problemik :)
Witam
Mam taki oto problem: Jest stacja 3-peronowa, wjazdy z obu stron i pociąg który tę stację ma jako końcową. Gdy wjeżdża na skrajne perony, wyładuje i załaduje pasażerów to zamiast "odwrócić się" i wyjechać ze stacji tak jak wjechał, to wyjeżdża ze stacji drugą stroną, skręca na przeciwległy skrajny peron i nim wraca. Jak zrobić żeby wracał tym samym torem którym wjechał na stację?
[Obrazek: 0R7Yzvl.png]
Nie mogę tego znaleźć w moich ustawieniach Smile
Na samej górze musisz ustawić kategorię na "Ekspert ..." i niżej typ na "Wszystkie typy ustawień", potem w polu filtra wpisać "zawracać".
(24-05-2016, 19:53)pAter napisał(a): Na samej górze musisz ustawić kategorię na "Ekspert ..." i niżej typ na "Wszystkie typy ustawień", potem w polu filtra wpisać "zawracać".

Chyba mam jakąś starszą wersję bo nie mogę nijak ustawić kategorii ekspert. Ale dziwne bo w "ustawieniach trudności" mam ustawione że mogą zawracać na końcu trasy i na stacjach
zafart když nemůžeš najít expert. Podívej se do openttd.cfg myslím, že tam by to mělo být v kategorii PF.
(24-05-2016, 21:05)zafart napisał(a):
(24-05-2016, 19:53)pAter napisał(a): Na samej górze musisz ustawić kategorię na "Ekspert ..." i niżej typ na "Wszystkie typy ustawień", potem w polu filtra wpisać "zawracać".

Chyba mam jakąś starszą wersję bo nie mogę nijak ustawić kategorii ekspert. Ale dziwne bo w "ustawieniach trudności" mam ustawione że mogą zawracać na końcu trasy i na stacjach

Jaką masz wersję OTTD? Jak będziemy wiedzieli będziemy mogli ci pomóc.
Na pewno gdzieś się to znajduje, bo domyślna wartość to OFF, a ty masz ON.
Możesz też wstawić zrzut ekranu, żebyśmy widzieli jak wygląda ta twoja stacja - może coś da się podziałać jeszcze światłami, zmianą skrzyżowania itp.
Sprawdzę jaką mam wersję jak będę w domu, ale przypuszczam, że starutką. Podziałałem skrzyżowaniami tak, że pociąg nie ma możliwości już tak wracać, ale to wiązało się z ograniczeniem liczby peronów dla pociągów wjeżdżających z drugiej strony. Gram w to już kilka ładnych lat i taka sytuacja jeszcze mi się nie zdarzyła Smile, generalnie jeśli układ torów pozwala na wyjazd drugą stroną i zawrócenie to pociąg z tego korzysta, dziwne
Witam Smile
Wczoraj całkiem przypadkiem podczas jazdy rowerem Smile wpadło mi nagle do głowy możliwe banalne rozwiązanie tego problemu Smile, jak się okazało trafne. Chodziło o to, że w ustawieniach jest "zawracaj na końcu lub początku trasy", a w rozkładzie ta stacja była gdzieś w środku. Po zmianie rozkładu tak, żeby ta stacja była na początku lub na końcu rozkładu problemu nie ma Smile. Pozdrawiam Smile
Zafart, Ty lepiej napisz najpierw jakiej wersji gry używasz, by takiego ustawienia, o którym piszesz to ja jeszcze nigdy nie widziałem, a znam tą grę już trochę.
(15-07-2016, 01:08)LaChupacabra napisał(a): Zafart, Ty lepiej napisz najpierw jakiej wersji gry używasz, by takiego ustawienia, o którym piszesz to ja jeszcze nigdy nie widziałem, a znam tą grę już trochę.

Podepnę się do tematu. Powróciłem sobie do grania w OTTD. Ściągnąłem przez dodatki w Grze scenariusz Szwecji. Naprawdę super zrobiony ale jest problem nie mogę w ogóle dodać newgrf. Zanim zacząłem ustawiłem coś chce mieć i nic. Dostępny jest tylko standard OTTD.
Do scenariuszy nie dodasz żadnego GRF ani żadnego nie usuniesz. Możesz jednak w configu dopisać linijkę:
Kod:
scenario_developer = true
i będziesz mógł wykonywać te czynności, ale pamiętaj: istnieje ryzyko niepoprawnego działania mapy.
(15-07-2016, 01:08)LaChupacabra napisał(a): Zafart, Ty lepiej napisz najpierw jakiej wersji gry używasz, by takiego ustawienia, o którym piszesz to ja jeszcze nigdy nie widziałem, a znam tą grę już trochę.

W starych wersjach to bylo, takich na prawde starych...
(29-08-2016, 15:34)jakubg1 napisał(a): Do scenariuszy nie dodasz żadnego GRF ani żadnego nie usuniesz. Możesz jednak w configu dopisać linijkę:
Kod:
scenario_developer = true
i będziesz mógł wykonywać te czynności, ale pamiętaj: istnieje ryzyko niepoprawnego działania mapy.

Dzięki pomogło. Co prawda Szwecję już ukończyłem. Teraz bawię się w Fidela Castro na Kubie. 
Bo ktoś zrobił spoko scenariusz był problem bo jest sporo zakładów a wagony w ogóle nie przystosowane do przewozu większości towaru.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord