowych! Big Grin
(26-10-2011, 10:46)TadeuszD napisał(a):
(25-10-2011, 16:59)Sander napisał(a): ...po pewnym czasie [jako ze juz dosc dlugo jest uzytkowany] robi sie strasznie monotonny - w czasie 'najwiekszego natloku' jest zbyt maly wybor 'dobrych' lokomotyw...
Możesz doprecyzować? Co wg Ciebie znaczy okres 'największego natłoku'?

Godziny swiezo po restarcie do 2 godzin po... czyli dosc wczesne lata gry
Przez natlok rozumiem ze w ogole ktokolwiek gra a nie 1-2 osoby ktore i tak juz zdominowaly cala mape i jest tylko "gadu gadu"

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord