Witam. Mam problem ze stacją przeładunkową. Otóż nie wiem jak ustawić polecenia pojazdów.
Chodzi mi o przewóz kosztowności:
są dwa miasta A i B.
W mieście A stacja kolejowa jest blisko banku, więc nie ma problemu.
W mieście B pociąg przywozi ładunek, następnie towar robi "przesiadkę" na ciężarówki, które to zawożą towar z miasta A do banku B.
I na odwrót:
ciężarówki zabierają towar z banku B na stację miasta B, następnie odbiera je pociąg i wiezie do miasta A.
Problem jest taki, że albo ciężarówki jeżdżą w kółko z jednym towarem z banku (tzn. rozładują go na stacji, ale zaraz zabierają), albo tylko wyrzucają towar z banku A na stacji, nie zabierając towaru przywiezionego ze banku B przez pociąg.
04-07-2017, 15:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2017, 15:22 przez pAter.)
Znów ten sam problem - ktoś kiedyś przetłumaczył "transfer" na "przeładunek", a polskim graczom ciężko rozróżnić "rozładunek" od "przeładunku".
Innymi słowy:
"Przeładunek" = "Pozostaw ładunek na stacji"
Edycja: ahh na screenie jest "pozostaw pusty", ale powinieneś jeszcze obok kliknąć "Załaduj jeśli dostępne", żeby po pozostawieniu swojego ładunku zabrał ładunek od drugiego pojazdu.
Ale jeśli pozostawię opcje "zostaw pusty", to ciężarówki będą tylko zwozić kosztowności na stację dla pociągu, a nie będą odbierać kosztowności z pociągu z drugiego banku. Wymiana towaru ma być dwukierunkowa. Z banku A do B i z banku B do A.
Na załączonym foto widać mniej więcej o co chodzi.
Nie będzie Ci potrzebne nadawanie załadunków i przeładunków jeżeli grasz z CargoDisc. Zrobi to za Ciebie.
Sprawdź: Ustawienia -> Środowisko -> Dystrybucja Towarów -> Typ dystrybucji dla CHRONIONEJ grupy towarów
Czy jest ustawione na symetryczne? Jeżeli tak to CargoDisc zrobi za Ciebie wszystko ustaw tylko komendy w Banku na "rozładunek" i "załadunek towaru" a na stacji "przeładunek" i "załadunek jeśli dostępne"
(04-07-2017, 15:09)pAter napisał(a): Znów ten sam problem...
(04-07-2017, 21:30)pAter napisał(a): Przeczytaj jeszcze raz mojego posta...
Tak narzekałeś na przemądrzania pewnego forumowicza. a czy sam chociaż sprawdziłeś to swoje rozwiązanie jak się ono sprawuje?
@XboXC
Poprzez same polecenia nie da się przy ustawionej "manualnej dystrybucji" kosztowności, czy czegokolwiek innego, zrobić dwukierunkowego połączenia A-B z przeładunkiem pomiędzy. Najłatwiej byłoby po prostu zmienić to ustawienie na dystrybucję symetryczną lub asymetryczną, wtedy nie trzeba ustalać żadnych specjalnych poleceń - samo się robi (towary na początku dostają etykietę, na którą z dostępnych stacji mają trafić). Nawet to co napisał Kozacki nie jest wcale konieczne. Ewentualnie, przy zachowanej manualnej dystrybucji musiałbyś zrobić dodatkową stację przeładunkową obok tej co masz dla towarów wracających z B do A i odpowiednio ustalić rozkazy.
05-07-2017, 01:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2017, 01:27 przez pAter.)
(05-07-2017, 00:38)LaChupacabra napisał(a): Tak narzekałeś na przemądrzania pewnego forumowicza. a czy sam chociaż sprawdziłeś to swoje rozwiązanie jak się ono sprawuje?
Sugerujesz, że sam się wymądrzam? Z CargoDist moje rozwiązanie działa, chociaż przyznam, że Kozacki Bohun trochę mnie zaskoczył co do braku konieczności ustawiania przeładunków.
I nie wiem czemu wstawiłeś te wycięte cytaty - polskie tłumaczenie "transferu" jest niejasne, ja dostępu do tłumaczeń nie mam i nie wiem do kogo się zgłosić po uprawnienia, a chętnie bym to poprawił (i kilka innych napisów przy okazji). Drugi cytat dotyczył tego, że na końcu pierwszego posta w edycji dopisałem, żeby nie ustawiał "pozostaw pusty", a w swoim następnym poście napisał co by było, gdyby ustawił "pozostaw pusty" (czyli wnioskuję, że nie dostrzegł tej rady i poleciłem mu przeczytać go jeszcze raz - nie wiem o co masz do mnie pretensje, emotki zabrakło?).
05-07-2017, 12:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2017, 12:04 przez XboXC.)
Problem jest taki, że jak zaznaczę przeładuj lub wyładuj i zabierz ładunek (obydwie opcje dają taki sam efekt) to przyjeżdżający truck z towarem najpierw wyładowywuje to co przywiózł, a następnie ponownie ładuje ten sam ładunek i wiezie go z powrotem do tego samego banku, jeśli stacja przeładunkowa jest akurat pusta (czego bank już nie akceptuje). I w taki sposób sytuacja się zapętla - bus zaczyna wozić w kółko ten sam ładunek nie mogąc go nigdzie wyładować. Identyczna sytuacja jest z pociągiem. A chodzi mi o to, żeby pociąg wziął ładunek z busa, a bus z pociągu. A w razie braku towaru, oczekiwał na pełne załadowanie.
Ustaw Typ dystrybucji dla CHRONIONEJ grupy towarów na symetryczny i puść ciężarówkę i pociąg tylko z zaznaczonymi stacjami gdzie ma jeździć bez żadnych komend dodatkowych. Po kilku takich cyklach CargoDisc załapie nową możliwość wożenia ładunków i sam będzie ładował auto pod bankiem i przeładowywał z niego na pociąg na stacji.
Do załącznika posta można podpiąć save to może szybciej Ci pomożemy.
(05-07-2017, 01:23)pAter napisał(a): Sugerujesz, że sam się wymądrzam?... czyli wnioskuję, że nie dostrzegł tej rady i poleciłem mu przeczytać go jeszcze raz.
No, trochę to tak zabrzmiało Nic, gdybyś miał rację, ale jej nie miałeś. Z cargodistem polecenia są zbędne, a w manualnej dystrybucji i tak one nie dadzą efektu jaki chciałby osiągnąć XboXC. Poza tym zauważ, że włączony cargodist dla kosztowności to wyjątkowo rzadko spotykane ustawienie.
Co do błędów w tłumaczeniu OTTD, jest ich kilka, niektóre nawet dość rażące i uważam, że warto by było się zająć poprawą tego, ale transfer > przeładunek jest jak najbardziej właściwie przetłumaczony i nie bardzo widzę tutaj, aby był z tym jakiś problem. Gdzie Ty go widzisz pAter?
05-07-2017, 22:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2017, 22:09 przez pAter.)
(05-07-2017, 20:43)LaChupacabra napisał(a): transfer > przeładunek jest jak najbardziej właściwie przetłumaczony i nie bardzo widzę tutaj, aby był z tym jakiś problem. Gdzie Ty go widzisz pAter?
Teraz pobawię się w polonistę. W tłumaczeniu użyte są 3 formy: rozładunek, wyładunek i przeładunek. Pomijając już użycie zamiennie dwóch pierwszych, to ogólnie polecenia w OpenTTD dotyczą interakcji pomiędzy pojazdem a stacją, a nie pomiędzy dwoma pojazdami (gdzie w tym przypadku można by było dokonać przeładunku). A więc czy pociąg na tę stację ładunek rozładuje, wyładuje, czy przeładuje to nie ma żadnej różnicy - stąd nieporozumienie. Moja propozycja dotyczy jedynie doprecyzowania tego polecenia, np. "Pozostaw do przeładunku".
27-09-2017, 14:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2017, 15:00 przez McZapkie.)
OK, postanowiłem wyprostować pewne sprawy.
Po pierwsze, "Unload all" jest źle przetłumaczone jako "Rozładuj i załaduj", ta opcja tyczy się tylko wyładunku, do rozładunku jest obok z lewej.
Zmieniłem na "Rozładuj wszystko".
Po drugie, "transfer" przetłumaczyłem jako "Pozostaw do przeładunku", aby sprawa była jasna i się nie myliło z wyładunkiem/rozładunkiem itp.
Z drobnych rzeczy, zmieniłem Idź na Jedź w rozkazach dla pojazdów.
Oraz "posterunek" zamiast "punkt orientacyjny", brzmi to bardziej kolejowo a przede wszystkim jest krótsze - a był problem że nazwy się nie mieściły: "Punkt orientacyjny Wierzchosławice Pomorskie #2" i weź tu rozróżnij który jest który jak ucięta końcówka.
Jeśli nie macie nic przeciw, to poprawki pojawią się w kolejnej edycji.
(27-09-2017, 14:59)McZapkie napisał(a): Z drobnych rzeczy, zmieniłem Idź na Jedź w rozkazach dla pojazdów.
Czy to tłumaczenie dotyczy tylko pojazdów lądowych, czy także samolotów i statków?
Jeśli wszystkich pojazdów, to określenie "idź" jest bardziej uniwersalne niż "jedź", które odnosi się wyłącznie do pojazdów lądowych.