Stacja wymiany (ruch w obie strony = blokada)
Question 
Po objęciu mapy Polski transportem lotniczym przystąpiłem do ambitniejszych zadań. Znalazłem farmę, udało się ufundować tylko dwa browary więc najprostszy układ rozwijający miasto już jest. Początkowo działało idealnie, rozładunek zboża odjazd na farmę, w tym czasie ewentualne oczekiwanie składów towarowych jeżeli tor był zajęty, płynny odbiór towarów i odjazd bez czekania. Niestety dostawiłem kilka sygnalizatorów więcej i zgubiłem pierwszą działającą konfiguracje, choć może jej nie było. Big Grin

Mapa torowiska:
[Obrazek: 7cca19120065098.jpg]

Obecnie dostawiłem zwykłe dwustronne światła na wszystkich torach i PBS przed wjazdami na perony. Nie poprawia to sytuacji, tylko jeden skład jak się uda jest na stacji pozostałe stoją i czekają na wolny tor przed dworcem. Dlaczego pociągi ze zbożem wracają do zajezdni gdy już za długo czekają lub gdy je odwrócę aby nanieść kolejne poprawki w sygnalizacji?

1. Chciałbym aby składy w zależności od odległości od Zduńska Wola Południe rezerwowały sobie peron za zasadzie kto aktualnie bliżej od peronu to wjedzie, kto dalej ten zaczeka na odjazd szybszego. Jest to możliwe ? (jak czytałem tory dwukierunkowe są nie polecane ;] )

2. Na podstawie wertowania forum wykluczyłbym wspólne tory na stacji przeładunkowej i problem z czekaniem by zniknął. Ale to proste rozwiązanie.
Jedna uwaga, ten PBS za depo a przed rozwidleniem zostaje a pozostałe sygnalizatory kierunkowe przed stacją wywal.
Chyba że to jest jakiś dziwny układ torowisk dwukierunkowych co tutaj jest mało efektywne i bardzo brzydkie Smile

Ogólnie nie wygląda to za ciekawie.
Spróbuj to przerobić na torowiska jednokierunkowe tak aby powstawała pętla (torowiska dwu torowe w jednym kierunku)nie jest to trudne w Twoim wypadku a efekty lepsze Smile
racje, tory muszą być jednokierunkowe...
a jeśli te sygnały przed stacjami mają zostać, dodałbym jeszcze przed mostami (kolejny pociąg wjedzie na stację zanim poprzedni wjedzie na kolejną)
Jeśli natomiast mają to być tory dwukierunkowe, to:
1. Dwukierunkowe = dwa - jeden w jedną, drugi w drugą
2. Mijanki - coś się gdzieś zepsuje i cały transport stoi...
Ustawiłem całość w tryb jednokierunkowy i jest już płynnie.

Zauważyłem że dodatek UKRS zaburza fundowanie fabryk są jakby losowane? Albo będzie to wersja częściej przemysłowa raz wylosował spożywczą (mimo wyboru tylko spożywczej). Po usunięciu dodatku została spożywcza.

Nie da się: Zatrzymać zarastania? Wydłużyć eksploatacje farm? Wypalanie lasów zwiększy szanse na powstanie farmy czy wszystko ma już określony limit?

Gra na mapie Polski ma sens dla jednej osoby?

Przydatny poradnik http://wiki.openttd.org/Miasta/Pl późno na niego wpadłem. :]

O- artykuł z moim szablonem tłumaczenia Smile

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord