Mój skromny save
Shy 
Siema
Jestem nowy na forum mam 15 lat, w tycoona gram od jakoś 5, ale jakoś teraz zaczęłęłem robić jakieś konstrukcje skomplikowane. Moja prośba do was jest taka: chciałbym żeby ktoś z was ocenił mojego sejwa pod kątem błędów itp. Chce po prostu wiedzieć co robię źle, co mógłbym poprawić itd. Dzięki za ew. pomoc Pozdro Wink

Załączone pliki
.sav   Nice one baby.sav (Rozmiar: 1.7 MB / Pobrań: 165)
Zamiast prezentować save'a, wejdź na nasze serwery i patrz jak inni budują.
Mógłbym ale w ten sposób nie dowiem się co mam tam źle, a w ten sposób może ktoś mi wypunktuje co gdzie i jak moge poprawić
Graj takjak lubisz i niech nikt ci sie nie wcina w twoje konstrukcje. moje kolejki też na zerwerach krytykowali ale nie ma lepszej frajdy niz patrzenie jak pociągi jeżdżą po kolejowym spaghetti.
Dobra spoko ale jeśli jakiś uber spec ma tu jakieś fajne tipy które ułatwiłyby mi rozgrywke i rozluźniły ruch na torach to czemu nie Tongue
Jak dla mnie to za dużo sygnalizatorów typu PBS, bezsensownym jest stawianie ich na całej trasie wystarczy w odpowiednich miejscach. Widzę też że grasz z wyłączonymi awariami pojazdów, pograj sobie z włączoną tą opcja i wymuszaj serwisowanie pociągów, różne są na to sposoby na pewno znajdziesz swój własny jak to zrobić dobrze.

A tak na marginesie to na 60 pociągów to co zbudowałeś to jest przerost formy nad treścią Tongue
PBS'y działają jak normalne sygnalizatory, kosztują tyle samo i nie muszę szukać miejsc gdzie je wsadzić a gdzie nie. Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z tymi pociągami ;x
Ja też używam TYLKO pbs i nie widze problemu
Cześć,
Ogólnie jest dobrze, ale tak, jak wspomnieli przedmówcy. nie lubimy jak co X kratek się daje PBS'y - to mało profesjonalne. Dodatkowo masz za dużą infrastrukturę jak na tyle pociągów. Po 2 tory i mieszadła się robi jak pociągów jest 150 na jednej trasie Big Grin Poćwicz z serwisowaniem pociągów, bo to jest najważniejsze, aby ładnie rozplanować depoty.
Dodatkowo masz za dużo niewykorzystanej infrastruktury, taniej i lepiej w multiplayer (szczególnie jak jest mało miejsca) wyjdzie wykorzystanie wspólnego toru dla wszystkich pociągów jeżdżących w jednym kierunku. Podsumowując budujesz jedną dużą magistralę wzdłuż mapy i od niej odchodzą tory do stacji po drodze. Zobacz na miasta Portwood i Wrenfingwell. Tą linię można usunąć i dołączyć do magistrali niżej Big Grin

PS. Wykupowanie terenu przy fabryce to obciach i żenada Big Grin
(15-06-2014, 16:30)Damgam napisał(a): Ja też używam TYLKO pbs i nie widze problemu

Algorytm działania PBS jest znacznie bardziej skomplikowany niż zwykłego semafora. Jeśli używa się go jako prosty semafor blokady liniowej, to jest to przykład strzelania "z armaty na wróbla". Wink
(15-06-2014, 22:44)TadeuszD napisał(a):
(15-06-2014, 16:30)Damgam napisał(a): Ja też używam TYLKO pbs i nie widze problemu

Algorytm działania PBS jest znacznie bardziej skomplikowany niż zwykłego semafora. Jeśli używa się go jako prosty semafor blokady liniowej, to jest to przykład strzelania "z armaty na wróbla". Wink
No ok ale sam przyznaj. Cena ta sama (utrzymanie nie wiem czy takie same). Jak za prostym odcinku stoi PBS czy zwykły semafor to chyba zbyt dużej różnicy nie robi. chyba że jest coś co sprawia ze zwykłe semafory poza "wiekszym profesjonalizmem" są lepsze od pbs na prosstej nitce. Nie znam do końca mechaniki gry więc może mnie ktoś oświeci?
Nie ma to czasami negatywnego wpływu na wydajność? Też nie znam aż tak mechaniki, ale na logikę - skoro pociąg musi co kratkę wytyczać trasę do następnego semafora, szukać opcji dojazdu i "malować" na szaro wybraną drogę to raczej wymaga większych zasobów niż zero jedynkowy system "odcinek wolny - zajęty".
Ma wpływ na wydajność. Zwykły semafor po prostu nakazuje/zakazuje wjazdu. PBS szuka trasy i rezerwuje tor od PBS'u do następnego semafora.
1. Unikamy krzyżowania się torów, każde skrzyżowanie torów to potencjalny zator. Jeden pociąg niepotrzebnie wjeżdżający na inny tor może spowodować zatrzymanie się kilku kolejnych.
Taka stacja STAL i WEGIEL, jeden pociąg może zablokować wszystkie tory wjazdowe.
2. Nigdy prze nigdy nie dawaj tych samych torów do stacji załadunkowych z fabryk, tartaków, hut czy rafinerii, co do stacji rozładunkowych!
Kiedy masz duży przypływ ładunku z i do jakiegoś przedsiębiorstwa, może się zdarzyć, że pociągi czekające na załadunek zablokują pociągi chcące wyładować ładunek. Zawsze musisz uwzględnić to, że pociągów przyjeżdżających po towar, może być więcej niż może przyjąć stacja. Najlepiej wybudować dodatkowy dojazd do takiej stacji, który pomieści pociągi.
3. Stawiam wszędzie PBS, czyli nie wiem co robię.
Jak widzę kogoś kto wszędzie stawia semafory to odrazy myślne że ten ktoś nie potrafi grać.
4. Przyrost formy nad treścią.
Jak jest miejsce to każdy głupi potrafi wybudować. Jak zaczniesz budować bardziej skromnie stacje lub zdarzy Ci się że będziesz miał ograniczone miejsce na budowa. To nauczysz się podczas takiej jednej budowy więcej niż prze kilka gier grając bez większych wyzwań.
5. Fajnie że robisz oddzielnie stacje na zboże i żyto.
6. Model przyspieszanie pociągów warto ustawić na realistyczny. Jak dla mnie przyjemniej się gra.

Najważniejsza rada: Patrz co robią Twoje pociągi, obserwuj i zrozum ich zachowanie.
Dzięki za rady, na pewno postaram się do nich zastosować i zobaczyć jak będzie szło Wink A i co do modelu przyśpieszenia pociągów, nie mam gdzie zmienić tą opcje. Widziałem screeny na necie jak ludzie to zmieniali ale sam w opcjach zaawansowanych tego nie mam :/
Na górze masz przełącznik ustawienia podstawowe/ustawienia experta. ustaw na experta i sie pokażą Smile
Omg dziekuje wreszcie Big Grin
A i Alkomat, co do 2 punktu, nie za bardzo rozumiem, mógłbyś przerobić mi tamtą stacje i pokazać na ss jak to powinno wyglądać? Uczę się schematami i jak zobaczę na screenie to zapamiętam Wink
Oj, po co ma Ci to robić, jak nie poznasz przyczyny takiego działania, to się nie nauczysz. Zbuduj dodatkowe 10 pociągów na towary to się szybko przekonasz o co mi chodzi Tongue.

Jeszcze jedno, warto w opcjach zmienić by pociągi miały rozkazy non-stop/bez przerwy. Dzięki temu zapobiegniesz takim problemom jaki masz na stacji zborze/żywiec ( czy jakoś tam, przy fabryce). Pociągi to stacjoholicy i nie mogą bez zatrzymania przejechać przez stacje.
Ile to czasu potrzeba aby zbudować coś fajnego z niczego, najpierw człowiek buduje i buduje i buduje, aż firma przybiera takich rozmiarów, że ciężko samemu to ogarnąć niestety.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord