POJAZDY projekt POLSKIE DROGI
A jeżeli kabiny będą dwukolorowe, bo ilością szczegółów i tak ciężko będzie odróżnić oba pojazdy. Może zrobię vinyl na górnej części kabiny a dolna część będzie w kolorze firmy?
Wykombinowałem takie coś:
Mercedes Actros
[Obrazek: 3741.bmp]
Narysowałem to tak jakby na ciemny lakier firmy, został nałożony ogień, więc będzie można jako tako odróżnić samochody Wink

skonczony tuning:
http://w286.wrzuta.pl/plik/6FNMPKyAOpP/pojazdy
nie wszystkie pojazdy stuningowalem, bo są charakterystyczne ze swojego wyglądu bądź rzadko sie je tuninguje
Autobusy są rewelacyjne!!!

Co do ciężarówek to jak dla mnie mogą być te standardowe bo nie oszukujmy się, nie da się na tak małej liczbie pikseli odróżnić każdą markę. Można oczywiście zrobić w secie dwie wersje standardową i z malowaniami w formie przebudowy samochodu, każdy będzie miał wybór jak woli grać.

Ogólnie ciężarówki bombaSmile

Tatra faktycznie jest pojazdem wojskowym i chyba nie ma co jej rysować... Mam dziś trochę czasu co mogę pomóc?

DAF XF95 1997
DAF CF85 1998
Dzieki, Kozacki, mozesz zrobic te liste o ktorej mowilem jesli masz czas ;p Smile
Ok a więc o to lista prac i pojazdów do seta:
1. Zaczynamy od pojazdów konnych jak eGRVTS. Misja to zmienić nazwy wozów na polskie wg Rysunku i dorysować nowe towary (maszyny, chemikalia, kamienie, sprzęt rolniczy) Skupiamy się w secie na razie na standardowe ładunki plus Firs, reszta w późniejszym czasie. Prędkości, ładowności i inne dane bez zmian oprócz cen które ustalimy na koniec biorąc pod uwagę PKP set.
[Obrazek: nowyobrazmapybitowej4.png]
2. Kolejna sprawa do ustawienie z Ikarus Set potrzebne nam pojazdy wg rysunku:
[Obrazek: ikarus.png]
To praca raczej dla osoby która koduje ale trzeba będzie także zmienić nie które barwy dla autobusów ponieważ nie koniecznie w takich barwach występowały u nas.
3. 1904 rok - Romanowski Omnibus. Pierwszy Polski „autobus”. 10KM, 35 km/h, 7 pasażerówSmile
4. 1928 rok - UrsusA. Pierwsza ciężarówka dostępna w naszym secie! 2,5 t ładunku, 35KM i 60km/h. Trzeba będzie go narysować od podstaw. Można szkiców szukać także pod nazwą SPA.
5. 1930 rok - Opel Blitz. Jest on dostępny w secie Long Vehicles i dość dobrze odwzorowany. Głównie chodzi o kosmetykę auta (można jeśli się uprzeć) i o dorysowanie nowych ładunków. Ładowność: 6t, 73KM nie mogę znaleźć na razie prędkości maksymalnej . Na tej samej bazie proszę również o dorysowanie autobusu. Rok 1939, 30 miejsc.
6. 1947 rok – Fiat 666 R. Pierwszy autobus produkowany po wojnie. 113KM, 78 km/h, 42 pasażerów. Trzeba go narysować i zakodować.
7. 1952 rok - Star N52. Pierwszy powojenny polski autobus na bazie Stara 20. 31 pasażerów, moc 62kW, brak info na temat prędkości maksymalnej:/ Trzeba go narysować i zakodować.
8. 1958 rok – San H01. 85KM, 50 pasażerów, prędkość ? Trzeba go narysować i zakodować.
9. 1958 rok – Nysa. 37 kW, 90 km/h, ładowność: 10 paczek kosztowności. Trzeba ją trochę inaczej narysować, jest za wąska a za długa względem Żuka.
10. 1959 rok – Żuk. 37kW, 90 km/h, ładowność: 10 paczek poczty. Zbyt kwadratowy, trzeba go przedłużyć w granicach skali lub zwęzić a zostawić tak jak jest. Nysa z Żukiem musi się zgrywać.
11. 1968 rok – Star 28 + przyczepa. 100 KM, 81 km/h, ładowność 14,5t: towary, żywiec, deski, opakowania, włókna naturalne, wełna, owoce i warzywa, ryby. Trzeba zakodować pamiętając by przyczepa skręcała, grafiki są.
12. 1969 rok – Jelcz 316. 200KM, 87 km/h, ładowność 14500 litrów/14,5t: ropa, zboże, stal, chemikalia, paliwo, złom, metal, buraki cukrowe, materiały budowlane, mleko. Trzeba zakodować, grafiki są.
13. 1969 rok – Jelcz 317. 240 KM, 87 km/h, ładowność 22t: drewno, maszyny, sprzęt rolniczy. Trzeba zakodować, grafiki są.
14. 1976 rok – Kamaz 5511. 240KM, 80km/h, ładowność 13t: węgiel, ruda żelaza, kamienie, boksyt, piasek, glina. Trzeba zakodować, grafiki są.
Na razie tyle to i tak sporo roboty. Przeanalizuje dziś wieczorem jeszcze Czajnikowiec Twoją rozpiskę współczesnych pojazdów i poszukam danych. Dodam dziś też jeszcze listę Solarisów i innych autobusów.
Plany: uzupełnienie pojazdów na rok 1970-2000. Rozejrzenie się za tramwajami i ciągnikami rolniczymi.
Wielkie dzięki Kozacki za tę liste, jest super, tylko czy chcesz wykorzystac te wszystkie Ikarusy, bo i tak po polskich drogach najczesciej widac 260 i 280, a kodowanie pozostalych to strata czasu. Shoter, wspominales cos o kodowaniu, ze mozesz sie tym zająć, dla mnie bomba, bo i tak Bartek ma dużo do roboty. Oczekujcie niedlugo nowych spritów.
P.S. Czy moglibyście podać swoje numery gg, zeby lepiej sie komunikowac niz za posrednictwem forum na ktore niektorzy rzadko wchodzą? Wink
Tomek Bara - gg 1839438
Już wszystkie pojazdy narysowane oprócz Opla Blitz i pojazdu konnego. Także nie narysowałem wszystkich przyczep do Stara 200 ( Star 28 ) bo nigdy nie widziałem przyczepy-chłodni. Według mnie pojemność pojedyńczego pojazdu wystarczy, najwyżej kupi sie dwie takie same ciężarówki Wink
Nysa skrócona, Żuk zwężony

http://w498.wrzuta.pl/plik/a3LxYWOUAEE/pojazdy
jakby ktoś chciał sie ze mna jakos skontakowac to skype/xfire : shoter0
Jest taki malutki, kurde, problemik. Wozy konne z eGRVTS są podzielone na konie i doczepy. Trochę potrwa zanim rozgryzę co jest czym. Na szczęście Opel Blitz był łatwiejszy w obsłudze. Załączam:
[Obrazek: 975opel_blitz.png]
1. Ok więc liczymy bvader że dasz radę dojść co i jak w tych powozach.
2. Co do Ikarusów Czajnik masz rację większość to 260 i 280 chociaż wszystkie z mojej listy były widziane w Polsce. Wiec proponuje na początek tylko te dwa modele przekodować ale będziesz musiał je poprawić. Tak jak kiedyś się ugadywaliśmy, nieco szersze drzwi i ta klima(?) z dachu niech zniknieSmile Wtedy będzie większe zainteresowanie polskimi autobusikami.
3. Omnibusa żeś nie narysował
4. UrsusA Nawet gdybym chciał to nie mado czego się przyczepić. Trzeba będzie tylko rysunki ładunków dokleić. Jako że w tamtych latach nie mieli ciągników, gruszek na ciężarówkach i koparek które symbolizują u nas maszyny rolnicze, budowlane i przemysłowe trzeba będzie to zabudować skrzynią z plandeką i pomalować na jakieś jeszcze nie zajęte kolory
5. Opel Blitz. Trzeba będzie go Czajniczku przystosować ładunkowo do naszego schematu na takiej zasadzie jak i UrsusA
6. Fiat 666 jest graficznie ok wg mnie można kodować zobaczymy co z tego wyjdzieSmile
7. Star N52 trzeba będzie trochę poprawić jeśli chodzi o przód i tył mniej więcej tak jak na tym schemacie:
[Obrazek: star_n52_s2.png]
8. San H01 jest ok graficznie bo więcej chyba się nie da zrobić. kodować!
9./10. Trzeba zakodować nowe grafiki i zobaczyć jak teraz wygląda
11. Są przyczepy-chłodnieSmile działają na tej samej zasadzie co naczepy-chłodnie nawet w tamtych czasach były.
[Obrazek: 1431159788]
12. 1969 rok – Jelcz 316. 200KM, 87 km/h, ładowność 14500 litrów/14,5t: ropa, zboże, stal, chemikalia, paliwo, złom, metal, buraki cukrowe, materiały budowlane, mleko. Trzeba zakodować, grafiki są.
13. 1969 rok – Jelcz 317. 240 KM, 87 km/h, ładowność 22t: drewno, maszyny, sprzęt rolniczy. Trzeba zakodować, grafiki są.
14. 1976 rok – Kamaz 5511. 240KM, 80km/h, ładowność 13t: węgiel, ruda żelaza, kamienie, boksyt, piasek, glina. Trzeba zakodować, grafiki są.
15. 1973 rok - Autosan H09. Grafikę Czajnikowiec już machnął więc trzeba tylko zakodować. 150KM, 95 km/h, 48 miejsc
16. 1988 rok - Neoplan N4020. Grafika jest. 272KM, 140 miejsc! prędkość maksymalna "?"
17. 1999 rok - Solaris Urbino 18. 360KM, 176 miejsc! prędkość "?" i Solarisów na razie tyle bo to największy z nich i najstarszej generacji. Wraz z rozwojem GRF dojdzie Urbion:9,10,12,15 CNG i Hybrydy

Dziś już nie dam rady przeanalizować listy ciężarówek Czajnika niestety, nie dodam też 3 modeli ciągników rolniczych do narysowanie z braku czasu. Jestem pełen podziwu dla Ciebie Czajnikowiec że tak szybko to rysujesz Smile Możesz z nudów zacząć rysować naczepy do ciągników siodłowych

jeśli chodzi o kontakt to ciężko złapać mnie na gg - nie używam i w każdy inny sposób. Jak coś się dzieje to wejdźcie na bramkę orange i wyślijcie mi SMSSmile 515469790
Aaha.... Bartek I że ja mam te wszystkie sprity ponaprawiać? ; ) bo niektóre mają jakieś różowe plamy czy cos.

Omnibusa nie narysowałem bo zrozumiałem że to jakiś powóz konny czy cos, a to bedzie brane z egrvts

Ehh, te rysowanie przyczep to beznadziejne zajęcie, no ale coż mus to mus, zajme sie tym Wink
W tym wypadku róż powinien być czarny (patrz Ikarus 260). Prośba do ciebie: jak robisz grafiki, zaczynaj od pojazdu jadącego w górę, bo potem przy kodowaniu offset się sypie.
Ok, rozumiem, a teraz zauwazylem jaki glupi blad zrobilem, tzn nie narysowalem w wiekszosci autobusach tylnego spritu pod kątem... ;p niedługo będzie
Ok gotowe, Omnibus jest, Stary mają przyczepy, Autobus Star poprawiony, Ikarus 280 naprawiony, Opel Blitz okazal sie sam naprawic ( nie wiem jak ). A czy on nie jest kompatybilny z ECS czy FIRS, bo czy to jest konieczne zebym rysowal nowe grafiki do niego?
Jezeli tak to zostalo narysowac grafiki do UrsusaA i Opla.
http://w541.wrzuta.pl/plik/1TcT5yZRZuI/pojazdy
Omnibus mam nadzieje uda sie zeby byl podlaczony do rumaków z egrvts
A i nie jestem pewien zeby tyle Solarisow Urbino było potrzebne. Przeciez i tak bedziemy korzystac z tego co jest najbardziej oplacalny wzgledem ceny. A i tez chcialbym zebyscie zwrocili uwage ze nie jestem robotem Wink
yyyy ale omnibus Romanowskiego to samochód nie pojazd

[Obrazek: omnibusy.jpg]
Łooh kurde, nie wiedziałem Big Grin
Pomyślałem że skoro jest Omnibus Konny, to pewnie o to Ci chodzilo ;p
[Obrazek: 485heh.png]
To Opel Blitz jest kompatybilny z FIRSem czy nie
Myślę, że tak, aczkolwiek grafiki powstawały, gdy FIRS pewnie jeszcze nie istniał.
(28-02-2011, 18:32)Czajnikowiec napisał(a): To Opel Blitz jest kompatybilny z FIRSem czy nie

Jeśli jest z eGRVTS to na pewno, używam FIRS'a i eGRVTS cały czas i gdzieś mi tam Opel mignął.
Skoro tak to darujcie mi rysowac te grafiki do niego. Wink
Darujemy. Weźmie się grafiki żywcem z LVs, skopiuje współrzędne, i będzie OK (chyba).

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord