20-12-2011, 22:02
Właśnie podczas rozmowy z Robertem zaciekawiło mnie, jak Open oblicza odległość między stacjami. Wiem(y), że liczone jest od napisu z nazwą stacji. W przypadku, kiedy obie stacje są na wprost po kratkach, sprawa jest prosta. Jednak, gdy już mamy na ukos, sprawa się komplikuje?
Przyszły mi do głowy dwa sposoby:
Metoda przekątnej prostokąta
Open rysuje sobie wirtualną prostą między stacjami, które są krańcami przekątnej prostokąta (d). Wtedy odległość równa się: [Obrazek: 816183878cfd9190ce1d5d1e57b43a04.png], gdzie a i b to boki prostokąta.
Metoda po kratkach
Open w tej metodzie nie rysuje przekątnej, ale dalej na podstawie prostokąta liczy odległość, tylko w tym przypadku to a+b.
Rysunek to obrazuje
Jak jest na prawdę?
Przyszły mi do głowy dwa sposoby:
Metoda przekątnej prostokąta
Open rysuje sobie wirtualną prostą między stacjami, które są krańcami przekątnej prostokąta (d). Wtedy odległość równa się: [Obrazek: 816183878cfd9190ce1d5d1e57b43a04.png], gdzie a i b to boki prostokąta.
Metoda po kratkach
Open w tej metodzie nie rysuje przekątnej, ale dalej na podstawie prostokąta liczy odległość, tylko w tym przypadku to a+b.
Rysunek to obrazuje
Jak jest na prawdę?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)