|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
Parę uwag ode mnie:
- w NML nie jestem w stanie obsłużyć różnych kolorów samego wagonu. W secie będzie więc mogła być tylko jedna z wersji kolorystycznych. Z zaprezentowanych ciemniejsza chyba lepsza.
- zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby zrobić wnętrza wagonu ciemniejszego niż słupy podpierające górny poziom. Bo w rzucie ( _ ) wygląda on jak zwykły wagon kryty... Albo przemalować burty i słupy na jaskrawy czerwony, jak ma to miejsce w przypadku wagonów Laaers ( http://antygaleria.hostit.pl/details.php...17cdbcfe0f ). Wtedy będzie lepiej widać, ze to konstrukcja ażurowa.
- załadunek wagonów zawsze odbywa się od górnego piętra, więc wagon załadowany w 50% teoretycznie trzeba by zmienić.
- szczerze mówiąc, to wątpię czy ktoś w tej skali odróżni Fiata Pandę od Fiata 500. Warto by jednak było zrobić kilka wersji kolorystycznych samochodów - np. obecne szare + 2 wersje z różnymi układami kolorów samochodów.
- i na koniec pierdoła, której może nikt nie zauważy... Wagon (szczególnie załadowany) jest niesymetryczny, dlatego powinien mieć narysowane wszystkie 8 rzutów. Inaczej wagony w OTTD będą zachowywały się na zakrętach jakby zmieniały kierunek jazdy - raz będą jechały samochodami ustawionymi maskami do przodu, a za zakrętem - do tyłu...
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 6
Zgodnie ze wskazówkami wprowadziłem poprawki. Myślę że teraz wygląda to całkiem nieźle:
[Obrazek: 203zjas.png]
Zauważyłem że na zdjęciach często widać że takie wagony drabinki mają na skos - tj po lewej stronie wagonu z przodu po prawej z tyłu przez co w OTTD pusty wagon wyglądać powinien tak samo w lewo i prawo. (chyba że to nie był ten wagon a jakiś podobny np zagraniczny wtedy poprawię te drabinki)
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
I jeszcze mały szczegół ode mnie. Laaers jest dwuczłonowy. Dasz radę tak narysować? Na górze jedno auto jest pomiędzy członami, na dole nie. Na przykładzie Fiatów: u góry 5, na dole 4.
Technicznie rzecz biorąc, Laaers w OTTD będzie zaprogramowany jako pojazd 3-członowy...
Sa więc dwie możliwości. Ten środkowy górny samochód można albo przyłączyć na stałe do jednego z członów wagonu, albo może on jechać na tym wirtualnym, dodatkowym członie. Różnica będzie widoczna przy pokonywaniu zakrętów. W tym drugim przypadku samochód powinien lepiej wpisywać się w przełamujący się na zakrętach skład...
Myślę że najsensowniej zrobię jeśli przerobię 203Z na dwuczłonowy Laaers i dorysuję dodatkowo sprite "lewitującego" samochodu na odpowiedniej wysokości aby właśnie ładniej wyglądało to na zakrętach. Przy czym ten "człon" jeśli nie jest załadowany w 100% powinien zwyczajnie być niewidoczny. Postaram się tym zająć zaraz po skończeniu innych wersji kolorystycznych załadowanych samochodów (sądzę że każdy wagon przy ładowaniu powinien losować kolory samochodów).
Podbijam bo skończyłem rysować 203Z wraz z 3 różnymi opcjami kolorowymi samochodów.
Przy okazji poprawiłem kilka złych pikseli.
[Obrazek: 203zend.png]
Obecnie pracuję nad wagonem Laaers i widzę że pandy się na niego nie zmieszczą w konfiguracji 5 na podwójnym.
Dlatego na górnym pokładzie Laarsów będą jeździć Fiaty 500 które mieszczą się tam idealnie. Jak go skończę nawet pustego we wszystkie kierunki to dam do oceny.
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
A jeden samochodzik nie mógłby być zależny od koloru firmy?
Dziś w nocy zaprogramowałem Hbbins-a od Czajnikowca oraz Lekqss od Sojity.
Hbbins-a wymagał technicznych poprawek, ale sobie poradziłem. Natomiast Lekqss ma jakiś mankament graficzny i nie prezentuje się zbyt dobrze...  Nie wiem czego to kwestia, czy zbyt jasnych kolorów, czy zastosowania ditheringu. W każdym razie na tle soczystej trawy i innych pojazdów wydaje się jakiś taki mdły i mało wyraźny. Wieczorem porobię jakieś screeny, to pokażę, o co chodzi.
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 1
Hmmm, a myśleliście może o wprowadzeniu polskiej sygnalizacji?
Pewnie myśleliście 
To by było bardzo charakterystyczne i od razu po np. wejściu na server widzialne
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 7
Poprawiona wersja Hbbins
![[Obrazek: 689hbbins.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/689hbbins.png)
+Habbins
Ten post został usunięty albo coś? bo okolo godzinę temu dodałem taki sam, i go nie było później w tym topicu.
Chyba że net mi zmulił
Najpierw sprawa wagonu Lekgss. Tak jak już wcześniej pisałem, coś w nim jest nie tak. Może rzeczywiście kolory powinny być w "negatywie", jak pierwotnie narysował Sojita? Źle wygląda też dithering. Szczególnie, że w nowszych wersjach OTTD wprowadzony będzie zoom 2x i 4x.
Do repozytorium plików wrzuciłem poprawionego Hbbins'a:
http://openttd-polska.pl/newgrf/lib/exe/...hbbins.png
Musiałem w nim zamienić jeden kolor, bo wagon "błyskał" zgodnie z którymś z cykli. Poprzesuwałem też rysunki, aby pasowały do szablonu. A skoro już grzebałem przy Hbbins'ie, to domalowałem mu też koła i poprawiłem cienie na dachu.
Mój wagon wygląda jak trochę z innej bajki. Myślę że trzeba zrobić "negatyw" - ciemne boki jasne pokłady.
Przerobiłem powyższy screen aby to sprawdzić.
[Obrazek: 641lekqssdk.png]
I jak widać teraz lepiej pasuje do całości. Zastanawiam się jeszcze czy nie rozjaśnić pokładów trochę bardziej o 1-2 odcienie.
No, tak jest chyba lepiej  , a przynajmniej od tej zacienionej strony wagonu.
Przy okazji mam prośbę, żebyś obniżył wagon w rzucie ( _ ) o 1px, bo właśnie zauważyłem, że obcina go w oknie menu zakupu. Proponuję obniżyć całe nadwozie o ten 1 px tak, żeby koła miały tylko 1 px wysokości.
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
A czemu tam są zielone pixele w środku w wagonie?
29-02-2012, 15:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2012, 15:48 przez Ćlimak.)
Chyba trawa prześwituje przez obudowę 
Swoją drogą nieciekawie to wygląda...
To zielone to owszem, prześwitująca trawa, ale prześwitująca pomiędzy belkami górnego pokładu. Bo jak wiadomo one są połączone tylko takimi prętami więc z tej perspektywy widać trawę za wagonem.
Obecnie przemalowuję tego 203Z na podobne kolory boku jak eaos. Zrobię też że zamiast czerwonych samochodów będą samochody w kolorze firmy. Wieczorem powinienem zamieścić nową wersję.
Liczba postów: 458
Liczba wątków: 35
dodatkowo jeśli sie nie myle przedostatni wagon dziwnie wystaje przed ostatni .
Rzeczywiście, wygląda jakby był wbity.
Przemalowałem ten wagon i poprawiłem zgodnie ze wskazówkami. Teraz powinno być wszystko dobrze.
[Obrazek: 203zend.png]
Dawno tu nie pisałem, ale ponieważ od marca pracuję w nowym miejscu, to mam nadzieję, że wybaczycie... Mimo to w wolnych chwilach udało mi się wreszcie rozgryźć mechanizm losowości
Na razie efekt ten jest widoczny tylko na Habbins'ach od Czajnikowca (nieznacznie przerobionych) do których dorysowałem wersję nieco zmienioną kolorystycznie. Prawdopodobieństwo wylosowania jednej lub drugiej wersji wynosi 50%:
Nowa wersja GRF-a jak zwykle do pobrania z http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.1.grf
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|