Problemy z NewGRF i FIRS
Witam wszystkich,

Jestem nowym użytkownikiem forum, jako, że dopiero od kilku dni gram intensywnie w openTTD. Nie wiem nawet jakim cudem tyle lat omijałem tą grę, bo w moim odczuciu przewyższa inne gry ekonomiczne o głowę. Wczoraj chciałem ulepszyć grę za pomocą NewGRF, głównie chodziło mi o FIRS, a w związku z nim ściągnąłem kilka innych, które wymagał, czyli:

- Train Sets:
- 2cc Train Set - 2.0.0 beta 4.1
- North American Renewal Set (NARS) - 2.0.3
- Old Wagons with New Cargos - 1.1
- UK Renewal Train Set - v3.04
- DB Set XL (with FIRS extension - partial support) - nie mogłem znaleźć
- UK Railway Set (UKRS2)
- OpenGFX+ Trains - 0.2.5

- Road Vehicle Sets:
- eGRVTS v1.0
- HEQS (Heavy Equipment Set) 1.2.0
- OpenGFX+ Road Vehicles 0.2.0

- Ship sets
- FISH - 0.9.2.
- New Ships (partial support) - nie mogłem znaleźć

- Plane Sets
- AV8 - 1.8.1
- GeneralAv8ion - 1.0
- Plane Set - nie mogłem znaleźć

I odnośnie tego 3 pytania:

1) Czy brak tych 3 setów wpłynie na rozgrywkę? gdzie je znaleźć?

2) Gdy załączam grę mam jednak ciągły problem z NARS i UKRS2, a mianowicie wyskakuje "Wystąpił błąd krytyczny NewGRF: conflicting trainset grf found (dynamic engine loop)". W związku z tym mam te dwa dodatki wyłączone.

3) Poza tym przy samym 2cc TrainSet pisze, że pierwsze lokomotywy jak La Belge pojawią się w 1835 roku, a u mnie w 1880 pojawiają się jakieś wagony metra, a dopiero w 1902 lokomotywa 4-4-0 Express, której nie powinno być wg OpenTTD wiki. Poza tym czy da się zmniejszyć liczbę tych lokomotyw bo ich ilość jest przytłaczająca szczególnie dla nowego gracza.

Ktoś mógłby mi podpowiedzieć co zrobić i w czym jest problem, bo niestety nie mam bladego pojęcia co robić jako, że jestem nowy.
Starczy Ci po jednym secie train, road, ship i plane. Na jednym z naszych serwerów jest FIRS i dodatkowo NARS, eGRVTS oraz FISH. Takie zestawienie wystarczy.

1. Nie wpłynie na rozgrywkę.
2. Masz za dużo setów włączonych na raz, które nie mogą se sobą współgrać. Musisz wyłączyć któryś.
3. Prawdopodobnie przez to, że masz za dużo setów, mogą Ci się pojawiać takie cuda. Liczbę lokomotyw zmniejszysz wyłączając niepotrzebne sety. Natomiast w jednym secie tego nie zrobisz.
Dzięki wielkie za wyjaśnienie, mam tylko pytanie, gdzie szukać Waszych serwerów i tych dodatków, czy też poprostu wyłączyć te niepotrzebne co mam Smile

Proste: klikasz na Grę wieloosobową, w lewym górnym rogu zmieniasz LAN na Internet, w prawym górnym rogu ustawiasz sobie swój nick, a na końcu klikasz na dole Znajdź serwery. Szukaj tych z adresem forum w nazwie (TEAMS2, TEAMS2 HARD, TEAMS2 STANDART, BIGGER).

Dodatkowo gdybyś miał problemy: http://openttd-polska.pl/showthread.php?...25#pid7525
Już mam pełną jasność, chciałem się jeszcze dopytać, czy jest jakieś tłumaczenie do FIRS?
maxon sadze ze chyba nie ma tlumaczenia do FIRS.Ale moge sie mylic.
FIRS jest w pewnym stopniu przetłumaczone, lecz nie w pełni, ale da się zrozumieć i grać.
Tu masz stan naszych serwerów wraz z nazwami, aktualnym rokiem itp.:
http://prochy.tk/?q=node/4
Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedź.

Korzystając z okazji i żeby nie zaśmiecać forum kolejnym tematem mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest optymalna długość pociągu, czyli jakie są zależności odnośnie lokomotywy i ilości jej wagonów (co znaczą te cyferki koło pociągu w zajezdni np.: 1.2 lub 1.4 z każdym wagonem więcej - to jest jakiś stosunek wagi wagonów do lokomotywy?)

I drugie pytanie co znaczą te napisy przy ustalaniu rozkładu - bliższy koniec, dalszy koniec? Może jest jakiś poradnik odnośnie takich niuansów, bo kilka przeczytałem, ale się nie natknąłem na nic Smile

Pozdrawiam
(22-08-2011, 10:58)maxon napisał(a): co znaczą te cyferki koło pociągu w zajezdni np.: 1.2 lub 1.4 z każdym wagonem więcej
Długość całego składu liczona w polach. 1 pole to jedna kratka na mapie.

(22-08-2011, 10:58)maxon napisał(a): I drugie pytanie co znaczą te napisy przy ustalaniu rozkładu - bliższy koniec, dalszy koniec?
Gdzie skład ma się zatrzymać w peronach. Na końcu peronu, na początku lub na środku.

I jeszcze tam pytałem odnośnie jaka powinna być długość składu? Bo jak za dużo wagonów to częściej się psuje chyba?
To masz odpowiedź wcześniej. Uzupełnię tylko: długość składu<=długość stacji. Stacja=5 kratek to skład max 5. Nie, nie ma to wpływu na psucie się lokomotywy. Jak kupujesz lokomotywę to masz wskaźnik "sprawność". Im rzadziej w serwisie tym sprawność mniejsza. Im niższa sprawność tym większa szansa, że pociąg się zepsuje.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord