Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
10-07-2011, 23:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-2011, 23:23 przez niemiec.)
Mam problem ze stworzonym dowiązaniem na Ubuntu. Gdy owe dowiązanie siedzi w katalogu Opena, działa, uruchamia się. Po przeniesieniu na pulpit już nie. Dostęp do katalogu ustawiłem (jak pamiętam) na 770. Chciałem to obejść przez wstawienie sobie Opena do Menu Głównego w zakładce Gry. Wszystko fajnie, ale wtedy nie widzi configu, który jest w głównym katalogu.
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Może po prostu przeciągnij opena na pulpit i wybierz 'utwórz dowiązanie symboliczne'?
albo pod konsolą przejdź na pulpit i wpisz:
Kod:
ln -s /plik/gdzie/siedzi/openttd nazwa
czyli:
Kod:
cd
cd Desktop
ln -s /home/user/openttd/openttd openttd
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
Dlaczego nie instalujesz z paczki *.deb?
Mouse, Twój sposób nie działa. Dowiązanie się tworzy, ale Open się nie uruchamia.
Rysh, ponieważ wtedy Open jest porozrzucany po całym linuxie. Nie chciało mi się bawić w szukanie plików (szczególnie configu) i ustawianie dostępu do katalogów żeby cokolwiek skopiować/nadpisać. Tak przynajmniej mam wszystko w jednym miejscu.
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
Config masz zawsze w:
~/.openttd/
Dane w:
~/.openttd/data/
Tworzy się to wszystko przy pierwszym uruchomieniu OpenTTD.
Pozostałe dane nie są Ci przecież do niczego potrzebne, bo na cholerę komuś binarka?
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 9
Dokładnie tak ja mówi Rysh, wszystko co jest Ci potrzebne masz w katalogu ~/.openttd/ ( ~ < oznacza twój katalog użytkowania, . < oznacza że jest to plik ukryty )
Ja instalowałem prze Menadżera Pakietów Synaptic, zapytał się czy ma doinstalować wszystkie niezbędne pliki z nowymi grafikami i wszystko był dobrze. A w menu głównym to tworzysz aktywator tak jak byś to odpalał z konsoli.
To ja nie wiem, czemu za pierwszym razem miałem cfg w /usr/share/menu... Teraz się jakoś po ludzku zainstalowało.